Stiinta & Tehnologie

#telefon mobil #orange romania #reivew #blackberry bold

BlackBerry Bold 9000 Review

Oficial, terminalul BlackBerry Bold a fost anuntat in luna mai a acestui an. Bold este primul telefon din noua serie de smartphone-uri a celor de la Research in Motion.

La cateva luni dupa lansarea lui, RIM a mai scos pe piata inca doua terminale. Primul lor clamshell se numeste BlackBerry Pearl Flip 8220, iar primul lor terminal cu ecran tactil, blackberry storm 9500.

Bold a aparut si in Romania

Recent, terminalul a fost adus si in tara noastra si este distribuit prin operatorul de telefonie mobila Orange. Spre deosebire de alte telefoane BlackBerry, noul Bold este mult mai stilizat si vine cu noi caracteristici. Totusi, acesta ramane fidel functiei de trimitere de e-mail-uri.

BlackBerry 900 Bold masoara 114 x 66 x 14 mm si cantareste 133 de grame. Este un telefon foarte compact a carui carcasa este confectionata din plastic, aluminiu si piele, aceasta din urma acoperind intreaga suprafata dorsala. Fiind un telefon in stil candybar, BlackBerry Bold are ecranul, D-pad-ul si tastatura pe partea frontala.

Aspect fizic

Spre deosebire de BlackBerry 8320 Curve unde marginile lui erau ingradite de un material cauciucat negru, Bold are laturile din aluminiu. Ideea a fost inlocuita, dar aspectul practic si estetic nu a fost diminuat. Pentru ca partea dorsala a lui Bold este din piele, terminalul este la fel de usor de tinut in mana. Totodata, pentru ca aluminiul are aspect mat si nu lucios, amprentele nu vor fi o problema pentru acest terminal.

Ecranul lui BlackBerry Bold este de 2,5 inch cu rezolutie de 480 x 320 pixeli si 65.000 de culori. Acesta nu este, insa, tactil, asa cum se credea inainte de lansarea lui. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului si senzorul de lumina.

Sub ecran avem patru taste si bila de navigare sau trackball-ul, un trademark al BlackBerry-urilor, chiar daca majoritatea celorlalte modele RIM foloseau rotita de navigare. Butoanele din dreapta bilei sunt cel de revenire la meniul anterior si de terminare a apelului, iar in partea stanga se afla butonul de meniu principal si cel de apelare.

Sub cele patru, avem o tastura QWERTY completa, care este compacta, dar pe care se foloseste foarte usor chiar si de catre cei care nu sunt familiarizati cu acest tip de tastatura. Tastele noului Bold au fost imbunatatite fiind tesite catre extremitati. Acest lucru usureaza tastarea si delimiteaza butoanele mai bine, chiar daca intre ele nu exista totusi un spatiu stabilit.

Pa marginea dreapta gasim doua butoane: sus butonul de volum, iar ceva mai jos este cel dedicat camerei foto . Sub ele pare sa mai existe un buton, dar care este de fapt un simplu model. Latura stanga a Blackberry-ului are "atasate" slot pentru mufa standard de 3,5 mm, un port mini USB pentru incarcare sau transfer de date , un buton dedicat care apasat arata ora, slotul pentru cardul microSD si ca in partea dreapta, butonul fals.

Latura de sus are un buton care opreste sunetul (Mute Key) si care totodata activeaza modul de Stand-by al telefonului. Tot aici gasim inca un difuzor. Latura inferioara prezinta doua orificii unul din ele fiind microfonul lui Bold si inca un buton care deblocheaza capacul bateriei.

Partea dorsala este confectionata din plastic si acoperita cu un strat de piele. Aici gasim doua camere foto, cea normala de 2 megapixeli si a doua camera secundara de rezolutie VGA pentru teleconferinte.

In mintea unui BlackBerry

In modul stand-by ecranul lui BlackBerry Bold afiseaza in partea de sus capacitatea bateriei, operatorul de telefonie mobila, ora, data, puterea semnalului si conectivitatea activata (3G, Bluetooth, etc). In partea de jos a ecranului gasim sase icoane corespunzatoare submeniurilor: contacte, calendar, mesaje, e-mail, broswer web, starea vremii si ceas.

Meniul principal al lui BlackBerry Bold se activeaza apasand butonul din stanga trackball-ului. Telefonul are un meniu format din 25 de icoane asezate pe 3 randuri si 6 coloane. Bold are ecran "dublu", adica utilizatorul va trebui sa faca scroll in joc pentru afisarea tuturor icoanelor din meniu.

Inainte de BlackBerry Bold, dispozitivele RIM se descurcau minunat cu e-mail-urile si mesajele SMS sau MMS pana la stocare lor pentru ca, de exemplu, BlackBerry 8320 Curve are un inbox unificat care stocheaza atat e-mail-urile cat si mesajele SMS/MMS in acelasi inbox. Acest inconvenient a fost reparat acum cu Bold. Acum RIM a desemnat o casuta postala separata pentru SMS si MMS-uri si un alt inbox pentru e-mail-uri.

Imbunatatirile lui Bold nu se vad doar in departementul de mesagerie ci si in cel de hardware. Daca 3820 Curve avea probleme mari cu procesor Intel XScale cu frecventa de 312 MHz si cu memoria de 32 MB de RAM pentru rularea programelor si stocare de date pe 64 MB, Bold schimba placa. De aceasta data, terminalul vine cu un procesor de freceventa 624 MHz, 128 MB RAM si 1 GB spatiu de stocare. Acestuia i se poate adauga si un card microSD (TransFlash) sau microSDHC de pana la 8 GB.

Ca orice smartphone, BlackBerry-ul suporta vizualizarea de diferite documente Office. Pentru ca BlackBerry-ul nu ruleaza sistemul de operare Windows ci propriul sistem operational BlackBerry, acesta vine cu o suita numita DataViz . Terminalul suporta vizualizarea formate .doc (document), xml (Excel) si .ppt (PowerPoint).

Muzica "indrazneata"

BlackBerry Bold 9000 are cunostinte destul de vaste in domeniul formatelor multimedia, imprietenindu-se usor cu MP3-uri, WMA-uri si AAC+-uri si cu formatele video DivX, WMV, XviD si 3gp. Odata facut transferul de muzica, utilizatorul isi poate sorta melodiile in functie de artist, album, gen, poate alcatui playlist-uri proprii. Totodata, player-ul muzical suporta si functia de shuffle.

Sunetul redat de BlackBerry Bold 9000 este foarte bun atat prin difuzoarele externe cat si prin casti. Totusi, acesta va varia in functie de calitatea castilor folosite. Pentru ca BlackBerry Bold are slot pentru mufa standard de 3,5 mm utilizatorul poate folosi orice casca disponibila.

O trasatura destul de rar intalnita la alte telefoane este faptul ca odata ce volumul player-ului este marit, telefonul avertizeaza utilizatorul ca modul AudioBoost va fi activat si ca sonorul este prea puternic pentru urechile lui. Astfel, poti alegerea daca sa mergi mai departe sau sa lasi volumul la un nivel mai scazut.

Performante foto modeste


BlackBerry Bold are o camera foto de 2 megapixeli adica va reusi sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 1600 x 1200 pixeli. Fotografiile nu sunt de cea mai buna calitate pentru ca in continuare BlackBerry-urilor le lipseste autofocusul. Din pacate telefonul nu suporta efecte pentru imagini.

Bold vine totusi cu flash LED si posibilitati de captare video. Videoclipurile filmate vor fi salvate in format 3GP. Performantele slabe ale camerei foto sunt de inteles, pentru ca acest BlackBerry ca orice alt smartphone are complet alte atributii. Totusi, ar fi fost minunat daca ar fi existat macar autofocusul.

Conectivitate

Pana acum calitatea semnalului receptionat de BlackBerry-uri nu excela in modurile GSM, iar varful sau de lance reprezentat de EDGE nu impresioneaza in comparatie cu MBA-ul pe care concurentii si l-au dat in 3G sau HSDPA.

Singura specializare care merita mentionata pentru Blackberry-uri era compatibilitatea Wi-Fi 802.11 b/g si chiar posibilitatea de a comuta, in mod imperceptibil, intre retelele Wi-Fi si GSM. Un alt atu era compatibilitatea Bluetooth 2.0 (A2DP/AVRCP), care permite conectarea dispozitivului cu o pereche de casti audio Bluetooth stereo.

Si la capitolul conectivitate lucrurile s-au ameliorat considerabil. Acum, BlackBerry Bold vine cu suport standard GPRS si EDGE, ambele de clasa 10 isi pastreaza conectivitatea Wi-Fi 802.11 a/b/g si adauaga 3G-ul cu HSDPA cu viteze de download de pana la 3,6 Mbps. Mai mult, BlackBerry Bold vine cu receptor GPS si software-ul aferent de navigare BlackBerry Maps. GPS-ul se afla in meniul Downloads, ca apoi sa se aleaga optiunea amAze.

Ultimul cuvant

Acest BlackBerry arata o prima etapa a unei campanii de "redesenare" si remodelare a acestor dispozitive. Deja carentele la nivelul conectivitatii si al suportului pentru retele rapide au fost reparate. De asemenea BlackBerry-ul isi implineste cu succes scopurile de a oferi suport e-mail mobil si de a putea compune cu usurinta mesaje cu ajutorul tastaturii QWERTY.

Lui Bold 9000 nu i se pot reprosa multe lucruri. Este insa depunctat in parte de camera foto si lipsa autofocusului, dar acest lucru poate fi trecut cu vederea pentru un smartphone. Primeste puncte pentru infatisarea si tastatura imbunatatita, pentru ecranul care reda culorile vii si imaginile foarte clar. Tot de laudat sunt si performantele  mesageriei, separarea SMS-urilor de e-mail-uri, noul procesor si posibilitatile de stocare si conectivitate.

Galerie foto BlackBerry Bold 9000

Galerie foto cu imagine captate de BlackBerry Bold 9000

Captura video facuta cu terminalul BlackBerry Bold 9000

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea