Stiinta & Tehnologie

Motorola ROKR E8 Review

A trecut multa vreme de cand am avut la test un Motorola. Dar cu putin ajutor, avem unul din cele mai recente modele ale companiei la test, Motorola ROKR E8 .

1. Inceput
2. In detaliu
3. Inteligenta Artificiala
4. Incheiere

Premiera la MWC 2008

Terminalul a fost prezentat pentru prima oara audientei in cadrul show-ului de comunicatii Mobile World Congress 2008 ce s-a desfasurat la Barcelona in aprilie. ROKR E8 a fost acompaniat de alte modele ale firmei ca, Motorola Z6w, Motorola U9 Pebl, Motorola Z10, Motorola W181 si Motorola RAZR2 V8 Luxury Edition.

Totusi, terminalul ROKR E8 a fost anuntat cu un an mai devreme, adica in 2007, luna septembrie. Dar vestea cea mai importanta este ca recent telefonul s-a lansat oficial si la noi, fiind deja disponibil la diferite magazine online. Dar aceasta este alta problema...

ROKR de la ROCKer

Numele telefonului spune multe, dar cel mai important lucru este acela ca Motorola ROKR E8 este un telefon muzical, iar acest lucru rezulta din anumite insusire pe care acesta le cuprinde. Ca si in cazul lui Sony Ericsson W350 , ROKR E8 vine cu buton de blocat taste, asemenea unui MP3-player. Dar mai multe despre acest subiect ceva mai tarziu.

Acestea fiind spune pot incepe discutia despre acest telefon. Terminalul Motorola ROKR E8 masoara 115 x 53 x 10,6 mm si cantareste 100 de grame si asa cum se vede, nu este cel mai compact terminal, din contra. Cei care prefera telefoanele mai mari vor fi incantati de el, dar cei care cauta telefoane compacte, nu vor privi cu ochi buni acest ROKR si asta din cauza ca telefonul este lat.

Dar dimensiunile sunt justificate si vom vedea acest lucru imediat. Partea frontala este ocupata de ecran si tastatura. Deasupra ecranului gasim o emblema metalica Motorola care este de fapt difuzorul telefonului camuflat, iar sub emblema, ecranul de 2 inch, cu rezolutie de 320 x 240 pixeli si 265.000 de culori. Aici intalnim doua probleme. Prima este marirea ecranului, care este mica in comparatie cu masurile telefonului si a doua este lumina directa care va fi daunatoare imaginilor afisate. Sub ecran gasim D-Pad-ul tactil format din 6 butoane, plus rotita sensibila la atingere din mijloc. Sub ecran gasim tastatura "standard" alfanumerica, tactila care in functie de meniul folosit isi va schimba butoanele.

Dar sa discutam putin despre D-Pad tactil. Primele doua butoane de sub ecran corespund submeniurilor Shortcuts si Main Menu (Meniul principal). Al doilea rand de butoane sunt reprezentate de tasta dedicata player-ului muzical (stanga) si tasta C (cancel)/return, iar sub ele butoanele standard de apelare (stanga) si terminare/respingere apel (dreapta). In mijlocul acestor butoane se afla o portiune, un semicerc tactil care este rotita de scroll. Activata prin atingere, aceasta va plimba utilizatorul prin meniul foarte usor. Adevarul ca interfanta tactila din acest telefon este mult mai precisa ca cea incercata, de exemplu, la LG Secret. Daca nu te descurci cu aceasta rotita, in interiorul ei ai un D-Pad standard cu 5 butoane tactile, OK, stanga/dreapta si sus/jos care au aceeleasi functii ca rotita mai sus mentionata.

Iata ca am ajuns si la tastatura, care asemenea D-Pad-ului este sensibila la atingere, chiar daca este standard aflanumerica. Fiecare apasare este insotita de o scurta reactie haptica si un semnal sonor. Ca in cazul oricarei alte tastaturi, volumul tastelor poate fi marit sau oprit de tot. Asa cum am spus mai devreme, atunci cand utilizatorul va umbla in alte meniuri, tastatura se va schimba, semnele luminoase schimbandu-si ordinea si functia.

Butoanele dedicate

Asa cum era de asteptat, majoritatea butoanelor dedicate se afla pe laturile telefonului. Cea stanga este incarcata de doua butoane, cel de volum si cel dedicat camerei foto , cea dreapta de un buton cu functie dubla de blocare taste (asemenea unui MP3-player) si de pornire/oprire telefon, plus un slot de atasare periferice, adica incarcator si cablu USB.

Latura superioara prezinta o alta caracteristica de MP3-player si anume intrarea de 3,5 mm pentru casti standard, iar in partea stanga gasim orificiul de agatare a curelui de siguranta. Latura inferioara este ocupata de un orificiu (stanga) care este de fapt microfon si inscriptia ROKR in partea dreapta.

Am ajuns si la partea dorsala, care are in partea de sus, fix langa marginea telefonului camera foto de 2 megapixeli, la mijlocul o alta emblema Motorola, de data aceasta pur decorativa si mai jos difuzorul muzical al telefonului. Bineinteles ca aici se afla si capacul care acopera bateria lui Motorola ROKR E8; aceasta este standard Litiu-Ion cu o capacitate de 970 mAh si care, in mod teoretic, rezista pana la 300 de ore (12 zile) in modul stand-by si pana la 5 ore de convorbiri. Din pacate in urma testului bateria a cedat dupa doar 3 zile in conditii de convorbiri minime, fara utilizarea internetului sau a player-ului muzical.

Ce stie un ROKR

Am spus si mai devreme ca interfata tactila este o noutate pentru Motorola, dar si in acest caz, comenzile sunt mult mai precise si rapide decat in cazul unui model ca LG Secret. In modul standby ecranul lui ROKR E8 afiseaza puterea semnalului, conectivitate si operatorul de telefonie mobila (colt stanga sus), bateria, ora si data in coltul dreapta sus si submeniurile Shortcuts si Main Menu pe o banda la baza ecranului.

Meniul telefonului este afisat in matrice de 2 x 5, un stil nu tocmai familiar pentru noi. Dar meniul poate fi vizualizat in stil lista sau filator ( spinner ), acesta din urma fiind ideal pentru punerea in practica a rotitei tactile de navigare. Bineinteles ca utilizatorul are posibilitatea de schimbare a icoanelor din meniu.

Tot aici putem vorbi si despre mesagerie. Motorola ROKR E8 suporta mesaje SMS, EMS, MMS, e-mail si mesaje instant. Asa cum ne-am obisnuit mesajele SMS, EMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, iar mesajele e-mail isi au propiul inbox. Protocoalele suportate de mesageria lui ROKR E8 sunt cele standard POP3 si IMAP4.

ROKeReala Motorola

La inceputul acestei recenzii spuneam ca Motorola ROKR E8 este un telefon muzical si bineinteles ca la acest capitol telefonul trebuie sa exceleze. Si asa este. Telefonul vine cu 2 GB memorie proprie si este foarte posibil ca atunci cand vei asculta muzica prin difuzorul telefonului sa nu fi in totalitate fericit cu performanta telefonului, dar nu este cazul sa te descurjazi asa de usor.

Idea este sa atasezi castile din pachet sau chiar castile proprii, pentru ca nu trebuie uitat faptul ca Motorola ROKR E8 vine cu intrarea de mufa standard de 3,5 mm. Dar pentru ca suntem in plina testare, vorbim despre castile de la pachet. Spre diferenta de alte marci ca Nokia sau Samsung, castile Motorola ca si Sony Ericsson sunt foarte comode, dar cel mai important lucru sunetul este clar. Daca volumul sunetului este ridicat, chiar la maxim, nu vei avea problemele legate de acel zuruit de fond. Sunetul redat de Motorola ROKR E8 este intradevar foarte bun, asemenea sunet fiind regasit doar in telefoanele dedicate Sony Ericsson Walkman sau playerele muzicale veritabile.

Dar nu ne oprim aici. Pe firul castilor telefonului se afla un paralelipiped care in mod normal ai crede ca serveste ca "shortcut" pentru schimbarea melodiilor sau oprirea lor, adica comenzile normale de player muzical. In schimb te lovesti de un dispozitiv de preluare a comenzilor vocale. Apasat acesta va activa VR-ul si in casti vei auzi o voce care iti cere sa iti spui un nume sau sa rostesti o comanda. Numele rostite de tine trebuie sa fie cele din agenda. Daca telefonul va identifica numele in aganda ta iti va insira pe ecran contacul sau contactele cu numele indicat, astfel incat tu sa ai acees mai usor la agenda ta. Am fost surprinsa sa vad ca serviciul de comenzi vocale chiar functioneaza. Trecem mai departe si vorbim tot despre casti, care mai au un rol, acela de antena de radio. Acesta va functiona doar cu castile atasate. Gasirea posturilor de radio se va face manual.

La finalul capitolului despre player-ul muzical mai trebuie mentionata si tastatura. Asa cum am spus-o deja, acesta isi va schimba functiile atunci cand utilizatorul foloseste player-ul. Butoanele dedicate player-ului si Cancel se vor transforma in SKIP Forward/Inward, iar in locul tastaturii vei avea trei butoane de Stop/Pauza si mai jos un buton tactil pentru functia de Shuffle si unul de Repeat, al unei singure melodii sau a tuturor.

2 megapixeli putere

Daca partea muzicala ne-a lasat cu gura cascata, acum ca am ajuns la camera foto, treburile nu mai stau la fel de roz. Problema lui Motorola ROKR E8 este aceeasi ca si in cazul telefoanelor Sony Ericsson Walkman, adica CMOS-ul de 2 megapixeli care este deja depasit, utilizatorii cerand deja 3,2 megapixeli pentru telefoane nededicate fotografiilor. Bineinteles ca ROKR E8-ul nu dispune nici de flash si nici de autofocus, lucru care face utilizarea camerei foto usor incomoda.

Fotografiile sunt decente daca sunt captate in lumina naturala. Nu ai prea multe motive sa folosesti camera foto din dotare, poate doar la urgente, dar vei avea nevoie de rabdare. Imaginile captate vor fi facute la o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. In caz ca vrei sa faci o captura video, Motorola ROKR E8 poate asa ceva la o rezolutie maxima QCIF de 174 x 144 pixeli in format 3GP. Videoclipurile filmate vor fi automat salvate in folderul My Files/Videos.

Camera foto se activeaza prin butonul dedicat de pe latura stanga, cel de sub tasta de volum, dar la apasarea ei va trebui sa astepti cateva secunde pana aceasta se va activa. Cand ai ajuns in meniul camerei, tastatura se va schimba din nou. Vei avea la dispozitie doua butoane tactile de zoom in/out si un shortcut catre fisierele de poze respectiv filme, plus un alt buton, cel de schimbare a modului de captate imagini cu cel de pentru capturi video.

Motorola ROKR E8 are posibilitatea de capturare de imagini in rafala de 4,6 sau 8 imagini si moduri de fotografiere ca alb si negru, negativ, rosiatic, albastru, verde si functie timer.

Conectivitate

Fiind un telefon muzical mid-range, Motorola ROKR E8 , nu dispune de 3G sau HSDPA, dar se mandreste cu GPRS-ul si EDGE-ul din dotare, ambele clasa 12. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul broswer-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML si nu vei avea dificultati majore de controlare de mail. Daca nu esti multumit de aceasta conectivitate, pacat, pentru ca acestui tip de telefon nu ii trebuie mai mult de atat.

Ultimul cuvant

Din punct de vedere tehnic Motorola ROKR E8 este un telefon bun. Ca telefon muzical este foarte bun. Raportul pret/calitate este mai mult decat multumitor. Singurele probleme ale mid-ranger-ului sunt dimensiunile prea mari in comparatie cu ecranul prea mic, camera foto de 2 megapixeli si performantele slabe ale acesteia si bateria care desi promite mult, nu reuseste sa reziste. Faptul ca E8 vine cu interfata noua tactila, care functioneaza si ca player-ul muzical este atat de optimizat, nu face decat sa ne bucure si sa ne dea speranta ca Motorola, pana la urma se afla pe drumul cel bun. Ideea este urmatoarea: vrei telefon muzical, cat de cat destept si nu esti deranjat de dimensiunile mari, plus idea de interfata tactila de face sa zambesti, Motorola ROKR E8 este exact ceea ce cauti.

Galerie foto Motorola ROKR E8

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea