Stiinta & Tehnologie

#aer conditionat #aparate de aer conditionat

Aparatele de aer conditionat, o inventie sosita de peste Ocean

Se pare ca meleagurile noastre vor experimenta tot mai des cum e sa traiesti in America Latina, cel putin din punct de vedere al temperaturilor pe care le vom avea de indurat in perioada estivala, daca nu si in alte privinte. Un aparat de aer conditionat este acum indispensabil pentru orice locuinta, birou sau magazin.

Zilele caniculare cu temperaturi ce pot depasi chiar si 40 de grade Celsius la umbra si nopti cu ploi scurte, fulgere si tunete asurzitoare vor fi ceva obisnuit in anii ce vin.

Noroc cu tehnologia moderna, pentru ca altfel nu stiu cum am putea sa rezistam in orasele noastre cu prea multe betoane si prea putina vegetatie asaltului nemilos al unui soare ucigator.

Mare inventia a fost aerul conditionat, trebuie sa recunoasteti cinstit.

Pana in secolul trecut lumea se racorea mai degraba cu mijloace de climatizare simpliste, precum erau si cele de acum doua - trei mii de ani, asa incat anotimpul calduros era mai degraba prilej de spaima, decat de bucurie.

Electrificarea locuintelor din secolul trecut a condus si la dotarea cu ventilatoare electrice, evantaiele ramanand doar un accesoriu pentru tinutele de bal, mai putin un mijloc de racorire in casa.

Totusi ventilatorul, fie el si actionat de un motoras, tot ventilator ramane, nu poate regla dupa dorinta proprietarului temperatura dintr-o incapere.

Pe vremea stramosilor nostri, romanii, bogatii Romei se racoreau inteligent datorita arhitectilor care proiectau vilele acestora in asa fel incat prin peretii lor sa circule apa rece. Ce se intampla iarna cu acei pereti istoria nu ne spune.

Legenda spune ca imparatul Elagabalus a dat ordin ca sa se construiasca o movila de zapada in gradina locuintei sale pentru a se racori pe timpul verii. Pur si simplu s-a carat gheata si zapada cu ajutorul magarilor. Oare cat o fi rezistat razelor soarelui?

Ventilatorul manual provine, precum va imaginati din China si era folosit deja acum trei milenii.

In Orientul Mijlociu arhitectii proiectau pentru cladirile mai inalte, care sunt traditional orientate spre soare, turnuri de vant pentru racorirea locatarilor bogati.

Primul aparat de aer conditionat modern a fost inventat de catre Willis Carrier, un tanar inginer american in varsta de doar 25 de ani prin anul de gratie 1902.

Ce-i drept, era vorba de un echipament industrial cu rol de a controla umiditatea in cadrul unei tipografii. Acesta era de fapt un echipament mecanic prin care circula aer prin subansamble racite cu apa.

Continuand sa se gandeasca la perfectionarea aparatului, dupa vreo doua decenii, inventeaza Carrier si primul sistem de racire centrifugal dotat cu un compresor central.

Astfel, in 1925 de binefacerile lui se vor bucura pentru prima oara spectatorii prezenti la Teatrul Rivoli (Times Square).

Ulterior, dupa doar cinci ani, intalnim aparate de aer conditionat peste Ocean pe scara larga: in magazine, trenuri, birouri, spre delectarea acelora ce se bucurau astfel de un confort sporit cand mergeau la cumparaturi, in calatorii de afaceri sau in vacanta ori lucrau in spatii inchise pe timpul verilor calduroase americane.

Conform statisticilor, in prezent gospodariile americane care poseda un aparat de aer conditionat depaseste 90%. Alaturi de ceaiul cu gheata, iata ca aparatul cu aer conditionat este o inventie tipic americana.

In Europa, probabil si datorita climei temperate de care ne-am bucurat pana in urma cu vreo doua - trei decenii, aerul conditionat a fost mai greu acceptat in locuintele particulare, dar acum se pare ca este o necesitate obiectiva.

Magazinele noastre online va asteapta cu aparate de aer conditionat performante, deci comandati-le cu incredere pentru a va spori confortul din locuinte.

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea