Stiinta & Tehnologie

Nokia N90 review: Marea revolutie mobila

Cel mai bun display de pe piata, camera de 2 megapixeli, Symbian OS, multimedia player, slot pentru card de memorie, recunoasterea vocii, Bluetooth, 3G… si totul intr-un singur telefon – futuristicul Nokia N90.





   
Fotografii oficiale cu Nokia N90


Caracteristici esentiale
• Display de inalta clasa
• Display exterior mare si de foarte buna calitate
• Camera rotatita de 2 megapixeli cu autofocus si optica Carl Zeiss
• Slot pentru cardul de memorie RS-MMC (3V si 1.8V)
• Stand-by mode activ (azi)
• Player MP3 stereo

Principalele dezavantaje
• Marime si greutate mai mare
• Intarzieri la deschidere
• Rezistenta scazuta a bateriei
• Dictafonul inregistreaza doar doua minute
• Nu are vibratii

Cand Nokia a prezentat primele modele ale seriei de elita N in aprilile anul acesta, a luat rasuflarea multor oameni. Ideea producatorului pentru aceasta serie a fost aceea de a oferii mobile cu tehnologie de inalta clasa si de a furniza cel mai bun echipament posibil pentru un mobil. Rezultatele au fost modelele N91, N90 si N70.


  
Nokia N91


Primul mobil este si varful de atac al seriei. Acest mobil are incorporat un hard-disk cu o capacitate de 4 GB si a fost facut pentru a servi in mare parte fanilor muzicii. Totusi este dotat cu o camera de 2 megapixeli si multe alte functii. Telefonul are o constructie clasica cu o clapeta ce acopera tastatura dar este foarte greu si voluminos. Pe scara cea mai de jos a seriei este modelul N70. Designul sau nu a impresionat foarte mult fanii mobilelor dar cel putin, acest model se incadreaza in categoria sa cand vine vorba de greutate si marime. Categoria careia se adreseaza acest model este una a utilizatorilor pretentiosi, care au nevoie de un mobil ce combina munca si distractia.

  
Nokia N70


Modelul futuristic N90 este cu o treapta mai jos decat modelul N91 dar fara indoiala, va fi primit foarte bien de fanii fotografiei digitale. Pe langa meniul standard, este prevazut cu o camera de 2 megapixeli, un slot pentru cardul de memorie si unul dintre cele mai bune displayuri existente acum pe piata.

   
Nokia N90 in toata frumusetea


Un telefon solid
Nokia N90 este al doilea telefon Nokia smart phone care are clapa. Primul a fost modelul 6260. N90 are greutatea socanta de 173 grame iar in ceaa ce priveste marimea sa… este un “gras” printre mobilele din clasa sa. Are 112 mm lungime, 51 mm latime si 24 mm inaltime.


Echipamentul trebuia sa incapa undeva...


Datorita volumului sau, N90 nu este doar un alt telefon de buzunar. Desi mobilul este confortabil tinut in mana, locul unde ar trebui sa iti sprijini degetul aratator este acum ocupat de locasul camerei. Ca rezultat, mobilul este posibil sa cantareasca mai mult in partea din fata.


Cutia cu accesoriile


E vorba doar de o simpla clapeta?
Se pare ca cei de la Nokia au vrut sa dea drumul duhului din lampa cand lucrau la acest model. Are doua legaturi in loc de una, deschizandu-se astfel incat poate deveni foarte usor un suport pentru camera. Aditional, camera este una rotativa – in dreapta pana la un unghi de 180 de grade iar in stanga pana la 135 de grade. Din pacate, o rotatie completa de 360 de grade nu este posibila. La fiecare 90 de grade, exista un sistem de prindere pentru a preveni rotatia fara voie a camerei.

 
Pana la urma este un telefon?


Displayul principal se roteste si el din pozitia standard spre dreapta putin peste 90 de grade si se opreste in doua puncte fixe. Exista patru puncte fixe in incheieturile telefonului care determna pozitiile intregului mobil.

1. Telefonul este inchis – cele doua parti principale sunt inchise, camera este aliniata cu ele, telefonul arata ca un cub. Lentila camerei poate inregistra in ambele parti.

2. Camera activa – ambele parti principale sunt inchise, camera inregistreaga in directia opusa displayului. Displayul de afara foloseste si ca imagine pentru camera. Camera este controlata prin butoanele situate in partea de sus a mobilului. Camera porneste automat o data ce lentila este chiar si un pic miscata.

3. Telefonul este deschis – partile principale sunt deschise, camera se poate roti. Toate functiile telefonului sunt mai usor de accesat.

4. Camera activa –partea de sus a telefonului se deschide pana intr-o anumita pozitie in care face un unghi drept cu partea de jos a mobilului. Displayul principal se intoarce la 90 de grade. Aplicatia camerei porrneste automat si poti chair inregistra sau revedea fotografiile din galerie. Tastatura principala nu este activa. Acest mod este folosit si pentru convorbirile 3G.

 
Telefonul in modul camera


Calitatea constructiei este superba. Partile rotative se misca ca unse inapoi la locul lor. Momentul in care se imbina este marcat de un click. Nokia merita felicitarile noastre pentru acest model. Singura mea grija a fost scartaitul care se aude uneori, cand telefonul este supus presiunii in partea de jos a carcasei, in jurul tastaturii.

 
Formele pe care le capata seamana adesea cu dispozitive medicale sofisticate

Rabdarea plateste dividente
Lasat in voie pe masa, Nokia N90 emana demnitate. Are forma unui cub si arata impresionant multumita parametrilor sai. Nu au fost facute experimente in ceea ce priveste materialul din care este fabricat, totul este plastic. Exista doua nuante de culori: argintiu si gri inchis, aproape negru. Toate suprafetele de plastic sunt mate astfel ca nu sunt vizibile amprentele. Extravaganta a fost lasata cu totul de-o parte.


Nu exista experimente in ceea ce priveste materialele folosite, formele si culorile - este un Nokia pana la urma?

Acelasi design domina si zona camerei. Suprafata neagra continua pe spatele mobilului unde se creaza partea detasabila. Marginile sunt argintii. Este dotata cu o baterie de litiu-ion de 760 mAh, ce ar trebui sa reziste la trei ore de convorbiri si 300 de ore in stand-by.


Producatorul ne promite o calitate excelenta a fotografiilor • butonul pornit/oprit

Langa acumulator este situat slotul pentru SIM, pe care il poti scoate fara a scoate acumulatorul. Telefonul este capabil sa functioneze si oprit ceea ce insemna ca nu mai este neaparata nevoie sa oprim telefonul inainte de a schimba cartela – lucru foarte buna pentru ca daca ai oprit acest mobil, va dura in jur de un minut pentru a-l readuce la viata. Odata pornit, telefonul reactioneaza imediat chiar daca are o memorie incarcata. Galeria de imagini este una dintre aplicatiile care pot face telefonul sa se miste greu daca este aproape plina.


Partea din spate a telefonului • cam asta se ascunde sub capacul din spate

Pentru moment suntem un pic dezamagiti de durabilitatea acestui model Nokia. N90 nu a rezistat nici macar o singura zi fara sa nu fie incarcat desi este de inteles ca a fost supus unor teste destul de grele.

Tastatura facuta pentru mainile barbatilor
Interiorul mobilului este dominat tot de plastic si nunata de gri inchis. Ecranul, decorat cu o rama fina este prins in partea de sus a parti mobile. Deasupra este situat receptorul. Gravat sub acestea este faimosul logo al producatorului.

Cea mai mare parte a subsolului displayului este ocupata de tastatura. Producatorul, evident, nu a avut nici un motiv sa fie egoist astfel incat butoanele sunt destul de mari chiar si pentru degetele barbatilor. Sub tastatura exista un spatiu destul de mare ce permite o manipulare comfortabila a tastelor.


Tastatura e uriasa iar butoanele sunt usor de folosit

Elementul principal de control este butonul rotund de navigare ce se deplaseaza in patru sensuri. Centru butonul este rezervat pentru actiunea de confirmare. Fiecare apasare, indiferent de directie este insotita de un click. Pentru a parea mai mare si mai impresionant, culoare butonului este argintie, iar centrul este alb.

Butonul rotund de navigare este inconjurat de butoane functionale: doua pentru context, butonul rosu, cel verde, plus butonul pentru intrarea in meniu, si cel ce serveste la editarea sau stergerea textelor. Partea functionala a tastaturii are o trecre foarte subtila in partea numerica, complicand un pic orientarea tactila.

Tastele numerice ale telefonului sunt imense si sunt organizate in bloc. Orientarea tactila este garantata de de marginile tastelor si de faptul ca tastele numerice de pe mijloc sunt mult mai scunde fata de restul. Apasarea tastelor este insotita de acelasi click tipic.
Dupa parerea mea, tastele din plastic ale acestui model par un pic cam deplasate in comparatie cu exclusivitatea si pretul modelului. Un alt fapt demn de semnalat este marimea tastaturii. Pe de o parte este excelenta pentru cei care au mainile foarte mari sau degetele foarte groase dar pe de alta parte, vei obosi destul de repede atunci cand vei incerca sa scrii un text mai lung. Lumina tastaturii este alba, egala ca intensitate si destul de puternica. Se activeaza doar in conditiile in care nu exista suficienta lumina din surse exterioare. Conditiile exterioare sunt verificate de un senzor montat sub display.

Lumina de fond pentru tastatura este foarte buna; se activeaza doar daca este necesar

Sa-l vedem din profil
Partile laterale ale dispozitivului sunt argintii. Portului de conctare i s-a dat un loc foarte ciudat pe partea stanga a telefonului. Este insotit de o mufa subtire pentru incarcator. Este aceeasi mufa folosita si pentru modelul 6101. Spre deosebire de alte incarcatoare, conectorul Nokia N90 este foarte subtire. Pentru a incarca telefonul cu un incarcator mai vechi va trebui sa folositi adaptorul, care este disponibil la livrare.

Partea de jos a telefonului este egala. Sigurul element de aici locul special creat pentru microfon. Telefonul va veni livrat impreuna cu o husa foarte draguta de piele. Partea dreapta a telefonului, este insa cea mai interesanta. Aici vei gasi o mica usita, care apara slotul pentru cardul de memorie, un joystick deplasabil in cinci directii si butonul ce pune camera in functiune. Rolul important al joystickului devine vizibil atunci cand camera este in functiune, pentru ca el controleaza meniul. Este stabil si usor de folosit.


Partea dreapta a telefonului • joystick-ul care controleaza camera este situata pe aceasta parte

Una din partile mobilului este plana, cealalta este prevazuta cu o rama argintie si un geam ce apara lentila camerei. Langa aceasta este dioda pentru flash.

Calitatea displayului pentru modelele Nokia este foarte buna. Totusi, unii critici au reclamat faptul ca rezolutia de 176 X 208 pixeli nu este suficienta. Pe o suprafata de 35 x 41 mm un patrat de un centimetru are loc in 2551 de pixeli. Unele telefoane moderne sunt echipate cu display-uri care au de doua ori mai multi pixeli pe un centimetru. Displayul Sony Ericsson K750 are 3709 pixeli pe cm patrat.

Displayul principal al modelului N90 pastreaza forma originala a modelelor Nokia anterioare. Diferenta este de rezolutie, care este de patru ori mai mare. Astfel fotografia pe care o poti face cu acest mobil este aproape ideala.


In fotografie nu se vede foarte clar imaginea foarte buna pe care o are display-ul

La pornirea telefonului, entuziamul tau poate va pierde un pic din avant. Aparent, logo-ul animat de introducere nu a fost optimizat pentru caracteristicile acestui telefon. O data ce a aparut meniul utilizatorului vei descoperi cu uimire o noua fata. Textul si imaginile icoanelor sunt perfect vizibile, fotografiile arata de parca ar fi fost printate pe hartie lucitoare, pixelii individuali sunt imposibil de recunoscut fara o lupa. Singurul defect pe care l-am putut gasi este este nuanta un pic galbuie a culorii albe, dar este aproape imposibil de observat in mod normal. Pe langa aceasta, constrastul textului atunci cand lumina soarelui inunda displayul este un pic incomod pentru citit.

Displayul extern este identic cu cel principal care arata la fel la majoritatea modelelor seriei 40. Este activ, ofera o rezolutie de 128 x 128 pixeli pe o suprafata de 27x 27 mm si are 65k culori. Daca vei lucra cu displayul interior si vei trece apoi pe cel exterior vei simti cu siguranta deosebirea. Problema este ca in comparatie cu displayul interior, cel exterior este mult mai banal si “plictisitor”.

Daca nu este activ, ecranul exterior arata ora cu cifre imense. Este foarte usor de citit chiar daca tastatura nu este luminata. Atunci cand vei avea apeluri ratate sau alte evenimente, vor fi simbolizate prin iconite. Cand displayul este activat, va intra in stand by. Va afisa detalii despre data, ora, numele operatorului de telefonie mobila, starea retelei, nivelul bateriei si icoana pentru apelurile pierdute. Pentru a afisa aceste apeluri, poti folosi pur si simplu joystickul. Nu este nevoie sa deschizi telefonul.

Compatibilitatea noului mediu
Schimbarile aduse rezolutiei displayului ridica intrebari in privinta modului cum aceste schimbari vor fi adaptate sistemului Symbian si aplicatiilor Symbian Series 60. La prima privire, totul pare neschimbat. Mediul utilizatorului a ramas acelasi. Doar fotografiile au mai multe culori si afiseaza mai multe detalii.

Pentru a afla mai multe, am instalat una dintre cele mai preferate aplicatii ale userilor – Fexplorer – si am asteptat. Icoana programului arata urat in comparatie cu restul. Totusi functioneaza fara nici un fel de probleme, ceea ce este cel mai important lucru. Majoritatea programelor functioneaza in parametrii normali. Motivele sunt de asemenea compatibile. Icoanele si imaginile ajustate la o rezolutie mai mica trag in jos calitatea displayului. Spre dezamagirea mea, telefonul are o singura tema grafica, simpla, cu un fundal alb.

Nota:
Sunt sigura ca un cititor atent a recunoscut majoritatea programelor mentionate in paragraful de mai sus. Deci care sunt programele care au dificultati in adaptarea acestuli mediu? Programele de screenshot-uri. Dupa cateva ore de cautat, testat si consultat, nu am gasit un program care sa poate salva intreaga imagine a displayului N90 intr-o singura imagine. Am reusit cel mult sa salvam un patratel al ecranului, iar acest lucru este o trasatura comuna a telefoanelor pe platforma Symbian.

Cum orice cronica reusita trebuie sa cuprinda imagini ale ecranului mobilului respectiv, dupa ce am testat cel putin 12 programe de captare a imaginii ecranului telefonului, am inceput sa cautam un program care sa ne permita controlul telefonului de la un computer, pentru ca era mult mai usor asa sa facem rost de imagini ale ecranului. Succesul meu a fost departe de a fi deplin. Asa cum ma asteptam, singurul program care putea face acest lucuru (Image Expo), este disponibil doar in varianta demo; asa ca marca poza finala cu o holograma si ramanea valid pentru o perioada limitata de timp. Cum pretul programului este de 99.95$ si nu aveam timp de pierdut, in final am fost fortata sa iau aparatul de fotografia si sa fac poze ale ecranului N90 in maniera clasica.

Vorbeste tare!
Chiar cu rezolutii diferite ale displayurilorm Symbian Series 60 ramane acelasi in ceea ce priveste mediul utilizatorului si functiile. Ceea ce este notabil este modificarea designului – fontul este mult mai lin, icoanele meniului sunt 3D si foarte bine elaborate. Proprietarii modelelor mai vechi de telefoane Symbian vor gasi foarte interesant modul de stand-by activ. Ecranul principal afiseaza o lista cu cele mai recente evenimente ale calendarului, sau numarul taskurilot ce nu au fost executate. Aici, vei gasi de asemenea fisierele temporare sau cele mai des folosite aplicatii.

Dar pentru utilizatorii de Nokia 6681 aceasta functie nu este noua. Este prezenta deja in mobilele lor. Vreau doar sa va reamintesc ca ei pot dezactiva modul de stand-by activ. Daca o vei dezactiva, imaginea standard, ceasul si icoanele de pe display isi vor pastra locurile.

Meniul principal este alcatuit din 9 icoane, ce se deschid dand scroll pe verticala. Icoanele pot fi filtrate si organizate in fisiere. Telefonul ofera si o configuratie in linie.

O stire noua este optiune de control a vocii. Nu pentru ca aceasta lipseste modelelor Nokia mai vechi, ci pentru ca Nokia N90 este capabil s arecunoasca comenzi, ce nu au fost introduse in prealabil in telefon. Trebuie doar sa apesi si sa tii apasat butonul de eliberare al camerei, situat pe partea dreapta a telefonului, si sa iti exprimi dorinta in acelasi timp. In acelasi fel poti schimba si profile, poti activa Bluetooth-ul sau casuta postala sau poti forma numere de telefon. Pacat ca nu permite mai multe tipuri de comenzi.

Aceasta tehnologie a fost folosita si pentru agenda telefonica. Ca rezultat, fiecare nume salvat are automat si o recunoastere vocala. Cand un nume este pronuntat in acelasi mod in care a fost salvat in agenda, numarul te telefon ce il acompaniaza, se formeaza automat. Vei fii foarte fericit de aceasta functie la inceput dar toate astea se vor shimba cand vei realiza ca este aproape imposibil sa formezi un numar in acest fel. Este evident ca aceasta functie nu este elaborata destul de mult si este virtual nefolositoare.

Convorbirile telefonice: excelenta pura
Indiferent cat de multe functii multimedia are Nokia N90 este dintre toate telefoanele mobile, primul si cel mai bine echipat. Poate fi folosit in retelel gsm de 900, 1800 si 1900 MHzsi chiar si in cea de-a treia generatie de retele ca WCDMA 2100, care permite efectuarea de video conferinte.

Sunetul provenit din casti este bun, dar ramane inca standard. Remarcabil de clare sunt elementele de bas din sunetul speaker-ului. Pe de alta parte sunetele mijlocii si cele inalte par amestecate. Dar in ansamblu, caracteristicile de volum ale lui N90 – cele mai importante ale unui telefon mobil – sunt foarte bune. Nu au fost descoperite rezonante sau alte sunete ciudate.

Soneria este sub forma de melodii polifonice sau MP3 ori AAC. Soneria poate fi modificata. Cel mai rapid mod este de a folosi tasta “switch off”. Meniul telefonului ofera deasemenea optiunile de blocare a tastaturii, extragere de pe cardul de memorie sau optiunea “offline mode”. Activand-o pe cea din urma se inchide comunicatia cu reteaua gsm precum si cu celelalte functii apartinand acesteia, dar telefonul ramane disponibil pentru utilizarea obisnuita.

Agenda de telefon este cuprinzatoare. Se poate folosi memoria telefonului care are o capacitate de 31 MB. 500 de nume, fara fotografii, utilizeaza pana la 200 KB, deci nu se poate pune problema lipsei de spatiu. Pozele pot fi incadrate in cele 30 de domenii existente si pot avea fiecare nume. Cat despre melodiile speciale, acestea pot fi atribuite grupurilor, in care sunt organizate toate contactele.

Nimic nou in ceea ce priveste sms-urile
Comparativ cu modelul 6681, Nokia N90 nu a suferit modificari in ceea ce priveste mesajele. SMS se scriu activand dictionarul T9, modul de editare a SMS a ramas neschimbat. Ofera informatii despre numarul de SMS trimise precum si despre numarul de caractere ramase in mesajul curent. SMS nu sunt limitate la un anumit numar ci doar de capacitatea memoriei folosite.

Editorul MMS a ramas neschimbat. Se pot trimite mesaje mari de 300KB. Nu au fost facute modificari nici in ceea ce priveste optiunea email. Descarca colectorul de mesaje, reduce marimea email-urilor descarcate, seteaza verificarea regulate a mailbox-ului. O problema este lucrul cu atasamentele. E-mail-ul merge doar ci protocoalele POP3, IMAP4 si SMPT.


Deschiderea unui atasament cu o poza si un document Word



Functia Push to talk nu este prezenta in dotarea actualului Nokia N90. Oricum poate fi descarcata gratuit de pe pagina de prezentare Nokia N90.

Un partener excelent nu numai la birou
Ca in fiecare caz, toate functiile de organizare sunt foarte bine elaborate. Calendarul este foarte bine organizat si afiseaza luna, saptamana si ziua oferind si posibilitatea de a introduce trei tipuri de evenimente – intalnire, nota, aniversare. Aceste evenimente sunt mai mult decat suficiente pentru o munca de succes. Daca erau mai multe s-ar fi creat confuzii.

Nokia N90 are deasemenea aplicatii pentru note si task-uri. Pe langa functiile suplimentare se alfa si un convertor. Unele dintre cele mai interesanteaplicatii sunt Quicksheet, Quickworld si Quickpoint toate trei ajutatnd la culegerea documentelor create in Microsoft Office. Totul functioneaza placut. Cum aplicatiile importante se deschid automat, documentele atasate si email-ul pot fi vazute imediat. Citirea documentelor PDF este deasemenea posibila.


Notari, task-uri si alte aplicatii pentru documente


Din pacate, doua din variantele traditionale Symbian nu au fost corectate. Prima este Alarma – care nu are optiunea “repetare”, cea de-a doua este Dictaphone care permite doar un minut de inregistrare.

Atata timp cat sistemul de operare este deschis, poti downloada orice alta aplicatie aditionala necesara. Telefonul foloseste aplicatii Java, a carei viteza merita atentia noastra. Nokia a obtinut 1862 de puncte la testul JBenchmark 1.0 si 97 de puncte la testul JBenchmark. In comparative cu alte modele Nokia Symbian, asemenea rezultate sunt jalnice. Evident, aceste scoruri mici apar datorita rezolutiei inalte a display-ului

In aplicatiile suplimentare din menu vei gasi deasemenea programul Lifeblog. Fiecare detonator al unui Nokia N90 obtine un cod de activare pentru software pentru a putea astfel folosi gratuit versiunea integrala.

A esuat Carl Zeiss?
Acest review pe care il citesti acum este bazat pe versiunea veche, asa ca unele din notele negative din aceasta sectiune nu mai sunt valabile.

Camera este una din cele mai puternice atractii ale lui Nokia N90. Principalul motiv ca, calitatea optica este garantata de numele lui Carl Zeiss – producator de top al lentileleor si echipamentelor optice. Optica impreuna cu senzorul camerei cu o rezolutie de 2 megapixeli constituie o combinatie extraordinara.

Calitatea deosebita a echipamentului lui N90 este sustinuta si de calitatea pe masura a aplicatiilor. Camera telefonului poate fi apreciata chiar si de fotografi cu experienta. Telefonul ofera 7 moduri de priveliste. Culoarea alba poate fi reglata in functie de luminozitate. Exista deasemenea o optiune pentru a compensa expunerea si o alta pentru a alege culoarea aferenta umbrei din poza.

Camera are un cronometru si optiunea “continuous shooting”. Pozele pot fi facute in trei marimi diferite -1600x12000 pixeli, 800X600 pixeli sau 640x480 pixeli. Dupa primele focalizari rezolutia ramane neschimbata. In acest stadiu zoom-ul digital este de 20x. Practic, rezultatul unui astfel de zoom nu inseamna decat calitate slaba.

Camera focalizeaza automat. Prima fotografie te poate speria pentru ca este cam patata. Pentru a focalize imaginea trebuie sat ii apasat pe jumatate butonul pentru cateva secunde pana cand indicatorul de focalizare devine verde.

Mostre de fotografii




Cand luminozitatea este acceptabila camera face fotografii frumoase. Abia putem vorbi de performante exceptionale, pentru ca a trecut ceva timp de cand Sony Ericsson K750i (telefonul cu poze de 2 megapixeli) a fost lansat pe piata. Cel mai evident dezavantaj este dat de calitatea pozelor facute la distante scurte, camera fiind incapabila sa focalizeze bine astfel de scene. Aceeasi observatie este valabila si pentru fotografiile facute la distante mari. Pe de alta parte culorile sunt excelente.

Telefonul filmeaza in format MP4 cu o rezolutie de 352x288 de pixeli. In plus, este posibil sa reglezi o rezolutie mai joasa, standard precum si formatul 3GP. Toate fotografiile si filmuletele sunt stocate intr-o galerie. Cand privesti fotografiile, acestea se rotesc pe display. In timp ce se rotesc poti alege una pe care doresti sa o trimiti sau sa fie afisata pe tot ecranul. Procedura se desfaoara incet, datorita rezolutiei mari la care au fost facute pozele.

Entertainment nu inseamna doar camera
In afara camerei, telefonul ofera divertisment sub forma unui player multimedia. Este vechiul Real Player. Accepta formate MP3 si ACC precum si o multime de formate de sunete si imagini. Daca arunci o privire asupra echiparii vechilor telefoane Nokia Symbian, sunetele stereo ale noului model te vor incanta cu siguranta. In ceea ce priveste capacitatile memoriei nu trebuie sa iti faci probleme. In afara de memoria interna de 31MB, vei primi un card de memorie de tipul RC-MMC. Functioneaza la 1.8V si 3.0V si de aceea este compatibil cu carduri de memorie RS-MMC. Impreuna cu telefonul primesti un card de 64MB si o pereche de casti standard, care sunt la fel ca cele de la Nokia 6681, 6630 si alte modele. Acestea pot fi folosite si ca handsfree. Calitatea sunetului este identica cu cea de la alt modele de Nokia. Este sufficient si rezonabil pentru necesitatile de calatorie. Din pacate N90 nu are radio.

Daca te saturi de fotografiat si de ascultat muzica, intra atunci in lumea jocurilot. Nokia N90 are doua jocuri instalate - vechiul "snake" in versiune moderna si un joc de carti, dar oricand poti instala si alte jocuri.

Transfer de date
Comunicarea de date este mai bine suportata de reteaua WCDMA 3G. Nokia N90 poate transfera date su prin sistemul GPRS precum si prin mult mai rapidul EDGE. Comunicarea cu dispozitivele apropiate se face prin Bluetooth sau prin cablu USB pe care le primesti la cumpararea telefonului. N90 nu are port infrarosu

In cutia telefonului se afla un CD cu ultima versiune a PC Suite. Inca o data, totul este la fel. Conectarea telefonul la computer este o operatiune instant, care poate fi facuta de toata lumea – inclusiv de incepatori – datorita ghidului atasat. Procesul de sincronizare ci Outlook este rapid. Am folosit telefonul pentru putin timp ca modem prin cablu si prin Bluetoooth. Asa cum ma asteptam merge mai incet.

Alta functie pe care o area N90 se numeste Data Transfers. Permite transferul inregistrarilor din agenda telefonica si de pe calendar precum se crearea unei galeriiintre doua telefoane conectate prin Bluetooth, care este defapt o functie suplimentara.

N90 ofera un web/WAP browser. Este de buna calitate. Face fata si paginilor relative complicate. N90 ofera si versiunea Opera in cazul in care nu esti multumit de browser-ul standard.

Pachetul de baza contine
Telefon Nokia N90
Baterie BL-5B
Incarcator+ adaptor
Casti stereo cu microfon
Card de memorie RS-MMC 64 MB (+adaptor pentru MMC)
Strip
Laveta pentru curatarea display-ului
Cablu de date
CD software
Manual


Traducere si adaptare dupa GSM Arena

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea