Stiinta & Tehnologie

#recall #peugeot 107 #citroen c1 #toyota aygo

Peugeot 107 si Citroen C1, victime colaterale in recall-ul Toyota

Citroen si Peugeot vor fi nevoite sa recheme in service-uri aproape un milion exemplare C1 si 107, acestea fiind produse pe aceeasi platforma cu , model afectat de mega-recall-ul anuntat recent de niponi.

Citroen C1 si , modele produse in aceeasi uzina cu Toyota Aygo , vor fi rechemate si ele in service dupa ce modelul japonezilor este unul dintre cele opt europene care vor revizita service-urile Toyota pentru o posibila problema la nivelul pedalei de acceleratie.

Cele trei modele de oras sunt produse in uzina ceha TPCA (Toyota Peugeot Citroen Automobile) din Kolin, la 60 de kilometri est de Praga. Peugeot 107 , Citroen C1 si Toyota Aygo sunt produse pe aceeasi platforma, fiind in esenta vorba de modele identice cu design, dotari si preturi diferite. Este singura colaborare dintre PSA si Toyota.

CIRCA 1.000.000 DE EXEMPLARE AFECTATE

"Pentru Peugeot 107 si Citroen C1 vom initia campanii de identice cu cea anuntata de Toyota pentru Aygo", a anuntat astazi un purtator de cuvant al grupului PSA Peugeot-Citroen. Oficialul francez nu a indicat insa numarul unitatilor afectate sau momentul in care va incepe recall-ul. "Ne aflam inca la faza de investigatii, pentru a vedea exact cate modele sunt afectate", anunta acesta.

Dupa calculele Automarket, numarul exemplarelor C1 si 107 in cauza este asteptat sa fie unul destul de mare in conditiile in care Toyota va rechema in service intreaga productie Aygo din perioada februarie 2005 - august 2009. Daca intervalul de 4 ani si jumatate de productie va fi identic si pentru modelele marcilor frantuzesti si in conditiile in care uzina TPCA produce 220.000 de unitati C1 si 107 anual (alaturi de alte 110.000 de unitati Aygo), numarul de masini afectate produse de cei doi producatori francezi ar putea ajunge la aproape 1.000.000 de unitati.

SCUZE DE LA


Pe de alta parte, presedintele Toyota le-a cerut scuze in mod oficial clientilor marcii in cursul zilei de astazi, acesta intervenind in direct pe postul national japonez NHK. "Ne pare extrem de rau din cauza faptului ca ne-am dezamagit clientii. In acest moment, incercam sa punem faptele cap la cap si sa ne pregatim de explicatii pentru ca sentimentul lipsei de siguranta care s-a infiltrat printre clientii nostri sa dispara cat mai repede posibil", a spus , care de la numirea sa in functie, la mijlocul anului trecut, a trebuit sa treaca prin doua cutremure mari: criza si recall-ul major recent.

Numarul de exemplare Toyota afectate de recall-ul mondial anuntat de constructorul japonez este de aproape 8 milioane de unitati, cifra care depaseste numarul de masini vandute de Toyota in 2009 pe intreg Globul (7.8 milioane). In Europa, Toyota a anuntat ca recheama in service pana la 1.8 milioane de masini, modelele afectate fiind Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis si RAV4.

CALENDARUL PROBLEMELOR TOYOTA

25 noiembrie 2009 - Toyota anunta ca recheama in service-urile din SUA peste 4 milioane de masini din cauza covoraselor care pot apasa involuntar pe pedala de aceleratie.

27 noiembrie
- primele managerilor Toyota sunt taiate cu 20% din cauza celui mai mare recall din istoria japonezilor.

27 decembrie - Toyota China anunta ca recheama in service 43.000 de masini din cauza unor scurgeri de ulei.

22 ianuarie 2010 - Recall-ul din SUA se extinde cu alte 2.3 milioane de masini. De aceasta data, problemele se regasesc la nivelul pedalei de acceleratie, care ar putea ramane cuplata dupa ce soferul ia piciorul de pe aceasta.

24 ianuarie - Presa japoneza anunta ca recall-ul din SUA s-ar putea extinde si in Europa. Se vorbeste de doua milioane de unitati afectate.

27 ianuarie
- Toyota ia o decizie fara precedent la acest nivel: opreste vanzarea modelelor cu probleme din SUA. Opt masini ies din showroom-urile niponilor. Productia uzinelor americane Toyota va fi oprita si ea timp de trei saptamani.

28 ianuarie - Recall-ul legat de covorasele cu probleme este extins la inca 1.1 milioane de unitati in SUA. GM anunta ca fiecare client Toyota care va cumpara o masina a grupului american primeste discount de 1000 de dolari.

28 ianuarie - Toyota anunta oficial ca recall-ul se va extinde si in Europa. Nu se cunoaste numarul unitatilor afectate.

28 ianuarie - Recall-urile legate de problemele la pedala de acceleratie se extind si in China. 75.000 de clienti ai marcii vor fi chemati in service in statul asiatic. In vizor: modelul RAV4.

28 ianuarie - Ford anunta ca modelul utilitar produs in China este si el afectat de problema pedalierului, pedala de acceleratie fiind produsa de acelasi furnizor american: CTS Corp.

29 ianuarie - Toyota anunta oficial numarul de masini afectate de recall-ul european: 1.8 milioane. In recall sunt incluse modelele Auris, Aygo, Avensis, Corolla, iQ, RAV4, Verso si Yaris.

30 ianuarie - Grupul PSA Peugeot-Citroen anunta ca va chema in service toate exemplarele C1 si 107 afectate de recall-ul in care este implicat Toyota Aygo. Cele trei modele sunt produse pe aceeasi platforma.

Cititi mai multe pe Automarket.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea