Stiinta & Tehnologie

Orange si Vodafone pregatesc 3,5G

Orange Romania va lansa, in 2007, tehnologia HSDPA, care va permite furnizarea de servicii de telecomunicatii la viteze superioare, de tip 3,5 G, iar pana la finele lunii iunie, oferta operatorului va include si comunicatiile 3G, a declarat directorul comercial al companiei, Thierry Millet. "De asemenea, Orange Romania va extinde aria de acoperire de tehnologiei EDGE (2,75G) la nivel national, in prezent fiind disponibila in toate orasele resedinta de judet si in zona litoralului", a mai spus Millet.
Pe piata autohtona, serviciile 3G au fost lansate in aprilie 2005 de Vodafone Romania, iar cele bazate pe tehnologia HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) au fost prezentate de acelasi operator la CERF 2006. Telefonia mobila de generatia a treia permite utilizatorilor acces rapid la internet, transfer de date , imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare.
Testari la CERFHSDPA permite acces la internet si transfer de date la viteze de 1,4 Mb pe secunda, iar dezvoltarile viitoare vor permite rate de transfer de 3,6 Mb pe secunda. Sistemul 3G permite viteze de numai 0,3 Mb pe secunda.
"In prezent, solutia poate fi testata la standul companiei din cadrul expozitiei CERF 2006. Clientii nostri vor plati doar pentru transferul imaginilor pe telefonul mobil", a adaugat Millet. Reprezentantul operatorului a anuntat ca Orange Romania urmeaza sa incheie un parteneriat cu Politia Rutiera pentru furnizarea de imagini privind traficul rutier pe DN 1 prin intermediul mai multor camere video.
In prezent, detin licente pentru servicii 3G operatorii GSM Vodafone Romania si Orange Romania. Vodafone Romania a lansat serviciile 3G in aprilie 2005 si, in decurs de opt luni, operatorul a atras 97.300 de clienti 3G. Oficialii Orange Romania au anuntat ca vor include in oferta companiei acest tip de servicii pana la finele lunii iunie 2006.Se dau licente noiAlte doua licente de telefonie din generatia a treia (3G) vor fi scoase la licitatie. Caietul de sarcini va fi prezentat spre consultare pana la finele lunii mai, a declarat presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), Catalin Marinescu. "Ulterior, dupa ce vom primi observatiile si propunerile din partea reprezentantilor industriei de profil, vom publica varianta finala a documentului", a adaugat Marinescu, fara sa ofere detalii cu privire la termen.Compania Telemobil, care opereaza serviciul de telefonie mobila Zapp, in sistem CDMA, si-a anuntat intentia sa cumpere o licenta 3G.
Si reprezentantii Cosmote Romania au anuntat, in urma cu cateva luni, intentia de a participa la licitatia pentru acordarea ultimelor doua licente 3G. Fiecare castigator va plati statului un pret similar cu cel din 2004, respectiv cate 35 milioane de dolari.
Viteze de pana la 14 Mb pe secunda Samsung a prezentat la inceputul anului, impreuna cu Qualcomm, primul telefon HSDPA (HighSpeed Downlink Packet Access), destinat utilizarii in viitoarea retea 3,5G pe care Vodafone o construieste in Europa. Aparatul seamana cu vechile telefoane 3G de la Samsung, insa principala diferenta este ca permite viteze de transfer de 1,5 Mb pe secunda, fata de numai 0,3. In viitor, tehnologia HSDPA va ajunge sa permita viteze de transfer de 7 pana la 14 Mb pe secunda.
Pentru inceput, tehnologia va fi folosita de o baza de clienti destul de restransa: antreprenori care au nevoie de legaturi mobile de mare viteza cu companiile. Pe de alta parte, chiar daca 3,5G pare o tehnologie impresionanta, T-Mobile pregateste o retea 4G, in Praga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea