Stiinta & Tehnologie

#decese copii #sfaturi #incuiati in masina

10 pasi pentru evitarea accidentelor mortale

Peste jumatate dintre copii care mor in masinile supraincalzite sunt uitati accidental pe bancheta din spate a autoturismului.

Este si cazul unui baietel de 4 ani ce a fost uitat de parintii sai in masina atunci cand au coborat pentru a vizita orasul Las Vegas. Acesta a decedat dupa ce a ramas captiv in interiorul SUV-ului aproximativ 17 ore. Autoritatile au estimat ca temperatura din habitaclul automobilului a atins o temperatura de 54 grade Celsius la numai o ora dupa plecarea parintilor. Numai in Statele Unite, in acest an, s-au inregistrat 21 de cazuri de decese la copii. In ultimii 10 ani aproximativ 385 de copii au murit, iar anul trecut s-au inregistrat 36 de astfel de cazuri in care copiii au fost uitati in masina si au decedat. Este si cazul jucatorului brazialian de la AS Roma care a intarziat la meciul amical cu Steau Bucuresti deoarece copilul sau a fost rapit in urma furtului masinii. Fotbalistul coborase din masina pentru ateva momente si isi lasase copilul in masina si cheile masinii in contact.

Cauza tragediilor prezentate mai sus a fost hipertermia survenita in urma blocarii copiilor in interiorul autoturismelor.

Iata cativa pasi pentru a evita blocarea unui copil inauntrul autoturismului precum si ce trebuie sa faceti daca acesta sufera de hipertermie.

Nimeni nu ramane in urma

1.OneMillionSafeKids02Atunci cand parasiti masina trebuie sa coboare toti copii aflati in partea din spate.Daca sunt mai multi, o metoda simpla ar fi si numararea acestora la plecarea de langa autoturism. Cea mai sigura metoda pentru parinti este insa sa-i scoata personal pe copii din masina.

 

 

Incuiati masina dupa ce a coborat toata lumea

2.locking-doorDupa ce toata lumea a parasit autoturismul incuiati unsile pentru ca nici unul dintre copii sa nu mai poata patrunde in interior. Au fost cazuri in care copiii s-au intors la masina sa se joace si au ramas blocati inauntru, in timp ce parintii lor credeau ca se afla in alta parte . Temperatura normala a corpului este de 36.6 grade, iar o temperatura de 41.6 grade este de cele mai multe ori fatala.

 

Inventati un joc pentru verificarea masinii

3.Taurus06O idee ar fi sa plasati o jucarie de plus in partea din spate a masinii pe care sa o mutati pe scaunul din fata ori de cate ori asezati un copil in spate. Apoi cand copilul coboara amplasati jucaria inapoi in partea din spate. Jucaria de plus poate fi inlocuita chiar cu poseta sau portofelul dumneavoastra.

 


Intrati in rutina

4.looking-in-backseatEste indicat sa va formati un obicei din a va uita intotdeauna pe bancheta din spate atunci cand parasiti autoturismul, mai ales daca aveti copii mici. Pare un lucru atat de simplu dar care poate salva o viata.

 

 


Pastrati legatura cu alte persoane

5.arrive-at-schoolAtunci cand constatati lipsa copilului incercati sa va interesati de prezenta acestuia la prieteni, vecini, bona, educatoare sau invatatoare . Pastrarea legaturilor cu persoanele apropiate copilului va poate reaminti sa verificati si masina atunci cand copilul lipseste si nu este prezent in nici un alt loc.

 

 

Controlati temperatura obiectelor

6.touch-metalUn lucru de luat in seama este controlul temperaturii obiectelor metalice sau a celor ce urmeaza sa intre in contact cu copilul dumneavostra pentru a va asigura ca nu ii pot rani. Contrar aparentelor, culoarea din interior – nu cea a exteriorului - este cea care atrage caldura in interior. Daca aveti masina cu tapeterie neagra interiorul masinii dumneavostra este ca un cuptor mai ales in zilele calduroase de vara. S-au inregistrat cazuri de decesuri ale copiilor uitati in interorul masinii si in zile in care afara erau 19 grade Celsius.

Cautati un loc de parcare cu umbra

7.rear-sunshades1-azeraDaca planificati sa ramaneti in masina parcata impreuna cu copii sau cu animalele de companie este recomandat sa cautati un loc umbrit sau sa incercati pe cat posibil sa realizati umbra inauntrul autoturismului. Insa trebuie sa realizati faptul ca oricat de umbra ar fi copilul este in mare pericol daca este uitat in interiorul masinii intr-o zi calduroasa. Sunt suficiente 30 minute pentru ca temperatura din interiorul masinii sa creasca cu 5 grade peste temperatura de afara intr-o zi calduroasa.

 

Informati-va despre simptomele hipertermiei

8.ill-childSimptomele hipertermiei sunt transpiratia abundenta, durerile de cap, ametelile, greata, respiratia greoaie si pulsul slab sau iregulat.. In cazul in care copilul prezinta simptome de hipertermie consultati imediat un medic.

Metode de prim ajutor

9.temperatura corpuluiCea mai buna metoda este sa conduceti victima la umbra si sa incercati racorirea corpului prin orice metoda: apa, dus rece, cu un ventilator sau chiar cu sevetele umede.

 


Ramaneti calm

10.stay-calmDaca muschii victimei incep sa se contracte necontrolat incercati sa o protejati pentru a nu se rani singura. Nu incercati sa-i introduceti nimic in gura si nici nu-i acordati fluide. Daca victima incepe sa vomite este recomandat sa o intoarceti intr-o parte pentru a nu i se astupa caile respiratorii.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea