Stiinta & Tehnologie

#review #qwerty #business #symbian #nokia e63

Nokia E63 Review

Terminalul Nokia E63 a fost lansat pe piata in luna decembrie a anului 2008. In prezent acesta poate fi achizitionat si din magazinele din Romania, iar telefonul se aseamana destul de mult cu modelul E71, unul din cele mai de succes smartphone-uri Nokia.

Totusi, calcand pe urmele lui E71, este inevitabil sa nu se observe anumite lucruri, adica asemanarea cu binecunoscutul dispozitiv al celor de la Research in Motion, BlackBerry, dar si infatisarea mult mai ingrijita decat cea a predecesorului E71.

Caracteristicile lui E63

Nokia E63 pare o copie la indigo a lui E71, dar in locul unui pret piperat, modelul este mult mai accesibil din acest punct de vedere. Telefonul masoara 113 x 59 x 13 mm, cantareste 126 de grame, este un candybar mai lat si are un corp compus total din plastic de buna calitate. Pentru ca partea dorsala are un strat poros, usor cauciucat, capacul bateriei nu va retine amprente.

Ca in cazul oricarui candybar, partea frontala este ocupata de ecran si tastatura. Ecranul lui Nokia E63 este de 2,36 inch, are 16 milioane de culori si o rezolutie QVGA de 320 x 240 pixeli, adica asemanator cu al unui BlackBerry. Deasupra ecranului avem sigla Nokia, difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara pentru teleconferinte.

Sub ecran gasim D-pad-ul compus din opt butoane, plus cel de navigare/OK. Primele doua sunt tastele dedicate meniurilor de pe ecran Menu (stanga) si aparat foto (dreapta). Sub ele se gasesc patru butoane de shortcut, Home Menu, calendar, cele mai recente apeluri si e-mail-uri, intre ele butonul de navigare, iar sub toate acestea sunt plasate cele doua taste de apelare (stanga) si repingere/terminare apel (dreapta). Sub D-pad gasim tastatura completa QWERTY. Butoanele tastaturii sunt destul de mici si sunt lipite unele de altele. Din pacate multi utilizatori vor intampina problema la tastare. Singurul lucru care va ajuta utilizatorul la tastare va fi forma bombata a tastelor. Butoanele numerice sunt asezate in mijlocul tastaturii. Sub ansamblul de butoane avem o portiune de plastic mai lata care prezinta un orificiu minuscul, aceasta fiind microfonul telefonului.

Laturile terminalului sunt foarte modeste in butoane; cea stanga este incarcata de doua sloturi, unul de atasare a cablului USB si al doilea, al cardului microSD (maxim 8 GB). Latura dreapta este curata. Partea superioara a terminalului prezinta un difuzor si slotul pentru mufa standard de 3,5 mm care este prevazuta si cu un capac. Totusi, desi slotul este protejat, capacul cauciucat nu este ancorat cu nici un suport de siguranta, prin urmare se poate pierde foarte repede. Latura inferioara are orificiul de atasare a curelei de siguranta, slotul pentru incarcator si microfonul.

Partea dorsala este de fapt si capacul de plastic care acopera bateria. Deasupra lui gasim obiectivul foto de 2 MP cu flash LED si oglinda pentru autoportrete. Sub capac exista un acumulator standard pe baza de Litiu-Polimer cu o capacitate de 1500 mAh care in mod standby rezista pana la 430 ore si pana la 11 ore jumatate de convorbiri. Viata acumulatorului este exceptionala, terminalul ajungand sa reziste pana la doua saptamani in modul stand-by.

Meniul lui E63

Procesorul lui Nokia E63 este un ARM 11 de 369 MHz. Asta inseamna ca navigarea prin meniuri se misca bine si rapid. Asa cum era de asteptat din partea unui smartphone Nokia, aceasta ruleaza sistemul de operare Symbian 9.2, seria 60, versiunea 3.1. In modul standby, ecranul lui E63 afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data pe latura de sus, ora, intr-un cadran de ceas, iar langa o banda de shortcut-uri: mesagerie, internet, player muzical, galerie foto, ceas (alarma) si modul SWITCH care va schimba icoanele shortcut-urilor cu altele. Din pacate personalizarea lor este imposibila, acest SWITCH avand propriile shortcut-uri la "pachet". Fiecare utilizator va folosi meniul dat de SWITCH precum i se potriveste mai bine. Sub acesta banda de icoane avem un meniu de setare a e-mail-ului si modul de scanare a retelor W-LAN, adica gasirea de HOT-SPOT-uri (Wi-Fi), dar si acestea se schimba in functie de selectia data de SWITCH.

In partea de jos a ecranului gasim doua meniuri, camera foto si MENU, pe care le-am mentionat si mai devreme. Meniul lui Nokia E63 este asezat in format de matrice cu icoane de patru coloane si trei randuri si fiecare dintre ele este foarte amanuntit. De exemplu, meniul MEDIA are in compunerea lui recorder, player muzical, magazin de muzica, camera foto, galeria de imagini, RealPlayer, podcasts, radio, radio prin internet, magazin de muzica, Flash Player, sonerii de apel 3D, si serviciu de share online.

La capitolul mesagerie, Nokia E63 suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instantanee. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala separata de mesajele e-mail, care la randul lor au un inbox separat. Setarea e-mail-ului se face foarte usor, iar protocoalele suportate sunt cele standard POP3 si IMAP4. Fiecare scrisoare electronica suporta si atasamente. Pentru setarea contului de e-mail este nevoie de conexiune la internet.

Desi cu un ecran destul de generos, Nokia E63 nu dispune de receptor GPS. Utilizatorul va gasi in submeniul Tools GPS Data, un sistem care se conecteaza prin Bluetooth la un dispozitiv de navigare auxiliar. Totusi, terminalul dispune de Nokia Maps. Asemenea modelului E71, cu E63 utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs.

Suita Office

Fiind un smartphone, Nokia E63 este dotat cu suita Office pentru mobile. Aici gasim calendarul, posibilitatea de cautare a diferitelor documente, calculator, suita QuickOffice, File Manager, Clock, Converter, Active Notes, Notes, posibilitatea de atasare a unei tastaturi Wireless, dictionar si intranet.

Dictionarul din dotare are instalata doar limba engleza. Daca doresti altcevca va trebui sa le instalezi separat. Totodata, activarea intranet-ului cere instalarea VPN-ului. Pentru cei care nu stiu, VPN inseamna Virtual Private Network (retea privata), care poate fi folosita pentru separarea de trafic din diferite comunitati si navigarea pe internet in conditii de securitate ceva mai ridicate, utile in special pentru preluarea mesajelor email de pe un server dedicat (birou).

Muzica de Nokia E63

Asa cum era de asteptat, player-ul muzical din dotare nu este cel mai rasarit, dar ramane performant pentru un smartphone. Formatele audio pe care le suporta sunt MP3 si AAC, iar in categoria video, terminalul e compatibil doar cu formatele MPEG4. Este de admirat faptul ca meniul MEDIA vine cu Real Player si Flash Player la bord.

Modelul Nokia E63 are 120 MB memorie interna, dar nu vine cu un card microSD la pachet. Totusi, marirea spatiului de stocare se poate face pana la maxim 8 GB. Sunetul redat de telefon prin difuzorul de pe latura superioara este decent, dar din pacate E63 nu dispune de taste dedicate de volum.

Controlarea intensitatii sunetului se va face din D-pad cand utilizatorul se afla in player-ul muzical. Este indicata pastrarea volumului la un nivel mediu, altfel vei avea surpriza sa ai o melodie insotita de un zuruit. Acelasi lucru se poate spune despre castile din dotare, care sunt destul de incomode pentru urechile mici. Pentru folosirea radio-ului vor trebui atasate castile audio, acestea avand rol de antena. Din pacate, radio-ul nu are RDS.

Camera foto de 2 MP

Nokia E63 vine echipat cu o camera foto de 2 MP cu autofocus si flash LED. Flash-ul este automat declansat de telefon in clipa cand acesta nu beneficiaza de lumina zilei, deci in situatii precum fotografierea intr-un colt de camera slab luminat, aparatul va primi ajutorul flash-ului. Totodata, imaginile captate de telefon au o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli.

Din pacate, fotografiile nu exceleaza la capitolul calitate, zgomotul de imagine fiind foarte de ridicat, iar claritatea mai mult ambigua. Totusi, in lumina buna, fotografiile vor fi decente. Modelul Nokia E63 poate face si capturi video la rezolutie QVGA si 15 cadre pe secunda. Filmele sunt salvate in format MP4.

Conectivitate

Unul dintre lucrurile la care Nokia E63 exceleaza este conectivitatea. Incepem cu cea mai modesta conectivitate, GPRS-ul, care este prezent si in formula de clasa 32, adica la viteze de 100 kbps. Urmeaza HSCSD, conectivitare EDGE tot de clasa 32 (296 kbps), 3G cu HSDPA (3,6 Mbps) si Wi-Fi 802.11 b/g. Ecranul este destul de mare pentru vizualizarea clara a paginilor web . Navigarile pe Internet se fac cu ajutorul brower-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. Spre deosebire de alte telefoane Nokia, acest model nu vine cu Opera Mini preinstalat.

Tot in capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul, care este nelipsit la acest telefon in cea mai recenta versiune, 2.0 cu A2DP, deci are posibilitatea de atasare a castilor wireless. Telefonului nu ii lipseste nici portul pentru USB, versiunea 2.0 pentru transferul de date.

Ultimul cuvant

Nokia E63 este un telefon standard business, cu anumite functii simplificate, dar acest lucru nu il face decat sa devina unul dintre cele mai accesibile terminale business de la ora actuala. Totusi, daca esti genul de om care nu se descurca cu tastatura QWERTY, ocoleste-l pentru ca modelul are aceeasi problema ca Nokia E71, tastatura prea inghesuita si greu de utilizat.

Viteza de navigare a lui Nokia E63, atat prin propriul meniu cat si pe internet este foarte buna. In plus, pachetul Office este la dispozitia oricui si suporta majoritatea cerintelor unui om de afaceri si nu numai. Desi nu este la fel de mic decat predecesorul sau E71, ramane un model compact pentru un smartphone.

Este depunctat de faptul ca nu vine cu schimbari majore in aspect fata de modelul E71, nu are taste dedicat de volum, lucru care face folosirea player-ului muzical destul de greoaie si faptul ca nu are GPS. Totusi, modelul primeste puncte pentru carcasa mata care nu mai retine amprente, acumulatorul cu o autonomie extrema, pentru conectivitate si pentru raportul pret-calitate.

Galerie foto Nokia E63

Galerie foto cu imagini captate cu Nokia E63

Test video realizat cu Nokia E63

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea