Stiinta & Tehnologie

3G, un proiect esuat

Operatorii internationali isi ling ranile dupa „esecul 3G” si se pregatesc sa cucereasca piata cu o tehnologie care permite transferul de date cu un gigabit pe secunda.

Operatorii internationali de telefonie mobila si producatorii de echipamente sustin ca lansarea serviciilor 4G va determina cresterea gradului de utilizare a terminalelor mobile, intr-o masura mult mai mare decit a reusit tehnologia 3G, transmite Reuters, citata de MEDIAFAX.

Tehnologia mobila 4G, aflata in proces de dezvoltare, va permite convergenta transmisiilor de voce si date, au declarat mai multe companii. Utilizatorii de telefoane mobile vor avea acces la o serie de servicii de care dispun, in prezent, numai prin intermediul computerelor personale, cu conexiuni in banda larga de mare viteza.

Operatorii au alocat miliarde de dolari accelerarii procesului de dezvoltare a retelelor proprii de telefonie mobila, astfel incit sa se poata oferi utilizatorilor accesul la fotografii, fisiere video si Internet, actiuni menite sa contribuie la cresterea veniturilor. Insa cresterea gradului de penetrare a tehnologiei 3G a fost un proces mai lent decit s-a estimat anterior.

Tehnologia 3G, care permite efectuarea de conferinte video si accesul wireless la Internet, nu s-a extins inca suficient de puternic, iar profiturile generate nu justifica volumul investitiilor efectuate pentru constructia retelelor corespunzatoare.

3G, tehnologie invechita

„3G a fost un esec. Piata nu a raspuns corespunzator, si deja devine o tehnologie invechita”, a declarat Kim Ki-ho, vicepresedinte al diviziei de retele de telecomunicatii a companiei Samsung. Pe de alta parte, Kristin Rinne, seful diviziei de tehnologie a firmei Cingular Wireless, a afirmat ca gradul de utilizare a tehnologiei 3G abia acum se indreapta catre nivelul dorit.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (ITU) defineste 4G ca fiind o tehnologie wireless care permite transferul de date cu o viteza de 100 megabiti pe secunda in timp ce utilizatorul se afla in miscare si de un gigabit pe secunda atunci cind posesorul telefonului mobil sta pe loc.

Un film = 5,6 secunde

Viteza de transfer de care se bucura 4G permite utilizatorilor descarcarea unui film de pe Internet in 5,6 secunde, potrivit Samsung Electronics.

Serviciul 4G ar putea fi disponibil din anul 2010.

„Dupa 2010, 4G va fi tehnologia atotcuprinzatoare”, a declarat Lee Ki-tae, presedintele diviziei de retele de telecomunicatii a companiei Samsung.

Sprint Nextel a anuntat, in cursul acestei luni, ca va cheltui pina la trei miliarde de dolari in cursul urmatorilor doi ani pentru construirea unei retele 4G care utilizeaza tehnologia WiMax, in colaborare cu grupurile Samsung, Motorola si Intel.

De la generatia zero

0G - Sistemele de telefonie mobila radio au precedat tehnologia celulara moderna, motiv pentru care sint cunoscute drept 0G (generatia zero). Autoradiopuhelin (ARP) este prima retea comerciala publica de telefonie mobila a Finlandei, lansata in 1971.

1G/2G - Prima generatie, standard de telefonie mobila introdus in 1980, inlocuit de 2G. Diferenta este ca 1G folosea semnal radio analog, in timp ce 2G utiliza semnal digital .

2,5G - Tehnologie intermediara 2G - 3G. 2,5G aduce citeva dintre beneficiile 3G si poate folosi o parte din infrastructura 2G existenta in retele GSM si CDMA.

3G - Daca vorbim despre venituri, a treia generatie a dezamagit operatorii. Permite atit transferul de voce, cit si de date, iar apelurile video au fost virful sau de lance. Lansarea a avut loc in 2001 in Japonia si la inceputul lui 2003 in Europa. Permite transferuri cu 384 kbps pentru sisteme mobile si 2 Mbps pentru sisteme stationare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea