Stiinta & Tehnologie

#brevet #proces #apple #nokia

Nokia da in judecata Apple

Compania americana Apple se afla intr-un nou scandal, de data aceasta fiind data in judecata de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume de la ora actuala, Nokia.

Recent, compania finlandeza a publicat un comunicat oficial pe propriul site in care anunta intentarea unui proces impotriva creatorului iPhone.

Batalia incepe

Procesul a inceput pentru anumite brevete de inventii pe care Nokia le-a inregistrat si pe care Apple le-a incalcat fara a plati drepturile legale. Compania americana foloseste pentru terminalele sale iPhone cel putin zece brevete Nokia  pe care nu le plateste.

Reprezentantii Nokia au declarat ca, de-a lungul anilor, tehnologiile au fost platite si folosite de toti marii producatori de telefoane mobile, dar singurii care au omis acest fapt sunt cei de la Apple. Breventele in cauza cuprind tehnologii legate de compatibilitatea telefoanelor in retelele GSM, UMTS (3G WCDMA) si standarde wireless LAN.

Totodata, brevetele mentionate de Nokia mai acopera si zona de transfer de date wireless, codare de voce, securitate si cripatare de date, toate acestea fiind implementate de Apple de la primul lor telefon mobil iPhone in anul 2007.

Bani multi

Reprezentantii Nokia declara ca in ultimii zece ani compania finalndeza a investit in jur de 40 de miliarde de euro in cercetari si dezvoltare si a reusit sa construiasca unul din cele mai mari portofolii cu peste 10.000 de module de brevete.

"Principiul de baza in industria de mobile este ca acele companii care contribuie la dezvoltarea tehnologiilor isi creeaza un monopol propriu pe care altii, daca il folosesc, trebuie sa il plateasca. Ne asteptam ca Apple sa urmeze acelasi principiu, lucru care nu se intampla in prezent", a declarat Ilkka Rahnasto, vicepresedinte al Legal & Intellectual Property in cadrul Nokia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea