Stiinta & Tehnologie

#audi #volkswagen #aida #mit

AIDA, robotul pentru masina

Cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au conceput un nou robot personal dedicat celor care conduc.

Prototipul denumit AIDA , sau Affective Intelligent Driving Agent, ar putea schimba modul in care fiecare dintre conducatorii auto relationeaza cu masina proprie.

Colaborare

Totusi, noul AIDA nu este doar rezultatul inginerilor MIT, acesta fiind de fapt produsul stradaniilor diviziei Personal Robots Group din cadrul MIT Media Lab, SENSEable City Lab, tot de la MIT, si America’s Electronics Research Lab de la Volkswagen Group .

Cercetatorii declara pe pagina online a institutului propriu ca AIDA a fost conceput in asa fel incat sa poata comunica cu soferul printr-un robot plasat in bordul masinii. Este posibil ca intr-un viitor apropiat AIDA sa fie incorporat in masinile Audi, dar aceste detalii nu au fost confirmate oficial.

"AIDA da sperante pentru telul final, acela de a construi un robot "social". Il vom construi pe AIDA capabil sa citeasca starea de spirit a soferului in functie de expresia fetei acestuia si alte semne pe care le emite si sa il facem sa raspunda intr-o maniera adecvata situatiei", a declarat Cynthia Breazeal, directoarea diviziei Personal Robots Group la MIT Media Lab.

Realizarile actuale

Daca pentru moment AIDA va fi capabil sa raspunda imediat prin semnale simple cum ar fi clipitul, in viitor, cercetatorii din spatele proiectului spera sa il dezvolte mult mai puternic pe AIDA, in asa fel incat acesta sa relationeze cu soferul.

Pentru a identifica nevoile soferilor, AIDA va fi capabil sa analizeze tiparul de miscari ale conducatorului auto, memoreaza rutele si destinatiile pe care soferul le parcurge in mod obisnuit, intelege mediul din jurul sau, prezinta si pastreaza in memorie evenimente care se deruleaza in timp real, livreaza si memoreaza date despre starea meteo, activitati comerciale sau atractii turistice.

"Intr-o saptamana de la activare, AIDA va fi capabil sa cunoasca drumul de acasa la birou, ca apoi sistemul sa stie sa directioneze soferul spre magazinele unde isi face cumparaturile si va sugera rute ocolitoare in caz ca exista blocaje pe traseu. E posibil ca in timpul mersului, AIDA sa sugereze o reumplere a rezervorului sau chiar sa spuna cat de bun e soferul", a mai declarat Assaf Biderman, director adjunct al SENSEable City Lab.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea