Social

#franta #ziua frantei

Ziua Frantei, un eveniment global

Toti liderii care au participat duminica la summitul de lansare a Uniunii Mediteraneene au fost invitati de Nicolas Sarkozy la tribuna de onoare, instalata in Place de la Concorde, pentru a asista la defilarea traditionala de 14 iulie.

Pentru prima data, la aceasta au luat parte si doua contingente de "Casti albastre" ale ONU, secretarul general al organizatiei, Ban Ki-moon, fiind invitatul de onoare al presedintelui francez. Pe cerul Parisului au fost vazute si doua avioane MIG, unul din Romania, celalalt din Slovenia, simboluri ale fostului Pact de la Varsovia.

Prezenta in tribuna oficiala a liderului sirian Bashar al-Assad a dat nastere unor vii controverse, responsabilul organizatiei "Reporters sans frontieres", Robert Menard, fiind retinut de politie in timp ce striga "Libertate in Siria!".

La parada militara desfasurata ieri la Paris a zburat si un MIG romanesc, simbol al defunctului Pact de la Varsovia, si doua continegente de Casti albastre


Anul acesta, la sarbatoarea nationala a Frantei au luat parte peste 40 de sefi de stat si de guvern, printre care si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Defilarea militara a debutat dupa sosirea, la Arcul de Triumf, a presedintelui Nicolas Sarkozy, in timp ce delegatiile oficiale prezente duminica la "botezul" Uniunii Mediteraneene au fost invitate sa urmareasca parada in tribuna de onoare amplasata in Place de la Concorde.

Organizata la doua saptamani dupa ce Franta a preluat presedintia Uniunii Europene, defilarea traditionala s-a bucurat de prezenta a 4.000 de soldati, 675 de avioane (printre care un MIG din Romania si un altul din Slovenia), 30 de elicoptere si, in premiera, doua contingente de "Casti albastre" ale ONU.

De altfel, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a fost invitatul de onoare al presedintelui Sarkozy, iar unul dintre cei sapte parasutisti care au "aterizat" in Place de la Concorde a purtat steagul cu efigia ONU.

Un garden-party „de austeritate"

Un alt moment iesit din tiparul aniversarii zilei nationale a Frantei a fost citirea, de catre actorul francez de origine algeriana Kad Merad , a unor fragmente din Preambulul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, in fata sefilor de stat din tribuna de onoare.

La fel, petrecerea de la Palatul Elysee s-a desfasurat diferit fata de ceilalti ani. Numarul invitatilor a fost redus simtitor, "doar" 4.000 de persoane avand privilegiul de a se plimba pe peluza Palatului Elysee, fata de cele 6.000 de anul trecut si de cele 8.500 din ultimul an al mandatului prezidential al lui Jacques Chirac.

In consecinta, pentru petrecerea din acest an nu s-au cheltuit mai mult de 150.000 de euro. Sarkozy a mai renuntat la doua "simboluri" ale zilei nationale: nu a mai tinut nici un discurs televizat si nici nu a semnat obisnuita gratiere colectiva.

In schimb, i-a acordat Legiunea de Onoare lui ingrid betancourt, fosta ostatica eliberata recent din mainile insurgentilor FARC.

Seful organizatiei „Reporters sans frontiers", retinut

Robert Menard, secretarul general al RSF, a fost retinut de politie, pe bulevardul Champs-Elysees, in timp ce manifesta impotriva prezentei in tribuna de onoare a liderului sirian Bachar al-Assad. Alaturi de Menard, alti 10 militanti ai RSF au fost retinuti in timp ce strigau "Libertate in Siria!".

"Nu suntem de acord ca al-Assad sa fie primit in tribuna prezidentiala si vrem, in acest mod, sa ii aparam pe jurnalistii si blogerii intemnitati in Siria", a declarat Menard.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea