Stiinta & Tehnologie

#decriptare parole #top parole #parole sigure #hacker

ATENTIE! Cele mai "sigure" parole sunt cel mai usor de spart

Ti-ai ales o parola dintr-o combinatie de taste la intamplare pe care chiar si tu o retii cu greutate? Ei bine, afla ca tocmai aceea este mai simplu de decriptat decat ti-ai fi imaginat. Cel putin asta sustin inginerii IT citati de dailymail.co.uk.

Anual, o echipa de experti realizeaza un top 50 al celor mai proaste parole. "qwerty", "123456" si "111111" raman si anul acesta cele mai des folosite sintagme pentru criptarea datelor. Insa la fel de slabe sunt si parole de genul "mnbvcxz", "qaz2wsx" sau "adgjmptw".


Sursa foto: dailymail.co.uk

Un hacker iscusit, care stie cum functioneaza mintea unui utilizator de computer, va "ghici" rapid combinatiile utilizate, fie ele si cele puse la intamplare, dintr-un joc cu degetele pe tastatura. Cea mai buna parola, sunt de parere expertii, este cea in care folosesti prescurtarea unei fraze, mai exact initialele cuvintelor din fraza pe care numai tu o stii, adaugand si niste semne grafice.

Studiul WP Engine arata ca femeile sunt mai bune la parolat decat barbatii, iar cei nascuti dupa 1980 sunt mai susceptibili de a folosi cuvantul "iubire" in formularea parolelor. De asemenea, in topul cuvintelor folosite se numara culori, cea mai des utilizata fiind "rosu", zile ale saptamanii - "vineri" - sau fructe - "mar".

Foto: 2ooly.com
Autor: Gabriela Jianu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea