Stiinta & Tehnologie

#carburant #benzina #consum #automobil #masina

Cum sa reduci consumul de carburant

Un lucru pe care fiecare dintre noi dorim sa-l aflam atunci cand ne cumparam o masina, fie ea noua sau la mana a doua , este consumul de carburant . In timp, dupa ce ne obisnuim cu masina si ajungem sa ii intelegem “nevoile”, dorim sa stim ce putem face pentru a-i reduce consumul si, evident, pentru a economisi cativa bani.

Mai jos gasiti cateva sfaturi bune de urmat daca doriti sa scoateti mai putini bani din buzunar atunci cand plecati la drum.

Viteza

Viteza cu care conduci este foarte importanta. Cu cat viteza este mai mare, cu atat de mult cresc si rotatiile pe minut (rpm). In cele mai multe cazuri acest lucru este egal cu cresterea consumului de carburant. Daca conduci pe autostrada sau pe un drum national reducerea consumului este floare la ureche, tot ce trebuie sa faci este sa reduci viteza autovehiculului cu 8-9 km/h. Oricum majoritatea persoanelor au tendinta ca pe autostrada sau drum national sa sara peste viteza legala , asa ca reducerea vitezei va fi benefica din toate punctele de vedere.

Daca incerci sa nu maresti viteza, sa nu fortezi acceleratia, sa eviti franarea brusca si sa conduci cu o viteza constanta, poti obtine un consum de carburant mai redus cu pana la 22% pe autostrada si 5% in oras.

Presiunea pneurilor

Presiunea din pneuri este un element care afecteaza usor consumul de carburant. Pneurile cu presiune scazuta necesita mai multa energie pentru a se roti. Iar cum la o masina energia este egala cu consumul de combustibil, evident ca mai multa energie inseamna un consum mai ridicat.

Totusi, presiunea scazuta din pneuri este mai mult un factor de siguranta decat un factor de consum. Potrivit unor studii realizate de catre Departamentul de Energie (DOE) din Statele Unite, presiunea necorespunzatoare din pneuri creste consumul de carburant cu 3%.

Fortarea masinii

Fortarea pedalei de acceleratie la semafor, apasarea brusca a franei si viteza in exces sunt alti factori care contribuie la consumul crescut al carburantului. Acorda-ti timp suplimentar pentru a ajunge la destinatie si mentine un stil de condus calm si sigur. Pe autostrada, potrivit DOE, fiecare 10 km/h peste viteza de 110 km/h reprezinta un consum cu pana 7% mai mare.

Intretinere

Problemele mecanice pot creste consumul de combustibil. Pastrati-va autovehiculul bine intretinut. Chiar daca este un lucru de baza, unii oameni uita de el si asteapta sa le pice (strice) ceva la masina ca sa o poata repara in loc sa o ingrijeasca preventiv. Cartea masinii are o lista cu toate lucrurile care necesita ingrijiri preventive si care, daca este respectata, va asigura o functionare mai buna si de lunga durata a masinii dumneavoastra.

Daca mentineti autovehiculul ingrijit, banii pe carburant nu vor fi singurii economisiti, lor alaturandu-se si banii care i-ati fi platit la service in cazul in care s-ar fi stricat ceva la masina.

Aerodinamica si vantul

Redu viteza atunci cand vantul bate din fata si accelereaza atunci cand bate din spate. Daca viteza cu care mergi este de 60km/h, iar din fata bate vantul cu 20km/h, inseamna ca viteza ta reala este de 80km/h. Evident, acest lucru se va resimti la consumul de carburant. Un motor mediu foloseste 40% din puterea sa pentru a trece de rezistenta aerului.

Daca conduci mai repede, masina ta este nevoita sa impinga mai mult aer. Unele masini mai moderne sunt proiectate in asa fel incat aerul sa treaca mai usor pe langa ele. Cu cat masina ta seamana mai mult cu un avion, cu atat ii va fi mai usor sa treaca prin aer. Acesta este si motivul pentru care majoritatea masinilor din ziua de astazi au forme aerodinamice.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea