Stiinta & Tehnologie

#ingrijire #masini #primavara

Pregateste-ti masina pentru primavara

A sosit primavara, si odata cu ea momentul de a ne ajuta masinile sa treaca peste efectele “nocive” ale iernii. Vremea usoara ne permite sa testam toate sistemele critice ale vehiculului si sa vedem in ce stare se afla. O intretinere corecta pe timpul primaverii este necesara pentru a evita neplacerile legate de vizibilitatea pe timpul ploii sau a problemelor de supraincalzire , din zilele in care temperatura ne joaca feste.


1. Inlocuim stergatoarele. Acestea se pot rupe sau pot crapa pe timpul iernii, datorita temperaturilor scazute, asa ca inlocuirea lor inaintea unei ploi zdravene de primavera este recomandata.

2. Verificam presiunea din pneuri. Trebuie sa ne asiguram ca exista o cantitate corespunzatoare (recomandata) de aer in le masinii, deoarece o presiune potrivita in pneuri poate reduce sansele producerii unei pene sau poate influenta pozitiv consumul de carburant al autovehiculului.

3. Spalati bine masina. Recomandat este sa apelati la o spalatorie automata, dotata cu sistem de spalare a sasiului. Acest lucru poate ajuta la eliminarea reziduurilor sau a sarurilor care au fost imprastiate pe sosele in timpul iernii. Sarea poate accelera procesul de ruginire a caroseriei si poate afecta vopseaua de pe orice masina. Dupa spalare este bine sa o “rasfatati” cu o ceruire . Ceara va proteja vopseaua de razele ultraviolete ale diminetilor de primavara.

4. Schimbati uleiul si filtrele la fiecare 5000 de kilometri, iar filtrul de aer trebuie verificat si inlocuit, daca este cazul. Temperaturile de iarna (schimbarea temperaturilor in general) pot determina formarea condensului si aparitia acizilor in uleiul de motor, de aceea este recomandat ca uleiul sa fie schimbat o data la trei luni (o data la fiecare anotimp ) sau la 5000 de kilometri.

Nu uitati sa verificati masina in service pentru urmatoarele:

a. Starea in care se afla lichidul de racire (antigelul), curelele si furtunele. Mentinerea antigelului la nivelul potrivit va ajuta la evitarea supraincalzirii. Supraincalzirea se poate produce cu usurinta primavara datorita temperaturii variate. Furtunele se deterioreaza de la interior spre exterior, asa ca va poate lasa impresia falsa ca totul este in regula.

b. Farurile, semnalizatoarele si stopurile pentru crapaturi.

c. Rotile, in special franele, pentru posibile coroziuni. Coroziunea poate aparea tot din cauza sarii, substantelor chimice sau a nisipului imprastiat iarna pe sosele pentru.

d. Directia si suspensiile pentru uzuri sau deteriorari cauzate de cele mai multe ori de de gropi sau alte nereguli rutiere.

e. Instalatia aerului conditionat, astfel incat sa puteti evita asteptarea in cazul in care aveti nevoie ca acesta sa fie reparat pe timpul iernii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea