Stiinta & Tehnologie

#masini non-euro

Fara masini non-euro din 2011

Romanii care au in posesie euro ar putea fi nevoiti sa renunte la ele deoarece acestea ar putea fi retrase din circulatie pe baza unei directive a Uniunii Europene care prevede scoaterea din uz a acestor autovehicule. Executivul european a inceput dezbaterile in acest sens. Din categoria masinilor care nu intrunesc normele europene privind gradul de poluare fac parte autoturismele marca Dacia 1310 fabricate pana in 1998, Oltcit, Trabant sau Renault 21, daca enumeram doar o parte dintre ele.

Avand in vedere ca in Romania exista foarte multe astfel de autovehicule, din cauza costurilor mai scazute de achizitionare si intretinere, aproximativ trei milioane de soferi romani ar putea fi nevoiti sa renunte la mijlocul lor de transport. Costurile de casare urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat.

„La nivelul Uniunii Europene se discuta tot mai intens asupra unei directive de scoatere incepand cu anul 2011 a autoturismelor non-Euro. In aceste conditii, Romania va asigura de la bugetul de stat toate costurile de casare si dezmembrare a autoturismelor non-Euro“, se arata in nota de fundamentare a proiectului ordonantei de urgenta privind taxa de poluare emisa de Guvern.

In aceste conditii, nu se stie daca vor exista despagubiri pentru cei care vor fi nevoiti sa renunte la masini din cauza ca nu respecta normele europene de poluare.

Pana cand directiva la care lucreaza Executivul european este definitivata, soferii romani au inca posibilitatea sa-si vanda autoturismele sau sa incerce sa obtina avansul cumpararii unuia nou, prin binecunoscutul program "Rabla" de innoire a parcului auto.

Astfel, posesorul unei masini mai vechi de 12 ani poate primi suma de 4.000 de lei daca isi duce automobilul la casat, banii primiti fiind destinati exclusiv achizitionarii unui autoturism nou.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea