Stiinta & Tehnologie

Marcile mari stagneaza, jucatorii mici ataca

Renault cedeaza locul intai, Ford incetineste cresterea, Kia si Mazda cresc constant


Primul trimestru al unui an ce va aduce schimbari destul de importante dupa modificarea sistemului de calcul al taxei de inmatriculare s-a incheiat cu un bilant ce arata o crestere usoara fata de luna anterioara, dar si comparativ cu anul trecut. Situatia oficiala a inmatricularilor consemneaza 23.112 autoturisme intrate pe piata, iar APIA anunta 25.060 de unitati vandute, diferenta fiind data, partial, de reporturile de la o luna la alta.


Trimestrul intai al lui 2008 confirma intr-o oarecare masura previziunile facute de unii specialisti potrivit carora vom avea o crestere moderata pentru acest an. Datele statistice arata un total de 23.112 autoturisme inmatriculate in martie si 74.036 de la inceputul anului. Dacia ramane in continuare cea mai vanduta marca, avand o cota de piata de sub 30%, insa evolutia sa este liniara, fara a da semne ca ar putea creste, mai ales ca rezultatele pentru aprilie vor fi influentate si de greva ce a paralizat productia timp de trei saptamani.

Cu 6.795 de unitati Dacia vandute, respectiv 21.338 pe cele trei luni ale lui 2008, piata romaneasca a scazut sub nivelul exportului pentru aceasta marca, in UE fiind contabilizate 46.512 autoturisme Dacia (inclusiv Romania), cota de piata din Europa depasind astfel 1% si trecand in fata unor branduri cu traditie, precum Mitsubishi, Chrysler, Alfa Romeo sau SAAB.

Segmentul compact - cele mai mari volume


Daca la nivel de marci lucrurile sunt destul de agitate, in ceea ce priveste modelele comercializate lucrurile incep sa se tulbure din ce in ce mai mult. Renault Symbol, cea mai vanduta masina de import pana nu de mult, scade incet, dar sigur, semn ca incep sa-si spuna cuvantul cei 10 ani scursi de la aparitia ei. Skoda Octavia s-a instalat in fotoliul de lider al anului 2008, dar nu este lipsit de importanta faptul ca in martie masini noi.

Cititi continuarea in Saptamana Financiara

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea