Stiinta & Tehnologie

#bani #lege #sosea

Banii fac legea si pe sosele (?)

Falsa si nejustificata stima de sine in exces (supraevaluarea eului), ce are -desigur- ca sursa primara banul, reprezinta in ziua de astazi unul dintre factorii cauzatori de atitudine agresiva pe sosele.

Si cand spun "supraevaluarea eului" banuiesc ca v-ati dat seama ca nu ma refer la supraevalurarea intelectuala, ci la acea categorie pe care psihologii o numesc "frustratii de pe strada". Ii stim cu totii: posesori de masini scumpe , de haine de firma cu emblema la vedere, telefoane mobile de ultima generatie etalate pe mese, ceafa lata si lanturi, eventual vizibile de la distanta.

In opinia psihologilor, violenta de pe sosele, manifestata sub toate formele, are drept cauza si infatuarea si incapacitatea unor astfel de persoane de a se afirma profesional si social. Sunt binecunoscutii smecheri cu masini de lux , care isi permit mai mult ca oricine sa o ia pe contrasens dand flash-uri si claxonand, sa opreasca brusc sau sa vireze fara sa avertizeze, ajungand sa faca ei legea pe sosele.

Ba mai mult, daca tu nu te dai la o parte sau stai cuminte la semafor si ii ignori, te alegi cu injuraturi, poate chiar si cu sicane mai tarziu. Probabil nu exista sofer care sa nu-si fi tocat nervii la volan, sau ca simplu pieton, din cauza agresivitatii si manierelor acestei categorii de oameni.

"In asemenea situatii avem de a face cu persoane care, din capul locului, dispretuiesc legea si cred despre ceilalti ca sunt niste fraieri pentru ca se conformeaza normelor, legilor si valorilor societatii", spune psihologul Hanibal Dumitrascu . "Ei se situeaza, pe ei insisi, deasupra legii si considera ca orice tip de comportament pe care il abordeaza in raporturile cu ceilalti este pe deplin justificat, pentru ca au sentimentul ca sunt intangibili si nu pot fi pedepsiti. E vorba bineinteles si de cultura banului, a discretionarilor. In general, li se pare ca totul li se cuvine. Trec pe rosu, depasesc viteza maxima permisa de lege, incalca linia continua, parcheaza unde nu e voie si, pur si simplu, isi considera partenerii de trafic niste jaloane. Cat despre pietoni, dispretul e si mai mare. Acesti indivizi considera ca cei care merg pe jos le sunt inferiori din punct de vedere social", mai adauga psihologul.

In plus, au o placere nebuna de a "aborda" domnisoarele de pe strada sau dintr-o alta masina. Tot psihologii considera ca acest comportament este rezultatul unui complex sexual si al lipsei de maturitate. Ei folosesc semne vulgare sau cuvinte triviale, probabil menite sa le demonstreze masculinitatea. "Cu cat individul respectiv este mai imatur din punct de vedere cultural si educational, cu atat violenta limbajului sexual explicit este mai evidenta. Sunt persoane pe care le-am putea denumi «falologocentrice», adica vorbesc in termeni extrem de elogiosi de performantele lor sexuale, in realitate lucrurile fiind diametral opuse. Adica sunt complexati sexual", explica Hanibal Dumitrascu. Asa ca fetelor, dincolo de nervi, poate ar trebui sa ne fie si mila de ei...

Vin acum si va intreb: oare este normal ca banul sa faca legea si pe sosele?! Oare sunt ei indreptatiti sa puna in pericol siguranta noastra in trafic?

Cititi mai multe pe Auto.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea