Stiinta & Tehnologie

#nokia n900 #maemo #smartphone

Nokia N900 Review

Desi face parte din seria N de telefoane mobile a producatorului finlandez, Nokia N900 este ceva mai special, lepandandu-se de "haina Symbian" si imbracand pentru prima data o varianta de Linux denumita Maemo 5.

Modelul pastreaza totusi putin din caracteristicile telefoanelor Nokia, dar promite o experienta cu adevarat noua. Terminalul se aseamana cu dispozitivele internet tablet. Modelul a fost anuntat oficial in luna august 2009 si a ajuns pe piata europeana la sfasitul anului trecut.

Caracteristicile lui N900

Inteligent, dar distractiv, noul Nokia N900 reuseste sa imbine mult mai bine divertismentul cu seriosul. Printre atuurile telefonului pot fi enumarate tastatura QWERTY completa, conectivitatea, sistemul de operare Maemo 5 si ecranul tactil. Totusi, toate aceste caracterisitici vin intr-un telefon mobil destul de robust. Nokia N900 este un slider care masoara 110,9 x 59,8 x 18 mm si cantareste in jur de 180 de grame. Dupa cum se poate observa din masurile telefonului, acesta nu este tocmai compact, fiind printre cele mai robuste terminale de pe piata.

Partea frontala a telefonului este ocupata de ecranul sensibil la atingere care masoara 3,5 inch. Aceasta este capabil sa afiseze pana la 16 milioane de culori si are o rezolutie generoasa de 800 x 480 pixeli. Spre deosebire de alte telefoane cu ecrane tactile, acest model nu are nici un buton pe partea frontala, toate tastele aflandu-se pe laturile telefonului. Astfel, pe cea dreapta gasim cele mai multe butoane: cel de volum, de blocare/deblocare ecran cu rol dublu de deschidere/inchidere telefon si tasta dedicata camerei foto . Latura stanga este aproape curata, coltul de jos ascunzand stylus-ul din dotare.

Pe latura de sus gasim slotul de atasare a incarcatorului sau a cablului USB si un difuzor, iar pe latura inferioara gasim slotul de 3,5 mm, microfonul, inca o tasta glisanta de blocare/deblocare ecran si inca un difuzor. Spatele telefonului este ocupat doar de camera foto de 5 MP care are autofocus si flash LED si care este protejata de o clapeta glisanta. Spre deosebire de partea frontala, plasticu folosit pentru capacul bateriei este mat, protejand telefonul de urmele de amprente.

Tastatura fizica QWERTY completa de care dispune telefonul este dezvaluita utilizatorului cand telefonul este glisat. Pentru marimea pe care o are telefonul, se poate spune ca tastatura este compacta. Dar si asa, scrierea de mesaje se face foarte usor . Mai mult, chiar daca centrul de greutate se schimba cand telefonul este glisat, utilizatorul nu va intampina probleme la scriere. Chiar daca tastele par ingramadite in locul alocat, degetele nu se lovesc de partea de sus a telefonului sau nu "cad" de pe tastatura pentru ca aceasta este prea ingusta.

Nokia N900
dispune de un acumulator standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1320 mAh. In timpul testelor, telefonul s-a prezentat foarte bine rezistand pana la trei zile in conditii de uzura medie, convorbiri, folosirea player-ului muzical, vizionare de film si transfer de date prin Bluetooth.

Premiera Nokia: Maemo 5

Unul din lucrurile care fac telefonul unic in acest moment este sistemul de operare, care in cazului terminalului N900 este Maemo 5. Meniul telefonului nu a fost cu mult schimbat, iar usurinta de navigare ramane si in cazul acestui model. Prin meniul telefonului se poate naviga cu ajutorul degetului, ecranul avand o reactie foarte buna la atingere cu degetul sau cu stylus-ul.

In modul standby ecranul lui Nokia N900 afiseaza ora, stadiul bateriei si o icoana dreptunghiulara cu sase patrate, toate asezate in partea de sus a ecranului. Acesta este de fapt tasta virtuala de accesare a meniului principal. Totodata, ca si in cazul telefoanelor mobile care ruleaza Android, Nokia N900 dispune de mai multe "ecrane principale". Pe fiecare dintre ele utilizatorul isi poate aseza diferite shortcut-uri de care are nevoie. Totusi, chiar daca telefonul dispune de senzor de rotatie, afisarea datelor si imaginilor pe ecranul telefonului se face doar pe orizonatala (in mod landscape).

Chiar daca Nokia N900 ruleaza sistemul de operare Maemo 5 utilizatorul va intalni meniul normal de matrice. Astfel, icoanele meniului sunt asezate acum pe cinci coloane si trei randuri. Totusi, meniul este oarecum impartit in doua categorii, cel principal si inca unul secundar care se acceseaza prin icoana din dreapta jos denumita "More" (mai mult). Acest meniu va dezvalui utilizatorul o serie de jocuri sau aplicatii existente pe telefon.

Nokia N900 dispune de un procesor ARM Cortex A8 de 600 MHz si unul grafic PowerVR SGX, cele doua facandu-si treaba destul de bine. Totusi, din cauza sistemului de operare si rezolutiei ridicate a ecranului, in unele cazuri telefonul se va "poticni" atunci cand reda formate video, dar altfel acesta reuseste sa se descurce foarte bine. Mai mult, datorita rezolutiei ecranului si interfetei de utilizator, unele imagini par sa fie redate in 3D.

Nokia N900 suporta mesaje SMS si e-mail, iar modelul are si mesagerie instantanee, plus functii de push-e-mail. Si in cazul lui Nokia N900, SMS-urile au o casuta postala, iar e-mail-urile au un inbox separat. Din pacate pentru fanii MMS-urilor, acest telefon nu suporta acest gen de formate de text. Este posibil ca odata cu lansarea unui upgrade al sistemului de operare, Nokia N900 sa fie capabil si de mesaje MMS. Chiar daca telefonul are tastatura fizica, utilizatorul se poate folosi si de cea virtuala. Mai mult, daca se prefera aceasta medota, telefonul are stylus in dotare, desi tastele virtuale sunt destul de mari pentru a fi apasate cu degetele.

Playerul muzical a lui N900

In materie de muzica, player-ul muzical din dotarea lui Nokia N900 nu difera de variantele anterioare gasite in telefoanele companiei finlandeze desi meniul "multimedia" a fost usor refacut, acesta asemanadu-se acum cu varianta flash regasite in telefoanele Sony Ericsson. Functiile player-ului muzical sunt totusi mult mai reduse, telefonul fiind capabil sa sorteze muzica stocata in functie de artist, album sau gen. Telefonul nu are functii suplimentare de recunoastere a melodiilor si nu dispune de egalizator, ci doar de moduri de Shuffle si Repeat.

In schimb, Nokia N900 compenseaza cu setul de casti de la pachet, model intra-auriculare cu bulb, care pot fi folosite si de persoanele cu urechi mici. Totusi, daca setul care vina la pachet nu se ridica la asteptarile utilizatorului, datorita slotului de 3,5 mm integrat, acestea pot fi inlocuite usor un alt model. In cazul castilor normale, utilizatorul va pierde functia de hands-free. Vestea buna e ca sunetul redat de telefon este multumitor atat prin casti, cat si prin difuzoarele stereo exterioare.

Daca te-ai saturat de muzica stocata pe cei 32 GB de memorie interna, plus inca cei 16 GB care pot fi adaugati telefonului cu un card microSD, utilizatorul poate incerca radioul FM. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, devin antena. Totodata, telefonul vine dotat cu transmitator FM, folositor celor care prefera sa asculte muzica proprie in masina.

Camera foto/video

Camera foto de care dispune Nokia N900 este de 5 MP, iar modelul poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2576 x 1936 pixeli. In plus, obiectivul foto dispune de lentile Carl Zeiss, autofocus si flash LED dublu. Calitatea pozelor este cea pe care o au majoritatea senzorilor de 5 MP de la ora actuala. Modelul se descurca bine, are unele probleme in lumina scazuta, in aceste situatii zgomotul de imagine facandu-si aparitia in imaginile captate. Totusi, contrastul este tinut in limitele bune, iar culorile nu sunt suprasaturate. Mai mult, imaginile nu sunt supraexpuse.

Obiectivul foto este protejat de o clapeta glisanta, lucru care impiedica patrunderea prafului sau a murdariei si protejeaza lentilele de amprente. Totusi, pentru ca aceasta clapeta nu este automata, de cele mai multe ori utilizatorul va porni sesiunea foto, dar va uita capacul peste lentila. Nokia N900 are totusi o camera foto ceva mai "primitiva" decat alte smartphone -uri cu capacitati asemanatoare ale producatorului. Modurile de fotografiere ale modelului sunt putine, dar sunt cele principale: Macro, Landscape, Portrait, Action si Automatic.

Obiectivul foto mai este in stare sa faca si capturi video. Rezolutia maxima de capturi video este WVGA, adica 848 x 480 pixeli si filmul va fi salvat in format MP4. Din pacate, rata de captura este mica, 25 fps (frames per second - cadre/secunda), iar calitatea produsului final lasa usor de dorit. Asemenea iPhone-ului, Nokia N900 este un player video portabil veritabil. Terminalul suporta o paleta destul de variata de formate video: WMV, RealVideo, MP4, AVI, XviD si DivX.

Conectivitate

Unul mai avantajele prezentate de Nokia N900 este conectivitate. Telefonul mobil vine dotat cu deja standardele GPRS si EDGE, ambele de clasa 32, 3G cu HSDPA si HSUPA, Wi-Fi 802.11 b/g cu DLNA, Bluetooth versiunea 2.1 cu A2DP si port microUSB de versiunea 2.0. Navigarea pe internet se face usor, pentru ca Nokia N900 dispune de un browser bazat pe Mozilla care aduce telefonului cam acelasi set de functii pe care le are un browser de PC. Mai mult, interfata vine cu suport pentru gesturi pentru functii de zoom in sau out. Unul din marile imbunatatiri pe care acest browser le prezinta este Adobe Flash 9.4 pe care este integrat.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator, dar lasand deoparte acest aspect, in clipa cand cablul este conectat la PC utilizatorul are posibilitatea sa aleaga intre suita PC Suite si mass storage device. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet. Daca nu ai nevoie sau chef de asa ceva, alege optiunea Mass Storage Device care il va face pe Nokia N900 un dispozitiv de stocare de date, iar PC-ul il va vedea ca atare.

Ultimul cuvant

Chiar daca noul Nokia N900 nu este pentru oricine, acest telefon reuseste sa se distinga nu numai printre numarul mare de smartphone-uri, dar chiar si dintre randurile de telefoane mobile ale producatorului. Cu o constructie robusta, dar cu un sistem de operare si o interfata intuitiva, Nokia N900 reuseste sa puncteze greu pentru tabara finlandeza.

Nokia N900 primeste puncte pentru ecranul tactil, tastatura QWERTY usor de folosit, suportul pentru formate video (DivX/XviD), interfata de utilizator si nu in ultimul rand pentru sistemul de operare Maemo 5 care desi o noutate nu reprezinta o "amenintare" nici pentru necunoscatori.

Totusi Nokia N900 nu este perfect. Dimensiunile si greutatea ii pot face pe unii sa opteze pentru telefoane mai compacte cu functii asemanatoare. Totodata, lipsa MMS-urilor ii stirbesc din imagine ca si alte lucruri ca absenta functiei de recunoastere a scrisului sau a unei interfete de utilizator care sa functioneze in mod "portrait". Speranta ramane intr-o noua versiune a interfetei de utilizator sau a sistemului de operare.

Galerie foto Nokia N900

Galerie foto cu imagini captate de Nokia N900

Test video realizat cu Nokia N900

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea