Stiinta & Tehnologie

#lanturi antiderapante #masina #anvelope #iarna

Cum sa-ti echipezi masina cu lanturi antiderapante

Cum sezonul de iarna se apropie rapid, siguranta la volan devine un lucru de maxima importanta. Este crucial sa stii cum poti preveni accidentele atunci cand conduci pe un drum inzapezit. Sofatul pe un drum acoperit cu zapada si gheata poate fi foarte periculos, iar lanturile antiderapante sunt recomandate, necesare, pentru a avea o aderenta maxima si tractiune mai buna.

Lanturile pot fi gasite peste tot, in service-uri auto, benzinarii , hypermarket -uri, chiar si online, iar preturile sunt intre 80 si 500 ron, in functie de model si marime.

Cumpararea unui set de lanturi face treaba pe jumatate terminata, cealalta jumatate consta in aplicarea lor pe le autovehiculului. Mai jos gasiti cativa pasi simpli care va vor fi de folos atunci cand va trebui sa echipati masina cu lanturi antiderapante.

1. Daca tocmai le-ati cumparat si va aflati undeva pe sosea incercati sa va indepartati cat mai mult de trafic si sa parcati masina intr-un loc sigur. Totusi, de preferat este sa faceti acest lucru pe locul dvs de parcare din fata blocului sau in garaj.

2. Asigurati-va ca lanturile nu sunt sucite sau incalcite si aveti grija ca partea cu cleme sa fie in exterior. De retinut ca lanturile trebuie montate in functie de tractiunea autovehiculului. Daca conduceti o masina cu tractiune pe fata, atunci lanturile vor fi montate pe rotile din fata. Iar daca masina dvs. are tractiune pe spate, lanturile vor fi montate pe rotile din spate. Nu este recomandat sa montati lanturi pe toate cele patru roti. Montarea lanturilor pe toate rotile este recomandata doar in cazul masinilor de mare tonaj.

3. Intindeti lantul (pe lung) pe asfalt cu zimtii in exterior, dupa care treceti cu masina incet peste el si lasati roata pe mijlocul lantului. Dupa ce verificati pozitia rotii, infasurati lantul pe ambele parti ale i si conectati, unul de celalalt, capetele (clemele) lantului. Prima data veti conecta capetele din interiorul rotii, dupa care cele din exterior.

Aranjati lantul in asa fel incat sa distribuit egal pe ambele laturi ale rotii, dupa care fixati-l si asigurati-va ca este strans suficient de mult pentru a nu aluneca de pe roata. Daca ati cumparat marimea potrivita a lanturilor pentru le dvs, atunci nu ar trebui sa fie o problema fixarea lor si nici nu ar trebui sa stai cu grija ca acestea vor aluneca in timp de pe roti.

4. Folositi carligele, incuietorile si suruburile care vin la pachet cu lanturile pentru a asigura fixarea acestora pe . Strangeti lanturile cat de mult puteti pe margini cu cablurile elastice sau alte lanturi (venite si ele la pachet impreuna cu celelalte acesorii ), dupa care conduceti pe o distansa scurta pentru a va asigura ca totul este in regula si nu riscati sa ramaneti fara ele.

Sfaturi si avertismente

•  Cand conduceti cu lanturi antiderapante, este important sa tineti minte ca viteza maxima recomandata este de 50 km/h, chiar daca pe cutia sau manualul de instructiuni este trecuta o limita de viteza mai mare.

•  Lanturile antiderapante nu sunt necesare la autovehiculele 4x4 sau SUV-uri, cu exceptia locurilor unde sunt cerute de lege.

•  Este contraindicata folosirea lanturilor pe o distanta mai mare de cativa kilometri (pana treceti de locul periculos). Utilizarea prelungita a lor poate produce grave defectiuni la sistemul de directie al autoturismului si a suspensiilor.

•  Recomandat este ca inainte de a pleca la drum sa verificati regulile de trafic de pe traseul pe care doriti sa-l parcurgeti.

•  Pentru ca instalarea lanturilor antiderapante nu este o treaba curata, recomandat este sa aveti la dvs. o haina impermebila pentru a va proteja de eventualele stropiri cu noroi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea