Stiinta & Tehnologie

#romania #leaf #nissan

Nissan LEAF - primul vehicul electric comercializat in Romania

Nissan a prezentat revolutionarul Nissan LEAF , primul vehicul electric ce va fi comercializat in SUA, Japonia si cateva state din Europa, printre care si Romania. Incepand din vara, Nissan Romania va demara inscrierea pentru LEAF atat pentru companii interesate sa-si schimbe flota de masini cat si pentru persoane fizice.

Nissan Leaf este o masina de familie , din clasa C, care ofera spatiu, practicabilitate si performante comparabile cu multe modele compacte dar cu o mare diferenta, este un vehicul electric pur. Cele 48 de baterii litiu-ion, amplasate sub podea, ofera o putere de 107 CP si un cuplu de 280 Nm. Construita pe o platforma cu totul noua, Nissan LEAF are 4,44 m lungime, 1,77 m latime si inaltime de 1,55 m si un generos ampatament de 2,7 m.

Cu un exterior distinctiv dar care pastreaza influente ale modelelor existente, in special in linia geamurilor laterale si a plafonului, Nissan Leaf se prezinta ca una din cele mai aerodinamice modele din gama. Designerii de la Nissan au incercat si au reusit sa creeze o forma care sa reduca semnificativ rezistenta din partea aerului. Inclusiv blocurile optice din fata sunt desenate astfel incat fluxul de aer sa nu fie directionat catre oglinzile exterioare. Podeaua plata, difuzorul, spoilerul de mari dimensiuni din spate si inclusiv stopurile ajuta fluxul de aer sa "curga".

Farurile si stopurile lui Nissan LEAF, folosesc tehnologia LED (light-emitting diode) si ofera avantajul reduceri cu 50 % a consumului de energie electrica, ajutand Nissan Leaf sa atinga o autonomie de 160 km cu bateriile incarcate la maxim.
Cu un incarcator rapid DC de 50kW , bateriile se incarca la 80% din capacitate in numai 30 minute iar cu un incarcator obisnuit pot ajunge la 100%, in 8 ore. Si foarte important, capacitatea sistemului de baterii, se diminueaza cu 20% in 10 ani. Nu de alta dar un sistem de baterii nou va costa cam 7000 euro!

Cu un pret de pornire, estimat de noi, de 26.000 euro, Nissan isi incepe productia la uzina din Oppama, Japonia (50.000 unitati/an), urmand ca la sfarsitul lui 2012 sa atinga un numar de 200.000 de unitati si cu noua fabrica din Smyrna (Tennessee).

Cititi mai multe pe Auto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea