Stiinta & Tehnologie

Motorola KRZR K1 Review

Acest telefon a fost intradevar lansat acum doi ani, dar pana la urma aparitia lui a inseamnat ceva si anume inlocuirea seriei RAZR cu KRZR.

1. Introducere
2. In detaliu
3. Meniu
4. Concluzie

Aproape "anorexic"

Se pare ca moda de a fi slab nu se manifesta doar in randurile domnisoarelor, dar si in cele a telefoniei mobile, pentru ca Motorola a fost printre primele companii care au inceput sa realizeze modele de telefoane subtiri, dar totusi mai mult decat functionale. Seria RAZR a fost cea care a deschis portile Motorola catre acest gen de telefoane, concurentul direct al acestora fiind seria Ultra de la Samsung.

Numele KRZR poate fi pentru unii neinspirat, devenind enevant la pronuntat asa cu HTC-ul si-a numit "jucariile" STRTrk, MTeoR si asa mai departe. Dar acest detaliu este prea amic pentru a fi luat in seama, iar la acest capitol parerile raman impartite.

Dar problema cea mare nu statea in numele telefonului, RAZR sau KRZR ci in latimea lui RAZR, care se pare era greu de manevrat. Cu ocazia inlocuirii pe care Motorola a facut-o cu KRZR K1 , compania a taiat cu un centimentru din latime si uite asa nu mai are nimeni de comentat. Dar totusi aceasta subtiere l-a facut pe KRZR sa fie un 5 mm mai lung si 2 mm mai gros decat seria precedenta, adica marimea exacta a acestui telefon este de 103 x 42 x 16 mm si 102 grame.

Telefonul este un clamshell care are ce arata. Suprafata albastra ii este poleita cu minerale de sticla pentru a nu se zgaria, iar in diferite conditii de lumina isi schimba culorea in albastru inchis sau violent. Dar aceasta suprafata de sticla este fara doar si poate magnetul de amprente dispretuit de toti si mai mult decat atat aduce destule dificultati utilizatorului atunci cand incearca sa vizualize o imagine pe ecranul exterior. Masurand 19 mm latime si 16 mm inaltime si suportand 65.000 de culori, acest ecran devine de nefolosit sub lumina solara directa.

Partea dorsala a telefonului este confenctionata dintr-un material usor cauciucat care da impresia de catifea cand este tinut in mana, adica este foarte placut la atingere. Acest lucru ajuta telefonul sa nu alunece din mana si in plus nu "incaseaza" amprente. Daca capacul partii dorsale este deschis, gasim bateria telefonului care este Litiu-Ion cu o capacitate de 700 mAh si care in mod teoretic ofera 300 de ore in modul standby si pana la 360 de minute de convorbiri. Tot aici gasim si slotul de card microSD care, dar si cel de cartela SIM , aceasta din urma fiind asezata dub baterie.

Una din caracteristicile pe care seria KRZR a mostenit-o de la RAZR este si partea inferioara. Aceasta se imbina frumos cu telefonul dand un aspect compact atunci cand telefonul este inchis. In schimb in clipa cand "capacul" este deschis, partea de jos a telefonului prezinta o ridicatura care are rol de microfon. Aceast segment este acoperit pe laturi cu un material cauciucat. Tot aici gasim frumos camuflat si portul USB. Concluzia la care ajungi dupa stiudiul acestui telefon este ca atunci cand a fost lansat, dar si acum, acest model a fost unul dintre cele mai bune lansate pe piata.

Latura dreapta a telefonului are butonul de voice control si dupa cum am spus, portul USB, pe cand latura stanga prezinta butonul de volum si o tasta numita de cei de la Motorola "smart key", care este de fapt un buton personalizabil.

See no evil, feel no evil

Cand telefonul este deschis, interiorul este descoperit si anume ecranul si tastatura. Datorita schimbarilor suferite de corpul telefonului, ecranul a trebuit sa se conformeze si el noilor standarde, acesta avand o rezolutie de 176 x 220 de pixeli pe o suprafata de 30 x 38 de mm, suportand 256.000 de culori. Ca si alte modele de acest gen de la Motorola, deasupra ecranului se afla asezat difuzorul. Calitatea ecranului este desul de buna, descurcadu-se binisor in lumina.

Iar acum vine randul tastaturii, Motorola optand inca o data pe "tastatura gravata", pentru ca aceasta este impresia pe care o da, datorita placutei fine care parca are butoanele taiate cu lama. Primul rand de doua taste corespund meniurilor pe ce ecran, urmatoarele fiind o tasta de shortcut pentru browser si cea din dreapta butonul de intoarcere in meniul precedent. Urmatoarele doua sunt cele de apelare si oprire/respingere apel, iar in mijlocul tuturor aflandu-se D-Pad-ul sub forma a doua cercuri, sub acesta incepand insiruirea normala a tastaturii alfanumerice. Tastatura este foarte usor de folosit, "placuta" la atingere, fiind usor abraziva si degetele nu aluneca pe ea, iar tastele destul mari.

Tara, tara, vrem ostasi!

Cam asta e situatia cand vine vorba de meniu. Din motive ciudate Motorola nu vrea nici in ruptul capului sa schimbe interfata telefoanelor sale, lucru care "dauneaza grav sanatatii" utilizatorilor. Intradevar, meniul poate fi personalizat in stil matrice cu noua icoane sau in stil lista, dar de aici mai departe, lucrurile se complica usor, meniul devenind opusul a ceea ce pot numi "user-friendly".

Dar cand vine vorba de mesagerie, KRZR K1 se descurca binisor. Alaturi de SMS-uri, telefonul este in stare de EMS-uri, MMS-uri si e-mail-uri. Mesageria acestui este usor altfel, folosind un concept usor diferit, dar care nu este deranjat. De exemplu in clipa cand utilizatorul va scrie un SMS care depaseste cele 160 de caractere admise, acesta va deveni automat un MMS. Mesajelor le pot fi atasate, imagini, clipuri, fisiere audio si nu exista o limita de mesaje, singura bariera fiind cei 20 de MB de memorie.

La partea de e-mail-uri, lucrurile stau altfel si anume acestea se creeaza separat. Telefonul suporta protocoalele standard de POP3 si IMAP4. Totodata, KRZR K1 poate fi setat sa iti verifice mailul automat intr-un interval de timp setat de tine si totodata poti sa alegi tu cum doresti vizualizarea e-mail-urilor, doar titlul sau tot mesajul.

Nu cel mai bun fotograf

Motorola KRZR K1 a venit cu ceva imbunatatiri fata de alte modele RAZR, adica daca pana acum aveam camere foto de rezolutie VGA, acum avem performantele uneia de 2 megapixeli. Nu cine stie ce, dar nici rau, dar partea mai proasta este ca nu are nici autofocus, nici flash. Accesarea camerei foto se face din meniu, iar tasta din mijlocul D-pad-ului devine butonul declansator pentru captare de imagini. Camera mai vine cu efecte foarte simple de expunere la lumina si diferite efecte de culoare.

Conectivitate, memorie si muzica

Acest telefon nu este cel mai fericit instument de manuire a internetului, in primul rand din cauza ecranului care este cam mic pentru asemenea "calatorii virtuale". Conectivitatea nu este cea mai stralucita, dar EDGE-ul din dotare este destul pentru verificari de e-mail rapide sau citire de stiri in metrou.

Memoria telefonului lasa si ea de dorit, doar 20 MB, care nu sunt de ajuns pentru player-ul incorporat. Sigur, telefonul devine folositor dupa un upgrade rapid, pentru ca KRZR -ul are slot de card microSD. Cand vine vorba de muzica, telefonul suporta formate audio MP3, AAC si AAC+, asa ca la acest capitol se va descurca binisor. Trasferul de date se face usor prin portul miniUSB din dotare.

Concluzie

Atunci cand a fost lansat acest telefon era unul care stia multe, dar cu trecerea timpului se pare ca nu mai este un favorit. Si asa, nu ramane nevazut cand multe din telefoanele de la ora actuala pot rivaliza foarte usor cu KRZR K1 , din cauza infatisarii curate si de efect pe care acesta o etaleaza. Da, ecranul ar fi putut fi ceva mai rasarit si meniul ceva mai "prietenos", dar si asa, acest Motorola se descurca.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea