Stiinta & Tehnologie

#ovi #ecosystem #nokia

"Ecosistemul Ovi", prezentat amanuntit si in Romania

ong>Dezvoltatorul finlandez Nokia a prezentat in Romania "ecosistemul" Ovi, serviciul propriu multimedia care include dispozitive mobile si software, unelte pentru dezvoltatori, dar si operatori de telefonie mobila, dezvoltatori terti si utilizatori.

Un element important este Ovi Store, care preia continut si constituie un punct de vanzari. In ceea ce priveste instrumentele pentru dezvoltatori, Ovi include API-urile Ovi,precum Ovi Maps Player API, Ovi Navigation Player API, Ovi SDK Beta si aplicariile Ovi.

Tehnologiile Nokia

Datorita API-urilor Ovi (Application Programming Interface), aplicaiile Ovi se bazeaza intr-o mai mare masura pe context, devenind mai relevante pentru consumatori. API-urile Ovi deschid accesul catre servicii si aplicatii din industrie, oferite de Nokia, incepand cu Ovi Maps. Ovi Maps Navigation Player API integreaza serviciile de navigatie Drive si Walk cele mai performante din industrie, cu cateva randuri de JavaScript care pot fi utilizate pentru dispozitive mobile.

Ovi Maps Player API este disponibil acum atat pentru web cat si pentru telefonul mobil, oferind o modalitate simpla de a integra experienta unica, dinamica si personalizata Ovi Maps si pozitionarea prin intermediul mai multor moduri de vizualizare (2D, 3D, harti fizice), pentru o vizualizare dinamica de tip hibrid (rotire, simulare a traseului).

Ovi SDK Beta (software development kit) este un set de instrumente pentru crearea de aplicatii Ovi destinate
dispozitivelor mobile. Ovi SDK Beta include capabilitatile unice ale API-urilor Ovi precum si un set vast de biblioteci UI (User Interface) similare celor nativeti tehnologii web standard (HTML, CSS , JavaScript). Ovi SDK Beta faciliteaza dezvoltarea mai multor aplicatii mobile relevante, bazate pe tehnologii web standard, care iau ca punct de pornire start locatia utilizatorului.

Aplicatii Ovi

Aplicatiile Ovi sunt o noua generatie de aplicatii care imbina simplitatea si familiaritatea tehnologiilor web standard (HTML, CSS, JavaScript) cu capabilitati precum navigatia cu Ovi Navigation Player API si intregul portofoliu Nokia destinat telefoanelor inteligente.

Prin utilizarea tehnologiilor web standard precum HTML, CSS, JavaScript, o noua aplicatie poare fi creata in doar cateva saptamani, nu in mai multe luni. Capabilitatile API-urilor Ovi pot fi utilizate pe diferite platforme, precum Symbian si Maemo si sunt distribuite la nivel global prin Ovi Store.

Nokia a mai anuntat in pana la sfaristul anului 2009, intreaga platforma OVI va fi disponibila si in limba romana. Mai mult, in viitorul foarte apropiat, dezvoltatorii romani de software vor putea sa isi integreze si sa distribuie in magazinul Nokia propriile aplicatii.
  •   2009-10-07
  •  

Articol scris de

D.A.

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.