Stiinta & Tehnologie

#autoturisme vechi #romania #programul rabla

Programul Rabla se schimba in 2010

Editia 2010 a Programului Rabla va fi accesibila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice si institutii, iar acestia pot aduce pana la trei masini vechi la casat pentru una noua.

Noul ministru al mediului, Laszlo Borbely, vrea sa schimbe numeroase elemente ale programului Rabla, in speranta ca va reusi sa elimine cat mai multe de pe strazi. Propunerile sale vor fi aplicate inca de luna viitoare, iar dealerii si clientii acestora vor beneficia de noul proiect de lege, mult mai libertin fata de cel din anii trecuti. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca bugetul de 228.000.000 de RON sa fie suplimentat in cazul in care va fi epuizat, deoarece Administratia Fondului de Mediu are fonduri suficiente.

Prima schimbare fata de anul trecut sta in numarul de pe care il pot aduce la casat clientii acestui program. Pentru achizitia unui singur autoturism nou, un client poate sa aduca la Remat pana la trei rable (inclusiv), in urma carora va primi 3.800 de lei pentru fiecare unitate casata.Totodata, fiecare client poate sa intre in Programul Rabla de cate ori doreste in decursul unui an, numarul de vehicule pe care le poate casa fiind nelimitat din punctul de vedere al celor de la Ministerul Mediului . Astfel, un client poate sa caseze, spre exemplu, 12 autoturisme vechi , in urma carora sa cumpere 4 autoturisme noi si sa primeasca o prima de casare in valoare de 45.600 RON.

Programul Rabla nu mai este restrictionat la fel ca inainte, persoanele juridice, primariile, scolile si chiar organizatiile guvernamentale putand sa apeleze la acesta la fel ca orice persoana fizica din tara. Noul ministru al mediului nu a specificat daca entitatile de mai sus vor beneficia de tratament preferential fata de persoanele fizice si daca vor putea sa caseze mai mult de trei unitati pentru o masina noua, asa cum anuntasera initial cei de la Ministerul Mediului.

Fondurile de care dispun cei de la Ministerul Mediului sunt suficiente pentru minimum 60.000 de unitati, in ciuda faptului ca in 2009 s-au ocupat doar 32.000 de locuri din programul Rabla. Reprezentantii Ministerului Mediului sunt siguri ca vor avea mult mai multi clienti in decursul acestui an, mai ales daca luam in vedere faptul ca persoanele juridice au acum la Programul Rabla, iar vehiculele comerciale vor putea fi achizitionate prin intermediul acestuia.

Dealerii au scapat de cotele care i-au oprit sa vanda un numar prea mare de unitati in decursul anului trecut, acum numarul de locuri libere pentru fiecare reprezentanta nefiind restrictionat. Laszlo Borbely, noul ministru al mediului, promite ca bugetul pentru Programul Rabla va fi prezentat in guvern pe 15 ianuarie si spera ca programul va debuta in februarie.

Cititi mai multe pe Automarket.ro   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea