Stiinta & Tehnologie

Review LG KG920: Camera de 5 megapixeli

Iata-ne deja in fata multasteptatului telefon LG KG920, un telefon in jurul caruia au circulat o seama de zvonuri, pe care urmeaza sa le confirmam sau infirmam in paginile urmatoare.

Caracteristici esentiale:
• Camera de 5 megapixeli cu autofocus si blit
• Constructie metalica solida
• Model de carcasa cu sistem pivotant
• Conexiune prin USB
• Slot pentru card de memorie miniSD

Principale dezavantaje:
• Greutate mare
• Prea multe butoane
• Camera foto se misca greu
• Navigare lenta prin imagini
• Web browser inadecvat



Peste tot numai butoane

Prima impresie la vederea modelului LG KG920 a fost ca avem de-a face cu un telefon cu o constructie solida. Dimensiunile lui KG920 sunt 108 x 50 x 18 mm, insa la capitolul greutate sta ceva mai prost, telefonul cantarind ceva mai mult- 138 g, o greutate mai degraba potrivita unui PocketPC.

Panoul frontal al telefonului are un design destul de neobisnuit. In partea de sus nu intalnim D-pad-ul de navigare, ci doar 3 butoane context. In mod frecvent sunt folosite doar doua dintre ele, al III-lea buton fiind folosit doar atunci cand doresti un acces rapid la interfata camerei.



Lateral de tastele context se observa doua butoane, unul cu un receptor rosu, iar celalalt cu un receptor verde. D-pad-ul de navigare este plasat in partea dreapta a tastaturii. Pe fiecare tasta directionala a D-pad-ului intalnim cate un icon.



Designul destul de ciudat al tastaturii este dictat si de constructia pivotanta a telefonului. Tastatura este localizata pe panoul frontal a partii rotitoare, in timp ce camera foto este pozitionata pe partea opusa. Mecanismul de rotire este destul de rigid, fiind posibil ca in viitor sa iti creeze ceva probleme. Rotirea la 180 de grade permite realizarea unor poze autoportret. Parerea noastra este ca sistemul pivotant al acestui model nu este idee tocmai buna, el modificand semnificativ intreaga pozitionare a tastelor. Din acest cauza tastele alfanumerice sunt foarte mici, iar butonul de corectie C este foarte mare in comparatie cu celelalte taste.



Pe panoul frontal mai intalnim doua butoane duale. Unul pentru activarea MP3 player-ului, setarea blitului din meniul camerei si reglarea timpului pentru pozele autoportret, iar celalalt pentru controlul zoom-ului digital.

In partea stanga telefonului intalnim slotul pentru cardul de memorie miniSD, portul pentru conectarea incarcatorului precum si portul pentru casti.



Partea stanga a telefonului gazduieste butonul de declansare a camerei foto, langa el aflandu-se doua taste de ajustare a volumului. Atat partea inferioara cat si cea superioara a telefonului nu contin niciun element special.

Intorcand telefonul pe cealalta fata intalnim panoul din spate, lentilele camerei de 5 megapixeli si capacul bateriei. Lentilele sunt acoperite cu o aparatoare mecanica, blitul este ajutat de autofocus pentru mediile intunecate, iar al II-lea blit are o calitate comparabila cu cea blitului de xenon intalnit la camerele digitale. Langa lentilele camerei se afla un grilaj care protejeaza difuzorul extern al telefonului.



Bateria telefonului poate fi inlaturata cu usurinta. Sub baterie se gaseste lacasul pentru cartela SIM. Bateria este tip Li-Ion cu o capacitate de 820 mAh. Producatorul ne asigura ca telefonul functioneaza pana la 180 de ore in mod standby si aproape 3 ore in modul vorbit. Testele noastre au aratat ca folosind moderat telefonul, bateria acestuia nu tine mai mult de 2-3 zile.

Display

LG KG920 are un ecran dragut, desi era de preferat sa fie ceva mai mare. Are diagonala de 2” si o rezolutie QVGA de 320 x 240 pixeli. Display-ul TFT poate suporta pana la 256.000 de culori. El este lizibil chiar si atunci cand se afla in bataia razelor solare. Fundalul luminos este suficient de puternic, existand chiar posibilitatea de reglare a luminozitatii in functie de preferintele userului.



Din punct de vedere al tastaturii, putem spune ca suntem multumiti. Viteza de reactie a butoanelor este buna, putand sa tastezi mesaje usor si rapid. Tastele sunt iluminate in rosu, fiind vizibile si in intuneric.

O sonerie puternica

Semnalul retelei nu intampina probleme; acelasi lucru il putem spune si despre claritatea vocii. Volumul sunetului lui KG920 este unul dintre cele mai puternice pe care le-am intalnit. Singura problema este ca atunci cand te afli intr-o camera fara zgomot trebuie sa ajustezi volumul soneriei pentru a nu-i deranja pe cei din jurul tau. Intensitatea vibratiilor este foarte puternica. Te asiguram ca nu ai cum sa ratezi niciun apel telefonic, chiar si atunci cand mobilul e setat pe modul silentios.

Meniul telefonului

Ecranul standby afiseaza informatii despre nivelul bateriei si puterea semnalului de retea. Numele operatorului de telefonie mobila poate fi ascuns, fiind o optiune pe care ar trebui sa o intalnim si la alte modele de telefoane.



Meniul principal este sub forma unei matrici de icon-uri 3 x 4. Fiecare icon poate fi marit atunci cand este selectat. Trebuie sa recunoastem ca atat culorile cat si icon-urile se potrivesc perfect cu designul lui LG KG920. Submeniurile sunt afisate sub forma de lista. Exista posibilitatea de a schimba wallpaperul, telefonul fiind livrat cu cateva wallpapere preinstalate.

In modul standby cele 4 taste de navigare au cate o functie predefinita. Apasand tasta din stanga poti accesa meniul Profile. Apasand butonul de jos poti naviga prin agenda telefonica. Apasand tasta din dreapta poti intra in meniul de mesaje, iti poti asculta mesajele vocale sau iti poti seta o intalnire sau o alarma. Apasand tasta de sus, ai posibilitatea de a naviga in meniul Favorites, constituit dintr-o lista de shortcut-uri care pot fi customizate. Toate optiunile din meniu au atasate shortcuturi numerotate, care sunt pozitionate in fata fata fiecarui rand.



Agenda telefonului

Agenda telefonului nu este extraordinara, insa isi face treaba intr-un mod satisfacator. Agenda nu are un icon special in meniul principal; in schimb, este ciudata pozitionarea sa sub meniul Organizer.
Capacitatea agendei este de 1000 de contacte. Cautarea se face prin tastarea graduala a numelui persoanei respective. Agenda telefonica permite stocarea a 4 numere( mobil, acasa, service, fax) precum si unei adrese de e-mail. La randul lor, contactele pot fi incluse intr-un grup sau li se pot asocia o imagine. Toate optiunile disponibile sunt afisate separat. Per ansamblu, interfata agendei are un design nepotrivit aducand aminte de modelele mai vechi de telefoane mobile.



O alta problema intalnita este aceea ca nu poti asocia o sonerie unui contact din lista din agenda telefonica. Toti ce poti sa faci este sa incluzi contactul respectiv intr-un grup, iar grupului ii poti asocia un ton de apel. KG920 are o serie de grupuri preinstalate care pot fi customizate.
Fiecare grup are propriul icon, care poate fi afisat in fata numelor membrilor din lista de contact. Astfel, poti recunoaste mult mai usor din ce grup fac parte contactele respective.



Un alt minus alt acela ca nu poti memora un al II-lea sau al III-lea numar de telefon la contactul respectiv direct din ecranul standby. Solutia este sa gasesti mai intai contactul in agenda telefonului si apoi sa intri in modul Edit.

Apeluri telefonice

Nimic special din punct de vedere al memoriei apelurilor telefonice. Ele pot fi accesate dintr-un icon special din meniul principal sau pot fi vizualizate apasand tasta de initiere a apelurilor. Apasand butonul Call iti apare o lista cu toate apelurile telefonice: numere formate, receptionate precum si apeluri ratate. Lista are capacitate de 20 de numere. Daca doresti sa vizualizezi apelurile telefonice separat, pe categorie, trebuie sa accesezi meniul Call Register.



mesaje

LG KG920 suporta mesaje tip supports tip SMS, EMS, MMS si e-mail. Atunci cand incepi sa compui un nou mesaj, poti opta pentru un mesaj text, un mesaj multimedia si un e-mail. Daca alegi mesajul text, ai posibilitatea sa il transformi ulterior in MMS sau EMS prin adaugarea unui atasament multimedia.



Telefonul suporta EMS 5, fiind capabil sa trimita imagini color, sunete, diferite tipuri de text, etc. De un real ajutor este si dictionarul T9, care te ajuta sa tastezi mult mai repede mesajele text. Am observat ca atunci cand tastezi un numar in mesajul respectiv trebuie sa activezi modul numeric(123), iar dupa ce ai terminat trebuie sa activezi modul text(abc). Este destul de enervant, mai ales pentru cei care obisnuiesc sa insereze mai multe numere in cadrul unui mesaj.

O optiune importanta este aceea ca daca trebuie sa compui un nou mesaj si ai anulat tastarea lui, acesta este memorat automat sub forma de ciorna. Data viitoare cand incepi un nou mesaj, KG 920 iti ofera posibilitatea de a continua mesajul neterminat.



De asemenea, telefonul memoreaza ultimele numere catre care ai trimis mesaje, iar atunci cand trimiti un nou mesaj poti alege din acea lista fara a mai fi nevoie sa cauti in toata agenda telefonului.

Exista si posibilitatea de a sublinia textul precum si de a modifica culoarea fonturilor. Mai mult decat atat, poti alegi 3 marimi de fonturi si poti formata textul in stilurile Italic, Bold, Underline, Strikethrough. Poti aranja textul in dreapta, in stanga sau in portiunea centrala a ecranului. Receptionarea unui text formatat depinde de versiunea de EMS suportata de telefon.



Clientul e-mail suporta protocoale POP3 si SMTP. Dimensiunea maxima a unui mesaj cu atasamente trimis/receptionat nu poate depasi 300 KB. In cazul in care ai primit un e-mail cu mai mult de 5 atasamente, doar 5 dintre ele pot fi deschise. Fiecare cont de e-mail poate stoca pana la 50 de mesaje. Inbox-ul poate contine maximum 30 de mesaje pentru fiecare cont. Celelalte 20 de sloturi sunt rezervate pentru folderele Drafts si Outbox. O veste buna este aceea ca exista o optiune care iti permite sa ai un nume si o parola separata pentru serverul SMTP.

Multimedia

LG KG920 are o memorie integrata de 8MB, insuficienta pentru nevoile multimedia ale telefonului. Producatorii au incercat sa remedieze aceasta problema, incluzand un card de memorie miniSD in pachetul retail, insa e recomandabil sa-l inlocuiesti cu altul de o capacitate mai mare.



File managerul este afisat in meniul principal sub forma icon-ului „My stuff”. Acesta include foldere cu presetari din fabrica pentru fisierele multimedia. De fapt, aceste foldere sunt singurele pe care le puteti vedea, deoarece file managerul nu permite userului sa creeze foldere. Nu exista nici optiuni de insemnare, copiere sau mutare a fisierelor intre foldere. Pe langa foldere cu presetari intalnim un shortcut catre memoria externa, care afiseaza continutul cardului miniSD. Folderele de pe cardul de memorie sunt de asemenea presetate si chiar daca adaugi de pe computer unele noi, acestea nu vor fi afisate de telefon.



Browserul de fisiere ofera functii de baza insa nu este deloc prietenos. Atunci cand navighezi printre poze, dureaza o vesnicie pana se incarca thumbnail-urile lor. Acelasi lucru se intampla si atunci cand incerci sa maresti o imagine. MP3 player-ul, aplicatia pentru camera si albumul foto/video sunt pastrate intr-un meniu special Multimedia, care poate fi accesat apasand butonul de activare a camerei/playerului. De asemenea, intalnim inca un album foto, care permite vizualizarea fotografiilor in modul landscape, insa din pacate la fel de greoi.



Calitatea playerului muzical este mai degraba mediocra. Prezenta unui card de memorie cu o capacitate mai mare ar fi fost solutia ideala pentru userii care doresc sa stocheze mai multa muzica in telefon. Playerul nu recunoaste playlisturi si ruleaza toate fisierele stocate in folderul MP3. Fisierele suportate sunt MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA, MP4(audio) si WAV. O mare problema este aceea ca playerul nu recunoaste tagurile ID3, in acest fel fiind imposibila sortarea fisierelor in functie de artist sau numele piesei.

MP3 playerul nu poate rula in background. In schimb, acesta ofera 3 tipuri de efecte vizuale. Din pacate, efectele nu se sincronizeaza deloc cu muzica rulata. Se pare ca performantele telefonului scad atunci cand se utilizeaza sau se creeaza continut multimedia.



Daca receptionezi un apel in timp ce playerul ruleaza, acesta se opreste, insa atunci apelul este incheiat melodia nu porneste automat. Exista si cateva presetari ale egalizatorului, cu ajutorul carora poti modifica sunetul in functie de genul muzical pe care-l asculti.

Difuzorul playerului isi face treaba foarte bine, iar daca reglezi cum trebuie egalizatorul, se poate observa ca exista si ceva elemente de bass. Suntem multumiti si in privinta nivelului volumului, LG KG920 fiind printre modelele cu cele mai puternice sunete de pe piata.

Camera foto

Si iata ca am ajuns si la momentul mult asteptat: testarea camerei de 5 megapixeli. Interfata meniului camerei este excelenta fiind prevazuta o multime de optiuni customizabile. Rezolutia maxima a fotografiilor este de 2592 x 1944 pixeli, pozele putand fi printate si in format A4, fara sa-si piarda calitatea. Pe langa blitul standard mai intalnim al II-lea blit mult mai puternic decat celalalt, insa cu o putere mai mica decat a unui cu xenon( intalnit de exemplu la modelul Sony Ericsson K800).



Una dintre cele mai mari probleme intalnite la toate modelele LG este viteza cu care telefonul captureaza imagini. Pentru a fotografia cu LG KG920, adica a focaliza subiectul, a imortaliza imaginea si apoi a o memora dureaza peste 10 secunde. Focalizarea si memorarea fiecarei fotografii dureaza 4 secunde. Exista si o problema la butonul de declansare a camerei foto. De multe ori apesi butonul, insa nu se intampla absolut nimic. Pentru a fi sigur ca ai facut o fotografie trebuie sa apesi mai ferm butonul respectiv.



Poti opta pentru mai multe moduri de fotografiere: macro, portret, peisaj, sport si asfintit. Exista posibilitatea de a elimina efectul de „ochi rosii”, de a adauga filtre color(sepia, negativ etc), precum si de a face o succesiune de 3 fotografii. Balansul albului are cinci setari in afara de cea automata. ISO-ul este ajustabil, putand opta pentru unul dintre cele 4 tipuri: ISO standard, ISO 100, ISO 200 si ISO 400. Autofocalizarea poate fi facuta intr-unul sau mai multe puncte.



Pentru a avea o poza reusita, trebuie sa te asiguri ca tii camera nemiscata in timpul fotografierii. Dupa cum am mentionat mai sus, camera este foarte inceata. Exista un mare decalaj intre momentul declansarii butonului si captura propriu-zisa a imaginii. In general, camera mult mai inceata si mai instabila decat cea a modelelor Nokia N73 si Sony Ericsson K800.

Camera poate efectua si inregistrari video la o rezolutie de 320 x 240 pixeli, cu 30 de frame-uri pe secunda. Filmuletele sunt memorate in format .3gp. Meniul este in linii mari asemanator cu cel al camerei foto, cu cateva mici exceptii.



Conectivitate

LG KG920 are suport USB, pachetul telefonului continand si un cablu USB. Atunci cand conectezi cablul USB, memoria interna a telefonului precum si cardul de memorie apar sub forma unor unitati de stocare detasabile, asemeni cardurilor de memorie Flash. Atunci cand cablul USB e conectat, apelurile telefonice sunt respinse, urmand ca dupa ce scoti cablul, telefonul sa-ti afiseze informatiile despre apelurile ratate.

Trebuie reamintit faptul ca nu trebuie ca stocarea continutului sa se faca in subfoldere, deoarece acestea nu vor fi citite de catre meniul telefonului. Folderul Photos este destinat doar pentru memorarea pozelor facute cu camera foto a telefonului, iar el trebuie sa fie accesat doar pentru transferul imaginilor de pe mobil pe PC.


Pentru sincronizarea de date intre telefon si PC trebuie sa instalezi programul LGPCSync de pe CD-ul din pachetul retail. LG KG920 dispune de GSM 900/1800/1900 tri-band, avand totodata si suport GPRS. Lipseste suportul 3G si EDGE. Conexiunea se face si prin Bluetooth care are urmatoarele profile: casti, kit handsfree, printare de imagini, retea dial-up, transfer de carti de vizita, navigare prin alte dispozitive precum si profil pentru port serial.



WAP browserul integrat deschide doar paginile HTML simple precum Google. Este un tip de browser intalnit la telefoanele mai vechi. Totusi, un telefon scump cum este LG KG920 merita un browser mult mai bine pus la punct. Pana si browserele web ale modelelor ieftine de Sony Ericsson sunt mai performante decat cel intalnit la LG KG920.

Organizer

Meniul Organizer contine iconurile speciale pentru calendar si pentru note text. Calendarul ofera o afisare lunara a datelor. Dupa ce ai gasit o anumita data, trebuie doar sa apesi Enter si sa asociezi un eveniment acelei date. Calendarul considera ca fiind duminica prima zi a saptamanii.


Notele text nu pot depasi maximum 80 de caractere.
Meniul Tool are o serie de aplicatii extrem de utile: ceas desteptator, calculator, convertor de unitati precum si inregistrare vocala. Meniul de alarme permite setarea a 5 alerte diferite: zilnice, luni-vineri sau luni-sambata.



Calculatorul este ceva mai complex oferind pe langa functiile de baza si cateva functii matematice suplimentare. Convertorul de unitati beneficiaza de o serie unitati precum: valuta, arie, lungime, greutate, temperatura, numarul la pantofi si la haine. Aplicatia de inregistrare vocala este limitata la 20 de secunde, calitatea sunetului captat fiind extrem de slaba. Recomandarea noastra este sa uiti de existenta acestei optiuni.

Jocuri

La capitolul Jocuri telefonul vine cu doua jocuri preinstalate: ZooZoo si Othelo. Daca esti adeptul jocurilor de logica, te poti considera un norocos.



Aprecieri finale

LG KG920 are cateva inconveniente care a trebui sa te puna pe ganduri: camera foto inceata, navigarea greoaie printre imagini, precum si lipsa unui browser web performant. Insa daca esti adeptul gadgeturilor situatia se schimba. Camera foto de 5 megapixeli precum si calitatea exceptionala a pozelor facute cu acest telefon sunt argumente suficiente pentru a te convinge sa-l achizitionezi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea