Stiinta & Tehnologie

HTC Touch Cruise Review

Nu sunt o fana a Pocket PC-urilor din mai multe motive: 1). sunt prea "sterile", 2). sunt orietante prea mult partea de "lucru" si nu prezinta nici un element de "distractie", 3). au meniuri destul de incurcate, 4). nu stiu sa arate prea bine. Clar ca Pocket PC-ul de azi face o exceptie la partea de design si spre surprinderea mea s-a descurcat bine la " proba practica ", iar verdictul trebuie sa spuna adevarul, nu altceva.

Plus, nu pot sa ignor faptul ca sunt destule persoane care au nevoie de asemenea dispozitive si carora look-ul nu le spune mai nimic, iar pana la urma "creierul" e cel important; utilitatea lui si locasul de agatare a unei curele de siguranta. Pe partea din spate se gasesc camera foto de 3 MP si deasupra ei conectorul pentru o antena GPS separata. Pentru simplificare realizarii autoportretelor s-a plasat o "oglinda" speciala sub camera, iar difuzorul este plasat in dreapta acesteia. Sub capacul greu de inlaturat se gaseste o baterie de 1350 mAh Litiu-Ion care ofera teoretic o autonomie de sapte ore de convorbiri si 450 de ore standby, adica foarte bine.

Desi s-a pus accept pe aspectul ingrijit al telefonului, am avut surpriza neplacuta sa constat ca vopseaua s-a decojit usor, fara ca telefonul sa fie supus unui "stres" deosebit, in afara de utilizarea cotidiana normala.

Pixel sensibil

Ecranul de 2,8 inchi al Touch Cruise-ului are 65.000 culori si nu se poate lauda cu virtuti deosebite pentru ca sufera de aceleasi "boli" cunoscute ale Pocket PC-urilor, adica vizibilitate proasta la lumina solara directa si de cele mai multe ori pierde lupta cu amprentele. suporta compatibilitate cu standardele POP3 si IMAP, exista suport pentru trimiterea de atasamente si chiar pentru Direct Push (aici compatibilitatea HSDPA este extrem de utila), iar utilizatorul va primi automat emailul, imediat ce acesta ajunge la server. De asemenea, sincronizarea cu PC-ul se face fara probleme.

Introducerea textului se face numai prin intermediul ecranului (evident, din moment ce nu exista nici un fel de tastatura cu butoane clasice), iar utilizatorul are la dispozitie fie o tastatura QWERTY virtuala, fie poate opta pentru varianta recunoasterii scrisului. Exista si doua alte modalitati de dispunere a tastelor virtuale: prima mimeaza practic tastatura alfanumerica si plaseaza literele alfabetului in grupe de cate 3-4, a doua varianta este copiata de la anumite modele de smartphone Sony Ericsson sau de la Blackberry si plaseaza cate doua litere per tasta, in ordine QWERTY.

Vizionare / Auditie placuta!

Sub acest sistem de operare, nu putea exista un alt player multimedia decat Windows Media Player, care permite redarea de muzica, video, dar si de stream TV. Pentru cei care doresc totusi o alta aplicatie pentru multimedia, exista Audio Manager, care ofera variante complexe de sortare a muzicii, in functie de artist, album, gen sau compozitor. Interfata este optimizata pentru "rasfoire" si se pot crea playlisturi nelimitate. Redarea video nu exceleaza la rezolutie VGA, iar pentru o rulare lina este de preferat sa recurgeti la rezolutie mai apropiata de QVGA (320 × 240).

Poliglot in conectivitate

Cel mai simplu mod de conectare si de sincronizare in acelasi timp cu PC-ul este prin portul USB. Din punct de vedere al solutiilor wireless, Touch Cruise este compatibil Bluetooth 2.0 si Wi-Fi. Am mentionat mai devreme posibilitatile avansate de mesagerie pentru care o conexiune cat mai rapida, iar telefonul presteaza in retelele HSDPA, dar si in mai "slabele" GPRS si EDGE. Pentru navigarea mobila, HTC se bazeaza pe doua browsere: Internet Explorer si Opera Mobile , iar acesta din urma ofera o viteza mai buna de incarcare a paginilor si le randeaza mai corect.

"Busola" integrata

Evident, navigatia GPS are un rol esential pentru cartea de vizita a acestui telefon, ca dovada ca denumirea lui indica ideea de calatorii, expeditii. Terminalul suporta aplicatia QuickGPS prin care se descarca datele initiale de localizare GPS. Desi majoritatea telefoanelor care includ receptor GPS folosesc o solutie SIRF Star III, HTC Touch Cruise se bazeaza pe chipsetul Qualcomm gpsOne, comparabil ca eficienta. In combinatie cu iGo sau Google Maps, problemele de "localizare" in spatiu ar trebui sa dispara rapid.

Fotograf concediat

Singurul aspect pozitiv al camerei foto este "vizorul" generos de 2,8 inch, dar HTC e departe de a avea experienta in domeniul foto, ca dovada ca pana si butonul pentru captura imaginilor este greu de apasat si mai mult va crea probleme prin tremurul inerent al camerei. Partea buna a lucrurilor este ca Touch Cruise a invatat macar functia autofocus. Din nou, interfata se dovedeste extrem de prietenoasa cu modul de operare "digital", adica, in cazul de fata, cu degetul. Exista optiuni de setare white balance si se pot aplica efecte de culoare, iar camera poate captura imagini in modurile speciale Panoramic (trei cadre succesive la rezolutie VGA), Sport sau Rafala.

In ciuda faptului ca HTC a dotat Touch Cruise cu un senzor de 3 MP, calitatea imaginilor nu se poate compara cu cea reusita de nume cu greutate in domeniul telefoanelor-foto. Chiar daca fotografiile macro sunt corecte si culorile nu par fortate, dar zgomotul de imagine devine suparator in conditii de iluminare mai slaba. Chiar si in cazul in care lumina este suficienta, exista unele defecte de imagine care apar in conditii de contrast mic, iar odata ce fotografiile sunt vizualizate pe ecranul minitorului si nu al telefonului, aceste defecte devin mult mai accentuate. Camera poate captura si video, in format MPEG4 la rezolutie QVGA si la o frecventa de 30 de cadre pe secunda.

Un bonus pe care Touch Cruise il ofera este posibilitatea de stocare a informatiilor despre localizarea GPS din momentul capturii imaginii, informatii care sunt stocate in detaiile EXIF ale pozei respective.

Birou mobil

Fiind un telefon conceput pentru "oamenii seriosi", Touch Cruise vine la pachet cu suita Office Mobile (cu suport pentru fisiere Word, Excel, PowerPoint), Zip Manager, serviciul Windows Live si un motor de cautare. Daca ar exista si suport pentru PDF-uri, meniul ar fi complet. HTC a inclus si o solutie pentru "scanarea" cartilor de vizita, dar n-as sfatui pe nimeni sa se bazeze pe "ghicitul" unor informatii posibil vitale, pentru ca HTC chiar da chix la capitolul asta.

A fi sau a nu fi...

Probabil cel mai distractiv aspect al Touch Cruise -ului este interfata perfect sincronizata cu ecranul sensibil, combinatia dintre cele doua transformand telefonul dintr-un instrument pentru munca serioasa intr-unul pentru oamenii de afaceri ceva mai relaxati. Utilitatea Windows Mobile in combinatie cu o autonomie deosebita formeaza un atu greu de ignorat, iar paleta larga de conectivitate s-ar putea sa-i convinga si pe cei care duc lipsa tastaturii clasice.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea