Stiinta & Tehnologie

# arta google # muzee google #google cultural institute # muzee virtuale

Esti pasionat de arta? Cele mai spectaculoase colectii, acum expuse virtual la Google Cultural Institute

Google a anuntat astazi lansarea, pe platforma Google Cultural Institute, a primelor colectii de arta si traditie din Romania, ceea ce va permite oamenilor din toata lumea sa viziteze si sa exploreze obiecte si colectii ale partenerilor din Romania.

Trei dintre cele mai importante muzee din Romania - Muzeul National Brukenthal, Muzeul National al Țaranului Roman si Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, dar si asociatii si fundatii care isi expun lucrarile din patrimoniu - Asociatia Folclor Fara Frontiere, Ordinul Arhitecţilor din Romania, Fundatia Pro Patrimonio si Fundatia Wassertalbahn, si-au lansat colectiile pe platforma Google Cultural Institute.   

In acest mod sunt disponibile peste 800 de exponate din colectiile institutiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de arta populara, artefacte religioase, la fotografii si documente. Mai mult, o selectie de obiecte de arta au fost imortalizate la inalta rezolutie, permitand reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira indeaproape lucrari din Muzeul National Brukenthal cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natura statica cu cirese de Theodor Aman, dar si Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck.  Tehnologia permite explorarea in detaliu a operelor de arta, intr-un mod usor si rapid, astfel ca cel care o priveste poate foarte usor studia detalii ale tusei pensulei sau patinei timpului.

De asemenea, trei cladiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” si Muzeul de Istorie Naturala) care apartin Muzeului National Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca si cand s-ar afla acolo.

Pe Google Cultural Institute, utilizatori pot explora universul satului romanesc, prin obiecte de arta populara unice din colectia Muzeului National al Țaranului Roman si gospodariile expuse in Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu. De asemenea, sunt disponibile si piese relevante ale spaţiului etnografic extra-european din Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder” din cadrul Complexului National Muzeal ASTRA.

Alaturi de exponatele celor 3 muzee, pe Google Cultural Institute sunt disponibile expozitii cu diferite teme ale asociatiilor si fundatiilor partenere: Vioara cu goarna, Mocanita de la Viseu de Sus, Vila Golescu sau creatiile arhitectului Ion Mincu, in special Casa Mincu, actualul sediu al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Google Cultural Institute este o platforma digitala care ofera acces la patrimoniul istoric si cultural din intreaga lume, prin intermediul internetului. Oricine poate astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise si multe alte obiecte din muzee si colectii din toata lumea. Google Cultural Institute reuneste peste 600 de institutii partenere din 60 de tari.

"Digitizarea colectiilor este un mijloc foarte important de crestere a accesibilitatii publicului la valorile de patrimoniu si marile platforme de acest tip sunt vectorii care asigura interconexiunea culturilor si civilizatiilor la nivel international”, a declarat Ciprian Anghel Stefan, Director General al Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu. 

Dan Bulucea, Country Manager Google Romania: “Suntem incantati sa anuntam primele muzee si institutii de cultura din Romania care expun pe Google Cultural Institute. Multumim partenerilor nostri din Romania pentru deschiderea si efortul depus pentru realizarea acestui proiect. Ne dorim ca acest demers sa inlesneasca accesul la arta si sa contribuie la promovarea patrimoniului cultural romanesc in orice colt al lumii.”

Simon Rein, Program Manager Google Cultural Institute: „Colaboram cu peste 600 de muzee, arhive si alte institutii culturale din toata lumea, oferind vizitatorilor acces la sute de colectii si obiecte de arta disponibile la cea mai buna rezolutie. Incepand de astazi, muzee si institutii de cultura din Romania pot fi vizitate virtual prin colectiile expuse de acestea pe Google Cultural Institute. Dorinta noastra este sa punem tehnologia in slujba institutiilor culturale, pentru a permite acestora sa isi prezinte capodoperele in moduri inovatoare si atragatoare.” 

Andreas Karlstetter, Membru fondator pentru Fundatia Wassertalbahn: “Suntem foarte onorati sa facem parte din acest proiect international. Este o oportunitate extraordinara sa ne putem prezenta valorile locale si totodata sa facem cunoscuta tuturor ultima cale ferata forestiera functionala din Europa prin intermediul platformei Google. Ansamblul caii ferate face deja parte din patrimoniu national incepand cu anul 2010 si poate reusim cu aceasta ocazie sa ne atingem scopul de a-l clasa si in patrimoniul UNESCO. Ne bucuram ca povestea Mocanitei de pe Valea Vaserului sta alaturi de evenimentele remarcabile de-a lungul timpului si astfel contribuim si noi la o mai buna cunoastere a acestei farame impresionante din istoria unei comunitati aflate intr-un colt fascinant al Romaniei.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea