Stiinta & Tehnologie

#masini #hidrogen #pro #contra

Masinile alimentate cu hidrogen, intre pro si contra (partea I)

In ultima perioada, tot mai multi producatori de automobile ne contureaza un viitor "improspatat" de masini alimentate cu hidrogen . Propunerile constructorilor sunt  optimiste, deoarece celulele de combustibil au potentialul de a dubla eficienta masiinii, in timp ce contribuie la o reducere semnificativa a poluarii aerului.

In acelasi timp, am primit zeci de vesti cu privire la problemele asociate cu petrolul: de la deversarile de petrol  la alertele de incalzire globala , acuzate de dependenta de combustibilii fosili. In acest articol, veti afla beneficiile utilizarii hidrogenului, alaturi de potentialele sale probleme.

In timp ce combustibilii fosili au jucat un rol important in conducerea industriei auto catre punctul in care se afla acum,  exista totusi patru mari probleme create de acestia: poluarea aerului, poluarea atmosferei - procesul de transport si stocare a petrolului are un impact mare asupra mediului ori de cate ori ceva nu merge bine; incalzirea globala  si  dependenta – majoritatea tarilor nu poate produce suficient petrol pentru a satisface cererea, astfel incat este obligata sa importe din tari bogate in petrol, fapt care creeaza o dependenta economica. Cand producatorii de petrol decid sa ridice pretul petrolului, restul lumii nu are de ales decat sa plateasca un pret mai mare.

Avantajele economiei hidrogenului

Economia hidrogenului promite sa elimine toate problemele pe care combustibilii fosili o creeaza. De aceea, avantajele economiei pe baza de hidrogen includ:

1. Eliminarea poluarii cauzate de combustibilii fosili - cand se utilizeaza hidrogen intr-o celula de combustibil pentru a crea putere, se poate vorbi o tehnologie complet curata.  Singurul produs secundar este apa.
2. Eliminarea de gaze cu efect de sera- daca hidrogenul provine din electroliza apei, atunci hidrogenul nu adauga mediului gaze cu efect de sera. Exista un ciclu perfect - electroliza produce hidrogen din apa, apoi hidrogenul  se recombina cu oxigenul pentru a crea apa si energie intr-o celula de combustibil.
3. Eliminarea dependentei economice de marile state producatoare de titei.
4. Productia  - hidrogenul poate fi produs oriunde exista energie electrica si apa, cu tehnologie relativ simpla.

Exista doua surse posibile de hidrogen:

• electroliza apei - folosind energia electrica, este usor de divizat moleculele de apa pentru a crea hidrogen si oxigen pur. Aceasta este si cea mai la indemana solutie, pentru o economie de hidrogen pur. Hidrogenul trebuie sa provina din surse regenerabile , mai degraba decat combustibilii fosili, astfel incat sa se diminueze eliberarea de carbon in atmosfera.
• reformarea combustibililor fosili - petrolul si gazele naturale contin si hidrocarburi - molecule compuse din hidrogen si carbon. Folosind un dispozitiv numit procesor de combustibil sau reformator, se poate desparti hidrogenul de carbon relativ usor. Resturile de carbon sunt imprastiate in atmosfera ca dioxid de carbon.

Anual, aproximativ 500 miliarde de metri cubi de hidrogen sunt produsi, stocati si utilizati, in special  in industria chimica si petrochimica. O buna parte din productia anuala este obtinuta ca un produs secundar din prelucrarea combustibililor fosili (petrol si gaze naturale).

Sistemele folosite in  stocare a hidrogenului sunt nepotrivite pentru a fi utilizate pe scara larga in realimentarea vehiculelor corespunzator cerintelor utilizatorilor. Pentru construirea unei infrastructuri pecifice hidrogenului este neaparata nevoie de o solutie in cazul problemelor de stocare. Rezervoarele de hidrogen trebuie sa asigure o autonomie  vehiculului de cateva sute de km.

Cititi mai multe pe Auto.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea