Stiinta & Tehnologie

#nokia 3720 classic #rezistenta #soc #apa

Nokia 3720 classic Review

Telefonul Nokia 3720 classic , care ruleaza sistemul de operare Symbian, este un terminal entry-level cu usoare caracteristici de mid-range. Totusi, nu specificatiile tehnice il fac special, ci rezistenta lui la socuri, apa, praf sau temperaturi scazute.

Terminalul a fost anuntat oficial in toamna lui 2009, mai precis in luna septembrie, iar in prezent poate fi achitizionat si pe piata autohtona.

Caracteristicile lui nokia 3720 classic

Nokia 3720 classic este un candybar care masoara 115 x 47 x 15,3 mm si cantareste in jur de 100 de grame. Partea frontala este ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul lui Nokia 3720 classic este de 2,2 inch, afiseaza pana la 16 milioane de culori si are rezolutie QGVA de 240 x 320 pixeli. Deasupra display-ului gasim sigla Nokia si difuzorul telefonului, iar sub el D-pad-ul format din cinci butoane. Primele doua butoane de sus corespund meniului de shortcuts (partea stanga) si celui de Contacte (partea dreapta). Meniul principal se acceseaza prin butonul de navigare aflat in mijlocul D-pad-ului. Sub cele doua taste ale submeniurilor mentionate mai devreme gasim tastele de apelare (stanga) si respingere/terminare apel (dreapta), buton care are si rol de pornire/oprire telefon. In mijlocul celor patru taste este plasat butonul mare de navigare in patru directii.

Tastatura lui Nokia 3720 classic este compacta si standard alfanumerica. Butoanele sunt lunguiete si mari in comparatie cu multe alte telefoane de acest gen, iar tastarea se face foarte usor. Spre deosebire de alte modele Nokia, unde ultimul rand de taste era usor inaccesibil, acest telefon are o stabilitate mai mare, iar utilizatorul va tasta mult mai usor un mesaj.

Laturile acestui telefon nu sunt foarte incarcate. Latura dreapta prezinta butoanele de volum si orificiul de agatare a unei curele de siguranta. In schimb, latura stanga este curata, la fel ca cea superioara, iar pe cea inferioara, ascunse sub un capac din plastic, gasim, sloturile mufelor de casti (2,5 mm), USB si incarcator. Nokia 3720 classic vine la pachet cu un card microSD de 1 GB. Latura de sus prezinta un slotul de atasare cablu USB si cel pentru atasare casti cu mufa standard de 3,5 mm.

Partea din spate a lui Nokia 3720 classic este ocupata de camera foto de 2 MP cu flash si o singla Nokia, plus difuzoarele player-ului muzical. Sub capacul telefonului gasim o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1050 mAh care in modul Stand-by rezista pana la 400 de ore si pana la sapte ore de convorbiri . Telefonul este confectionat din plastic, partea frontala avand aplicat un strat lucios care retine urme de amprete, pe cand cel din spate are o textura usor cauciucata, placuta la atingere si mult mai aderenta in mana.  

Nokia 3720 classic are o memorie interna modesta de doar 20 MB, dar este ajutat de cardul microSD din dotare. In modul standby, ecranul telefonului afiseaza semnalul, capacitatea bateriei, ora, data, operatorul de telefonie mobila si submeniurile. Meniul lui 3720 classic este afisat in stil matrice cu icoane asezate pe trei randuri si trei coloane. Cand vine vorba de mesagerie, Nokia 3720 classic se prezinta bine, telefonul fiind capabil sa trimita si sa primeasca mesaje SMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand mesajele e-mail isi pastreaza un inbox separat. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP4 si POP3, plus atasamente de imagini cu rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli.

Muzica unui model clasic

Nefiind un telefon muzical, Nokia 3720 classic nu va excela la acest capitol. Unul din atuurile telefonului este mufa de 2,5 mm pentru casti audio. Altfel, Nokia 3720 classic suporta o paleta destul de variata de formate muzicale, ca MP3, eAAC+, WAV si WMA. Totodata, telefonul are moduri de Shuffle si Repeat pentru toate melodiile sau o singura melodie, dar egalizatorul nu poate si setat manual si ai la dispozitie satarile standard de Normal, Jazz sau Rock sau Bass. Totusi, utilizatorul poate sa isi alcatuiasca propriile playlist-uri, iar melodiile pot fi sortate in functie de artist, album si gen.

Playerul muzical pot fi controlat doar prinn butonul de navigare al D-pad-ului. Pentru transferul de muzica se poate folosi un card reader special sau daca terminalul este "atasat" PC-ului, acesta este vazut de computerul personal ca un dispozitiv de stocare in masa si nu este nevoie de instalarea programelor de pe CD. Pentru comprimarea melodiilor in alte formate decat  MP3, este nevoie de software-uri speciale.

Sunetul redat de Nokia 3720 classic este decent, dar nu bun. Atat difuzoarele externe cat si castile redau un sunet care ar putea "zgaria pe urechi" iubitorii de muzica, dar telefonul care ruleaza sistemul de operare Symbian S40 nu este un model din familia muzicala. Altfel, Nokia a integrat un set de casti intra-auriculare fara bulb, totusi usor de folosit si de persoanele cu urechi mici. Vestea buna este ca modelul dispune si de radio FM cu RDS. Pentru folosirea lui este necesara atasarea castilor pentru ca acestea au rol de antena. Cautarea posturilor radio se face manual din butonul ne navigare a D-pad-ului.

Camera foto de 2 MP

Nokia 3720 classic dispune de o camera foto de 2 MP, fara autofocus, dar cu flash LED. Obiectivul foto poate capta imagini la o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. Totodata, terminalul suporta capturi video la o rezolutie modesta QCIF cu 15 fps (frames per second sau cadre/secunda). "Sectiunea foto" Nokia 3720 classic mai primeste minusuri si pentru lentilele neprotejate care se murdaresc usor sau pentru ca nu exista un buton dedicat foto.

Calitatea imaginilor nu este cea mai buna. In lumina naturala ai mai multe sanse de fotografii mai reusite, dar sa nu iti faci sperante prea mari. Telefonul va aplica automat efect de Sharpen pe imaginile captate, iar culorile nu sunt cele reale, ci suprasaturate. In unele situatii, imaginea este prea expusa la lumina, iar in conditii de iluminare slaba, telefonul isi pierde din focalizare, iar imaginile au un nivel al zgomotului de imagine ridicat.

Conectivitate

La capitolul conectivitatea Nokia 3720 classic se prezinta aproximativ bine, mai ales pentru un terminal entry-level, catre mid-range. Astfel, Nokia 3720 classic dispune doar de conectivitate GPRS si EDGE ambele de clasa 32.

Navigarile pe internet se fac cu ajutorul broswer-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML sau Opera Mini. Totodata, 3720 classic are conectivitate USB 2.0 si Bluetooth 2.1 cu A2DP pentru atasarea castilor audio wireless.

Rezistenta

Pentru ca Nokia 3720 classic este de fapt un telefon pentru o categorie de nisa, ca sportivii care practica sporturi extreme, muncitori pe santiere, etc, modelul a fost conceput sa reziste unui numar destul de mare de "intemperii", modelul avand certificat  IP54 (rezistenta la praf si apar).

Oficial, modelul rezista la apa, praf, iar in videoclipurile promotionale cei de la Nokia l-au testat cu brio si la socuri. Rezultatele Acasa.ro au fost chiar bune. Intr-un mini meci de fotbal, telefonul nu s-a zgariat deloc si continua sa sune in timp ce era apelat.

Al doilea test a fost cel de apa. Nokia 3720 classic a fost scufundat intr-un vas cu apa. In timpul scufundarii telefonul continuat sa sune si fel si dupa ce a fost scos din apa. Singura problema a fost difuzorul muzical va reda un sunet distorsionat in primile minute de dupa scufundare. Totul va reveni la normal dupa aproximativ un sfert de ora.

Ultimul cuvant

In ciuda unor minusuri, terminalul Nokia 3720 classic este un model entry-level foarte reusit, chiar "simpatic". Compact, usor de folosit si cu o rezistenta ridicata, Nokia 3720 classic poate sa devina prietenul cel mai bun al tinerilor neindemanatici si nu numai. Desi primeste puncte pentru o serie de functii, modelul este tras in jos de suprafata frontala care se murdareste usor si camera foto mult prea modesta.

Totusi, faptul ca terminalul este rezistent la o serie de accidente nu face decat sa il ajute. Daca esti genul care vorbeste la telefon in baie in timp ce robinetul curge si scapi usor lucrurile din maini, Nokia 3720 classic este salvarea. Ce ar putea sa strice totusi in timp este difuzorul, punctul slab al terminalului. Disponibil in mai multe variate de culori, Nokia 3720 classic are un raport calitate-pret mai mult decat multumitor.

Galerie foto cu Nokia 3720 classic

Galerie foto cu imagini captate cu Nokia 3720 classic

Test video realizat cu Nokia 3720 classic

 

Telefonul mobil Nokia 3720 classic supus unor teste de anduranta

Test la socuri - Nokia 3720 classic functioneaza in timp ce este lovit

Test la apa - Nokia 3720 classic functioneaza scufundat in apa

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea