Stiinta & Tehnologie

#masina #furt #protejare

Cum sa-ti protejezi masina de furt

Sa fii precaut inseamna sa-ti reduci considerabil sansele sa devii victima unui furt auto.

Un studiu international a relevat ca o masina este furata in medie, la fiecare 21 de minute. Furtul unui autoturism nu numai ca va costa victima timp si bani, dar va afecta si societatea daca vehiculele furate sunt utilizate pentu comiterea altor infractiuni.

Furturile auto par sa apara cu o frecventa mai mare in cazul unor parcari mari, cum ar fi cele din centrele comerciale sau complexele imobiliare, in care autoturismele sunt parcate pentru timp indelungat.
Acestea pot aparea oricand - la intamplare, in zile diferite ale saptamanii si la diverse ore, in functie de locatie.

Nu a fost stabilita inca o frecventa a cazurilor in care masina furata este una premium sau una comuna. Cu toate acestea, exista soferi care considera ca masina pe care o detin este veche si destul de putin performanta pentru a starni interesul hotilor.

Gresit. Vehiculele mai vechi sunt furate mult mai des decat cele mai noi! Hotii iubesc masinile vechi pentru ca sunt mult mai usor de vandut, sau chiar de dezasamblat pentru comercializarea lor pe parti, care deseori se intampla sa aiba o valoare mai mare decat vehiculul complet.

Mai jos va vom prezenta cateva recomandari pentru evitarea furtului vehiculului dumneavoastra.

1. Inainte de a lasa masina nesupravegheata, asigurati-va ca aveti cheile la dumneavoastra, inchideti toate geamurile si blocati toate usile. Fiecare a patra masina furata in lume, a avut cheile in interior! In general, 20% din conducatorii auto lasa cheile undeva in interiorul masinii, precum si, in medie, aproximativ 50% din vehiculele sunt lasate neblocate.

2. Nu ascundeti o a doua cheie in masina. Daca hotii sunt profesionisti, vor cunoaste cu siguranta locurile la care v-ati gandit si vor gasi cu cea mai mare usurinta cheile. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 30% din soferi folosesc locurile de depozitare de sub scaun pentru ascunderea cheilor de rezerva.

3. Niciodata nu lasati masina pornita. In primul rand, in unele state europene este o grava  incalcare a legii. In al doilea rand, un vehicul pornit este cea mai usoara tinta pentru hoti. Multe vehicule au fost furate de la benzinarii , ATM-uri, farmacii, magazine de cartier, semafor sau alte asemenea locuri. Probleme in acest sens s-au inregistrat cu precadere iarna, cand soferii ocupati cu dezapezirea masinii au lasat motorul pornit.

4. Obiectele de valoare la vedere atrag intotdeauna hotii. Fiecare a zecea masina dintr-o parcare publica are in masina lucruri personale, precum acte pe scaune, plase, genti, dispozitive pentru diferite accesorii auto sau chiar mancare. Nu lasati in masina dumnevoastra niciodata obiecte la indemana oricarui trecator .

5. Nu lasati actele masinii in interiorul acesteia. Actele ar trebui sa stea in portofel sau in geanta. Daca vehiculul este condus si de o alta persoana decat proprietarul, cel de-al doilea sofer ar trebui sa aiba o copie a actelor, asupra lui. Inutil sa spunem ca daca actele se gasesc in masina furata este mult mai la indemana pentru hoti sa o vanda.

6. Iti poti proteja masina gravand numarul de inmatriculare al masini pe ferestre, usi sau alte parti ale masinii. In acest caz, politia va putea identifica mai usor masina, daca aceasta va fi furata sau va putea opri achizitionarea ei, printr-o sesizare semnata de un potential cumparator.

7. Masinile performante vin de obicei, cu un fel de sistem de protectie de la producator. Cele mai bune sisteme de securitate sunt cele care opresc alimentarea cu combustibil. In acest caz, masina nu poate fi pornita si nici condusa.

Alarmele sunt de asemenea, foarte potrivite deoarece emit sunete puternice cand ceva nu e in regula. In plus, o serie de senzorii pot fi montati pentru spargerea geamului, remorcare, fortare a usilor. etc.

Cititi mai multe pe Auto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea