Stiinta & Tehnologie

Contrabanda cu iPhone-uri in China

Fabricile aleg iPhone-urile care urmeaza sa fie exportate in SUA si in Europa. Apoi, mii de exemplare ajung prin contrabanda inapoi in China.

Ciudata calatorie a popularului iPhone de la Apple, in aproape fiecare colt al lumii, arata ce se intampla cand produsul cel mai cautat din lume sfideaza incercarea companiei de a incetini introducerea lui pe noile piete.
IPhone-ul a fost impins intr-o frenezie a contrabandei globale si a marketingului de genul word-of-mouth care ii impinge pe oameni sa le ceara prietenilor aflati in trecere prin Statele Unite sa le cumpere cate un iPhone.

Aceasta retea de distributie neoficiala ajuta la explicarea unui mister la care s-au gandit analistii care au urmarit compania Apple: de ce exista o mare diferenta intre numarul de iPhone-uri pe care Apple sustine ca le-ar fi vandut anul trecut, aproximativ 3,7 milioane, si cele 2,3 milioane de dispozitive care sunt inregistrate acum pe retelele partenerilor wireless ai companiei din SUA si Europa?

Raspunsul pare clar, in momentul de fata. Luni in sir, turistii, micii intreprinzatori si contrabandistii de produse electronice , au cumparat iPhone-uri din SUA si le-au transportat apoi peste ocean.

Acolo dispozitivele au fost decodate pentru a functiona in retelele de telefonie mobila locale si au fost echipate cu softuri localizate, care au slabit in mod esential efortul Apple de a introduce telefonul prin parteneriate exclusiviste, similare primului parteneriat cu AT&T, incheiat in SUA.

„Nu exista nicio indoiala ca multe dintre dispozitive ajund in strainatate,” a afirmat Charles R. Wolf, un analist de la Needham&Company, care a urmarit compania Apple.

Chinezii care vand iPhone-uri sustin ca obtin telefoanele de la grupurile de turisti chinezi sau de la insotitorii de zbor ai liniilor aeriene chineze, carora le platesc un comision de aproximativ 30 de dolari pentru fiecare telefon distribuit.

Un iPhone achizitionat din Shanghai sau Beijing costa in general aproximativ 555 USD. Pentru a debloca telefonul si a adauga softul in limba chineza costa inca 25 de dolari.

Pentru Apple, vanzarea de iPhone-uri oamenilor care le transporta in China este o sursa de venit. Dar compania iese in pierdere, din cauza parteneriatelor exclusiviste cu furnizorii de servicii de telefonie, care aduc venituri dupa ce telefoanele sunt vandute. Daca telefoanele au fost activate in SUA, Apple primeste 120 de dolari pe an pentru fiecare utilizator, de la compania AT&T, au afirmat analistii.

PCWorld.ro

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea