Stiinta & Tehnologie

Nokia 5300 - Un telefon pentru vacanta

Facand parte din noua linie XpressMusic, Nokia 5300 este un exemplu mai mult decat impresionant. Tastele speciale muzicale sunt cea mai buna dovada a orientarii acestui model catre latura de entertainment. Iar daca nu este suficient acest lucru, poti conta pe camera de 1,3 megapixeli cu care poti imortaliza momente importante din viata ta, pe care le poti privi apoi pe display-ul TFT cu rezolutie QVGA. In privinta conectivitatii, producatorii finlandezi au dotat acest model cu jack mini-USB, un jack audio standard de 3.5 mm, ba chiar si un suport pentru Bluetooth stereo. Iar pretul pare sa fie extrem de prietenos...



Caracteristici esentiale:

• camera de1.3 megapixeli
• taste speciale muzicale
• slot pentru card de memorie microSD
• MP3 player bine pus la punct, dotat cu radio FM stereo
• rezolutie QVGA
• Bluetooth 2.0 cu profil A2DP
• mini-USB port standard
• adaptor pentru jack audio de 3.5 mm inclus in pachet

Principale dezavantaje:

• aspectul de telefon ieftin
• calitate mediocra a camerei
• nu are LED la camera foto
• inregistreaza clipuri video la rezolutie mica.

Nokia a muncit din greu pentru a dezvolta si promova linia sa de telefoane mobile XpressMusic pentru a face fata ofensivei lansate de modelele Sony Ericsson Walkman in lupta pentru castigarea suprematiei pe acest sector de piata. Cele doua modele noi Nokia 5300 XpressMusic, Nokia 5200 XpressMusic precum si modelul Nokia 3250 imbunatatit sunt ofertele cu care producatorii spera sa cucereasca piata.

Nokia 5200 si 5300 au un design care se aseamana destul de mult. Nokia 5200 este mai mult o versiune lite care este destinata cumparatorilor cu buget restrans, in timp ce 5300 tinteste catre cumparatorii cu un venit mediu.

Nokia 5300 XpressMusic este un nou telefon care iti atrage atentia din mai multe puncte de vedere. In primul rand, este primul model XpressMusic care beneficiaza de interfata S40 proiectata de Nokia. In al II-lea rand, designul sau cu clapeta culisanta il face imbatabil in categoria telefoanelor Walkman cu pret mediu. Si, in final, telefonul ofera suport Bluetooth stereo si adaptor pentru jack audio de 3.5 mm.

Nokia 5300 este disponibil doar in culoarea alb mat, cu posibilitatea de a alege intre doua ornamente colorate: rosu si gri. De fapt, este vorba de rama care inconjoara display-ul si care incorporeaza tastele speciale multimedia. Designul lui 5300 este unul sport si ne aminteste pe undeva de Sony Ericsson W710. Fara indoiala, publicul tinta caruia ii este destinat acest model sunt tinerii.

Pachetul retail al telefonului include un set de casti stereo Nokia HS-47, un adaptor pentru jack audio standard de 3.5 mm si un card microSD, cu o capacitate care poate varia de la o zona la alta(in functie de piata de desfacere). Telefonul testat de noi era dotat cu un card de 256 de MB. Pachetul nu include cablu USB, insa il puteti folosi pe cel de la aparatul foto digital sau cel de la MP3 player.

Privire de ansamblu asupra aspectului telefonului

Nokia 5300 nu intentioneaza sa capteze atentia prin designul sau suplu. El masoara 92.4 x 48.2 x 20.7 mm, dimensiuni care care arata ca telefonul este mai degraba gros. Nu trebuie sa criticam acest lucru, mai ales ca, in comparatie cu Sony Ericsson W850, Nokia 5300 este mai mic si mai subtire cu cativa milimetri. Greutatea sa este de 106 g. Carcasa mobilului este solida. Culisarea clapetei functioneaza bine, cu exceptia unei mici probleme la inchiderea ei. Din fericire, problema nu este asa de deranjanta, incat sa-ti puna nervii la incercare.

Panoul frontal este cel care atrage cel mai mult atentia utilizatorului. In partea de sus, deasupra display-ului, sunt doua scobituri care sunt de fapt orificiile difuzorului. In partea de jos se gasesc patru taste si un D-pad pentru navigare. Setul de taste de sus are rolul de OK, respectiv Cancel, in vreme ce tastele de jos sunt folosite pentru a receptiona/incheia apelurile telefonice. Deschizand clapeta, descoperim tastatura alfanumerica, al carei material este acelasi cu cel din care este confectionata carcasa telefonului.



In partea stanga a ecranului poti descifra exact semnificatia tastelor speciale muzicale. Ele sunt pozitionate lateral si sunt acoperite cu cauciuc. Rama care inconjoara ecranul este confectionata din plastic. In partea de jos a telefonului descoperim un jack audio de 2.5 mm.



Pe partea stanga a telefonului sunt pozitionate doua taste de volum si o tasta pentru inchiderea/deschiderea camerei foto. Butoanele respective sunt acoperite si ele de asemenea cu cauciuc. In afara de controlul volumului, cele doua butoane mai indeplinesc si alte functii. O apasare lunga pe tasta Minus activeaza apelarea vocala, in timp ce o apasarea lunga pe tasta Plus iti afiseaza contactele Push-to-talk. Trebuie sa mentionam ca poti activa apelarea vocala apasand lung pe tasta verde de pe panoul frontal al telefonului. A doua functie a butonului Plus este activa si atunci cand navighezi prin meniu, in vreme ce tasta Minus si butonul pentr camera foto nu functioneaza decat in modul standaby. Langa tasta pentru camera foto se afla portul Infrarosu.

Partea de jos a telefonului este destul de saracacioasa deoarece toti conectorii la sistem sunt plasati in partea de sus(acolo gasim port miniUSB cu 5 pini, portul de incarcare si butonul On/Off).



In spatele lui Nokia 5300 se observa camera de 1.3 megapixeli(care nu este acoperita cu absolut nimic), oglinda pentru autoportret si difuzorul extern.



Telefonul este dotat cu o baterie standard Li-Ion Nokia BL-5B cu o capacitate de 760 mAh. Potrivit producatorului, ea ar trebui sa tina cam 223 de ore in modul standby, 3.2 ore de vorbit. De asemenea, cei de la Nokia ne asigura ca poti asculta linistit pana la 12 ore de muzica. Testele au aratat ca bateria rezista doar 9 ore atunci cand este folosit MP3 player-ul, cu mult mai putin fata de cele 20 de ascultat muzica cu care se lauda rivalul Sony Ericsson Walkman. Vorbind la telefon cam 15 minute pe zi, am constatat ca bateria tine in jur de 4 zile, performanta net superioara celei inregistrate de modelul Sony Ericsson W850, utilizat in conditii similare.

Slotul pentru cardul de memorie este pozitionat sub capacul de pe panoul din spatele telefonului, chiar langa abtibildul cu holograma Nokia de pe baterie. Slotul functioneaza ireprosabil, cardul de memorie putand scos/introdus extrem de usor.



Mecanism de culisare silentios

Suntem foarte multumiti de mecanismul de culisare a clapetei lui 5300, deschiderea/inchiderea clapetei facandu-se extrem de usor, fara nici un fel de efort.



Tastatura telefonului este extrem de confortabila si ii va multumi cu siguranta pe cei care trimit SMS-uri in mod frecvent. Insa impresia noastra este ca o tastatura de buna calitate a devenit un lucru aproape obisnuit la ultima generatie de telefoane cu clapeta. Trebui sa apreciem si reactia buna a tastelor foarte mari, care sunt special concepute pentru persoanele cu degete mai groase. O alta bila alba o acordam si D-pad-ului de navigare care este cu mult mai bun decat cel intalnit la modelele de telefon Sony Ericsson. Pad-ul raspunde la comenzi instantaneu si se misca foarte usor in directia dorita.



Tastatura are un fundal luminos albastru care nu poate trece neobservat. Si in privinta display-ului avem de mentionat numai lucruri pozitive. Nu exista niciun fel de problema privind lizibilitatea atunci cand ecranul se afla in bataia razelor solare. Display-ul ofera de asemenea un nivel foarte bun al contrastului precum si culorii vii, placute ochiului.

Efectuarea apelurilor

Nokia 5300 ofera o calitate exceptionala a sunetului precum si o claritate foarte buna a vocii in timpul convorbirilor telefonice. Difuzorul extern are un volum satisfacator astfel incat nu ai cum sa ratezi un apel telehonic, chiar si atunci cand te afli intr-un mediu cu poluare fonica ridicata. Acest lucru ne duce cu gandul la performantele similare ale difuzorului modelului Sony Ericsson W850.

Nokia 5300 poate fi setat sa raspunda la apeluri atunci cand clapeta este deschisa, lucru pe care il poate face si Sony Ericsson W850 si poate incheia un apel telefonic inchizand clapeta, lucru cu care insa W850 nu se poate lauda.

Interfata din seria Nokia S40 vizibil imbunatatita

In modul standby standard, ecranul afiseaza nivelul semnalului, nivelul bateriei, data si ceasul(digital sau analog), numele userului si profilul activat(daca este diferit de cel normal). Cele doua taste de sus din cele patru taste ce inconjoara de pad-ul de navigare pot fi setate pentru functii suplimentare

Astfel, poate fi adaugata functia Go to menu unei taste; meniul include o serii de functii folosite in mod frecvent, putand fi configurat in totalitate de user.

Celor patru directii din D-pad-ul de navigare li se pot adauga de asemenea cateva functii. Poti aranja in forma de cruce iconitele asociate cu tastele de directie chiar in mijlocul display-ului, pentru a nu uita setarile facute de tine. Si interfata poate fi customizata cu ajutorul temelor grafice, insa acestea nu ofera schimbari majore. Singurele schimbari vizibile sunt wallpaperul, background-ul meniului precum si schema de culori.



O importanta inovatie este aceea ca interfata S40 pentru user vine cu un suport pentru Flash Lite 2.0 in locul lui 1.1, asemeni telefoanelor Sony Ericsson, asa ca poti folosi clipuri flash ca wallpapere sau screensavere.

Un lucru binevenit este si faptul ca poti schimba culoarea textului din modul standby dintr-o paleta foarte larga de culori. Din pacate, schimbarea culorii fonturilor nu este disponibila pentru intreg meniul, iar atunci cand sunt utilizate anumite teme grafice lizibilitatea are de suferit.

Cea mai interesanta optiune privind ecranul standby este modul Active standby. In acest mod toate aplicatiile favorite, functiile muzicale, datele din calendar si notele apar pe ecran, asemeni telefoanelor Symbian din a III-a editie a interfatei Nokia S60. Atunci cand modul Active standby este setat, prin tastarea UP din D-pad poti accesa bara de iconite precum si functiile favorite precum MP3 player, radio FM sau calendar.

Meniul principal contine un set de iconite care pot fi arajate in mai multe feluri: ca lista, format 3 x 4, format 3 x 3 si tab-uri orizontale. Iconitele pot fi ordonate in functie de preferintele userului, multe dintre ele fiind asemanatoare cu cele intalnite in cea de-a III-a editia a interfatei Nokia S60.



Tot la capitolul Configurari se inscriu si fonturile. In interiorul agendei telefonice exista doua marimi de fonturi, in timp ce in lucrul cu mesageria scrisa precum si cu browerul web poti alege trei marimi. Fonturile mari sunt cu adevarat mari; pe de alta parte, fonturile mici permit vizualizarea in bloc a unui SMS.

Profilurile de apel includ setari precum alerte pentru apeluri telefonice primite, tonuri de apel, volumul soneriei si alerta prin vibratii, mesaje, notificari si tonuri de avertizare, precum si sunete ale tastaturii. O noutate in privinta profilurilor este aceea ca exista o optiune care iti reaminteste dupa o intalnire importanta sa iti setezi telefonul pe profilul Normal. Telefonul ofera un profil special pentru calatoria cu avionul, care inchide toate conexiunile cu retelele de telecomunicatii care ar putea perturba zborul, permitand accesul doar la functiile multimedia/radio player. Cand activezi acest mod, pe partea de sus a ecranului apare o iconita ce reprezinta un avion. De asemenea, exista chiar si optiunea prin care telefonul te intreaba daca vrei sa il pornesti direct in profilul Airplane.

O alta inovatie a interfatei S40 da posibilitatea utilizarii inregistrarilor video in locul soneriilor normale. Din pacate, alegerea nu este cea mai indicata, in conditiile in care fisierele video nu au o calitate foarte buna a sunetului.

O agenda telefonica incapatoare

Agenda telefonica a lui Nokia 5300 ofera 1000 de contacte, un numar de doua ori mai mare fata de capacitatea de stocare a modelului Nokia 6233. Contactele din agenda telefonica pot fi organizate in trei feluri: lista standard, lista de nume insotite de numere de telefon, lista de nume insotite de imagini. Cautarea in agenda de face tastand primele litere ale numelui cautat. De asemenea, ordonarea si cautarea contactelor se poate face dupa nume/prenume. Telefonul poate afisa fie lista de contacte de pe cartela SIM, fie contactele din memoria telefonului, fie ambele in acelasi timp.



Detaliile despre contacte include cinci tipuri de numere de telefon, adrese, note, o imagine, un ton de apel, etc. Exista chiar si un camp unde pot fi introduse datele de nastere, insa nu exista posibilitatea transferului acestor informatii direct in calendar. O alta optiune este posibilitatea utilizarii fisierelor video pentru personalizarea tonurilor de apel.

Daca preferi sa nu customizati fiecare contact individual, poti organiza unele contacte in grupuri, fiecarui grup putandu-i fi adaugate anumite imagini si tonuri de apel. De asemenea, poti folosi cu usurinta apelarea vocala pentru toate contactele din agenda ta fara a mai fi nevoie de o inregistrare a amprentei vocale. In cazul in care contactul selectat are mai mult de un numar de telefon, Nokia 5300 il foloseste pe primul din agenda sau te lasa sa alegi un alt numar al contactului respectiv. Este totusi pacat ca aceasta alegere nu poate fi facuta tot cu ajutorul unei comenzi vocale.

O optiune interesanta este si comanda vocala, care poate fi folosita ca o modalitate de control a peste 16 presetari ale telefonului: inchidere/deschidere radioului, receptia prin portul Infrarosu, etc.

Apeluri telefonice

Numarul apelurilor ratate este afisat intr-un ferestra pe ecranul principal. Apelurile de pe acelasi numar sunt grupate separate, fiind insotite de data si ora ultimului apel telefonic. Acelasi principiu este aplicat si in cazul numerelor formate si apelurilor receptionate. Nokia 5300 mai poate afisa lista tuturor tipurilor de apel, incluzand chiar si incercarile multiple organizate in ordine cronologica. Vei gasi si o lista a mesajelor recente precum si un contoar al mesajelor trimise/receptionate.



Mesaje, mesaje, mesaje…

Nokia 5300 utilizeaza e-mail, SMS, MMS si Push-to-talk. Mai intalnim doua tipuri speciale de mesaje: MMS cu sunet si SMS instant. Mesajele instant apar direct pe ecranul principal.

In comparatie cu modelele anterioare din seria S40, unde mesajul incepe prin afisarea primului rand urmand ca apoi sa se extinda in functie marimea sa, la Nokia 5300 lucrurile devin mult mai simple. 5300 afiseaza de la inceput pe intreg ecranul caracterele tastate.

Poti trimite mesajul selectand din agenda, cautand in grupuri si gasind o lista de persoane carora le-ai trimis de curand SMS. Aceasta optiune este folositoare pentru cei care trimit in mod constant SMS-uri unor anumite persoane. Editorul contorizeaza numarul de caractere tastate si ofera informatii despre numarul de mesaje care vor fi trimise. Nu lipseste nici dictionarul T9 care te ajuta sa compui mai rapid un SMS. Notificarile privind trimiterea SMS-urilor pot fi activate fie pentru un singur mesaj, fie pentru toate mesajele trimise. Rapoartele privind mesajele trimise sunt stocate intr-un folder special, care te ajuta mult mai usor sa le stergi cand este nevoie. Nokia 5300 include noua versiune a editorului MMS, numita "Multimedia Plus" care iti afiseaza continutul exact al mesajului pe care urmeaza sa-l primesti. MMS-ul poate contine text, o imagine cu rezolutie de pana la 1280 x 960 pixeli, un clip cu sunet, o inregistrare video, o carte de vizita. Sunt disponibile si MMS-uri cu mai multe pagini.
Clientul de e-mail pentru Nokia 5300 este o aplicatie Java, care se deschide destul de greu si nu este perfect compatibila cu restul aplicatiilor din telefon. Totusi, clientul e-mail nu poate considerat foarte slab. El are suport POP3 si IMAP4. Clientul e-mail copiaza adresele de e-mail si lucreaza cu atasamente. Downloadul automat al mesajelor e-mail nu functioneaza.

Nu exista o limitare a marimii atasamentului pe care doresti sa-l trimiti. In schimb, exista o limitare a atasamentelor care pot fi downloadate de pe server( maximum 300 KB). Nu trebuie uitata nici optiunea Spam filter care stocheaza adresele de e-mail de la care nu mai doriti sa receptionati mesaje.



Atractia principala a telefonului este MP3 player-ul

Nokia 5300 este dotat cu o versiune imbunatatita de music player, care rivalizeaza cu music player-ul Sony Walkman 1.0. Player-ul poate rula in background, controlul sau fiind realizat prin tastele speciale muzicale. In acelasi timp, poti lansa o aplicatie Java( de exemplu un joc) si poti asculta muzica. Deschiderea camerei foto intrerupe functionarea MP3 player-ului. Printre fisierele suportate se numara: AAC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, WMA si AMR. Playerul Nokia permite o filtrare a fisierelor in functie de artist, album, gen muzical si compozitor. Iti poti intocmi propriile playlisturi muzicale in functie de mai multe criterii: favorite, cele mai ascultate melodii, melodii recente si melodii recent adaugate.

Un mare dezavantaj in organizarea playlisturilor este ca o data ce ai adaugat unele piese in playlist( fie una, fie cateva), nu mai poti adauga ulterior altele. Daca minimizezi player-ul, numele melodiei pe care o asculti apare pe display-ul din modul activ stand-by. Nu lipsesc nici optiunile Repeat si Shuffle. Daca inchizi player-ul in mijlocul unei melodii, atunci cand il deschizi iti va rula piesa exact din locul in care fusese intrerupta. Difuzorul extern integrat ofera un sunet de buna calitate, ba chiar si putin bass. Chiar si atunci cand asculti muzica la volum maxim, difuzorul nu distorsioneaza sunetul.



Din curiozitate, am testat performantele sunetului lui Nokia 5300 comparandu-l cu un alt model. Astfel, am ascultat aceeasi piesa pe Nokia 5300 cat si cu Sony Ericsson W900. Din pacate, calitatea sunetului lui 5300 este inferioara fata de cea a lui Sony Ericsson W900.

Fisierele video sunt rulate in cadrul aplicatiei Media player, care poate suporta si streaming, poate deschide imagini si poate rula individual fisiere muzicale.

Daca te-ai plictisit de player-ele musicale/media, poti deschide radioul FM. Poti memora pana la 20 de posturi de radio. Din pacate, nu intalnim functia RDS. Pentru a compensa cumva lipsa RDS-ului, poti introduce singur in memorie numele posturilor de radio. Radioul poate fi deschis doar dupa ce sunt conectate castile care servesc pe post de antena. Din pacate, semnalul radio nu poate trasferat catre un Bluetooth stereo.



Un card microSD face miracole

In privinta organizarii si administrarii fisierelor, lucrurile stau destul de bine. Poti creea foldere, poti insemna cateva sau chiar toate si le poti muta. Poti aranja fisierele in functie de nume, data, format sau marime. Telefonul are memoria interna limitata la 5 MB, insa pachetul sau retail vine cu intariri, aducand un card de memorie microSD.

Vizualizarea fisierelor si folderelor se face fie ca o lista cu mici thumbnail-uri, o lista cu detalii si thumbnail-uri mari sau sub forma 4 x 3. Imaginile pot fi vizualizate fie in modul normal, fie in modul fullscreen landscape. Ele pot fi mutate cu ajutorul D-pad-ului.

Telefonul permite marirea fotografiilor si modificarea contrastului. Poti printa imagini direct prin conexiunea USB cu ajutorul tehnologiei PictBridge standard. Poti prelucra pozele cu ajutorul unui editor foto care are diverse functii: inserare de text, clip sau chiar de alta imagine.



Camera foto

Nokia 5300 este echipat cu camera foto de 1.3 megapixeli. Rezolutia maxima este de 1280 x 1024 pixeli. Rezolutia poate suporta 3 tipuri de compresie. Camera ofera un zoom digital 8 x.

Telefonul poate face fotografii in modul landscape utilizand butonul din partea dreapta a camerei pe post de buton de declasare sau butonul central OK din D-pad. Viteza de fotografiere este destul de buna. In conditiile de maxima calitate si rezolutia de 1289 x 1024 pixeli, o fotografie se face in 3 secunde. Atunci cand fotografia se face intr-un mediu intunecat, timpul de expunere ajunge la 4-5 secunde.

Nokia 5300 beneficiaza de modul de fotografiere nocturn, fotografiere programata la un anumit interval de timp si un mod de fotografiere secventiala. In acest ultim mod, camera poate face pana la 4 poze intr-o succesiune rapida. La rezolutie maxima, camera poate face doar 2 fotografii succesiv. Un lucru demn de laudat este faptul ca butonul de declasare al camerei poate fi setat sa functioneze si fara acele sunete tipice intalnite la toate aparatele foto. Camera foto dispune si de cateva efecte de imagine: False colors, Sepia, Grey scale, Negative si Solarise.




Calitatea fotografiilor este mai degraba mediocra. Totusi, nu trebuie ignoram faptul ca fotografiile facute in modul nocturn ies foarte bine, acesta fiind marele atu al camerei lui 5300.

Filmarile video se pot face la 15 fps, la rezolutia de 176 x 144 pixeli sau la 128 x 96 pixeli.

Trecem la capitolul "Conectivitate"…

In privinta conectivitatii, Nokia are doua versiuni, ambele avand suport tri-band GSM/GPRS/EDGE. Singura diferenta este ca prima versiune suporta retele gsm 900 MHz, , 1800MHz si 1900MHz, in timp ce a II-a este destinata pietei americane si suporta retele gsm 850MHz, 1800MHz si 1900MHz. Telefonul este echipat cu browser XHTML cu suport WAP 2.0. Browserul este extrem de simplu, dispunand de 3 marimi de caractere. Din pacate, suntem departe de a fi multumiti de felul in care incarca site-urile HTML. Majoritatea site-urilor deschise sunt aproape inutilizabile, cu mici exceptii. Cautarea cu Google este un adevarat cosmar. Mai mult decat atat, nu poti folosi browserul in modul orizontal.



Nokia 5300 poate fi folosit si ca modem in stabilirea unei conexiuni Internet. Telefonul se poate conecta la PC prin Bluetooth, port Infrarosu sau prin cablu USB standard. Parametrii conexiunii pot fi configurati manual, insa este mult mai rapid si mai la indemana sa folosesti setarile automate. Un mare plus este faptul ca poti dowloada direct update-uri pentru softul telefonului, atunci cand apar noi versiuni.

Nokia 5300 utilizeaza port Infrarosu si conexiune Bluetooth 2.0+ EDR si pentru conectarea la alte dispozitive. O bila alba trebuie sa acordam si pentru inspiratia producatorilor de a dota Nokia 5300 cu profil Bluetooth A2DP, lucru mai rar intalnit in seria telefoanelor Nokia. Astfel, poti asculta muzica cu ajutorul unui Bluetooth stereo. De altfel, suportul A2DP va fi o caracteristica pe care o vom intalni la toate modelele din seria XpressMusic.

Aplicatii, aplicatii, aplicatii…

Nokia 5300 are un meniu separate de organizer care cuprinde o serie de aplicatii extrem de utile. Ceasul desteptator permite setarea unei singure alarme, insa ea poate fi repetata in fiecare zi a saptamanii. Nokia 5300 te va trezi cu o sonerie specifica de alarma sau cu orice sunet gasit in memoria telefonului.

Calendarul este bine pus la punct. Vizualizarea lunilor include detalii privind saptamanile si zilele acestora, in timp ce vizualizarea saptamanala contine informatii despre zile si despre evenimentele programate. Saptamana poate fi setata sa inceapa dupa preferintele userului: sambata, duminica sau luni.

Calendarul ofera 5 tipuri de evenimente: intalniri, apeluri, zi de nastere, memo si reminder. Reminderul este folosit pentru inserarea rapida a unui lucru de care trebuie sa-ti aduci aminte in curand. Un lucru util in conditiile in care celelalte telefoane folosesc optiunea “meeting” pe post de reminder, ingreunand destul de mult folosirea sa. Reminderul lui 5300 include urmatoarele detalii: subiect, loc, data si ora inceperii\terminarii evenimentului, tipul de reminder, repetare(niciodata, zilnic, bilunar, lunar, anual). Telefonul ofera sincronizarea notelor si a evenimentelor din calendar cu PC-ul sau cu un alt server.



Lista "Ceea ce trebuie sa faci" este destul de simpla. Aici poti adauga un subiect, o prioritate, un termen precum si tipul de reminder. Taskurile indeplinite pot fi debifate. Listarea acestora poate fi facuta prin facuta in functie de ordinea alfabetica sau de deadline. Taskurile pot fi trasferate rapid in calendar.

Notele text sunt usor de manevrat pentru ca sunt sincronizate cu PC-ul, fapt care permite textelor mai lungi sa fie downloadate in telefon. Marimea fonturilor nu este configurabila. Ar fi fost destul de folositoare optiunea de a permite modificarea marimii fonturilor, exact ca si in cazul aplicatiilor SMS.

Nokia 5300 dispune si de un voice recorder in care, asemeni celor intalnite la toate modelele Nokia din seria S40, inregistrarea vocala depinde de memoria libera a telefonului. Recorderul nu poate fi folosit atunci cand sunt active transferele de date, respectiv conexiunea GPR, insa poate fi utilizat in timpul convorbirilor telefonice. Inregistrarile pot fi stocate fie in memoria interna a telefonului sau pe cardul de memorie. Nokia 5300 foloseste formatul .amr, o inregistrare de un minut ocupand 100 KB de memorie.

Meniul contine si un cronometru. In ceea ce priveste aplicatiile Java, acestea includ un convertor de unitati, calculator si aplicatiile Introduction si Sensor. Calculatorul este destul de avansat, continand pe langa calcule matematice standard si optiuni avansate precum operatii cu puteri, cu radicali si cu functii. Sensor este o aplicatie Bluetooth care permite comunicatia intre doua device-uri. Introduction este un tutorial conceput in Flash care te pune la curent cu principalele functii ale telefonului.



Un mare minus il constituie imposibilitatea de a vizualiza fisiere tip MS Office si Adobe Acrobat PDF. Totusi, telefonul poate citi fisierele cu extensia .txt.

La capitolul Entertainment stam bine...

Nokia 5300 suporta Java 2.0. Telefonul vine cu 3 jocuri preinstalate:: Pro Snowboard, Music Guess si Snake III. Snake III este o varianta 3D a legendarului joc Snake cu o grafica interesanta, insa cu serioase probleme in ceea ce priveste manevrabilitatea.

Pro Snowboard este un amuzant joc sportiv. Poti controla snowboardul si poti exersa cu el o serie de cascadorii, cele mai interesante fiind premiate cu un punctaj suplimentar.
Jocul Music Guess este mai degraba inovator. El foloseste toate fisierele muzicale din telefon si iti ofera cateva alternative in ghicirea numelui artistului si titlului melodiei. Cu cat ghicesti mai usor, cu atat numarul de puncte creste.

Aprecieri finale

La prima vedere, Nokia 5300 nu ne impresioneaza din punct de vedere al designului si al materialelor din care este confectionata carcasa. Culoarea alba, plasticul mat si unele elemente din cauciuc dau un aspect de telefon ieftin. 5300 nu se afla pe lista telefoanelor cu design slim. Este insa inarmat cu interfata S40 ce poate fi configurata in proportie de 100% de user, lucru care il face sa fie cu un pas inaintea celor de la Sony Ericsson. Meniul este organizat logic; functiile sunt detaliate, oferind un control eficient si rapid.

Campania de promovare a telefoanelor din seria XpressMusic arata ca acest model este destinat in special tinerilor. Slotul de memorie microSD, portul miniUSB si adaptorul pentru jack audio de 3.5 mm sunt niste facilitati demne de semnalat. De asemenea, se poate utiliza si dispozitiv Bluetooth stereo.

In concluzie, putem spune ca daca doresti sa-ti achizitionezi un telefon sport pe care sa-l folosesti in vacantele tale, Nokia 5300 reprezinta cea mai buna alegere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea