Social

#ziua europei #semnificatie romani #trei semnificatii #independenta de stat a Romaniei

Ziua Europei, o sarbatoare cu tripla semnificatie pentru romani

Astazi se sarbatoreste Ziua Europei, care este, de fapt, o sarbatoare cu tripla semnificatie pentru poporul roman.

Pe data de 9 mai in 1877 a avut loc proclamarea independentei de stat a Romaniei si tot intr-o zi de 9 mai, dar in anul 1945, a avut loc Victoria Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Alaturi de aceste doua evenimente, Romania sarbatoreste astazi si Ziua Europei.

Primul eveniment, proclamarea independentei de stat a Romaniei, marcheaza momentul in care Mihail Kogalniceanu a declarat in Parlamentul tarii ca "suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".

Al doilea eveniment pe care poporul roman il sarbatoreste astazi (Victoria Coalitiei Natiunilor Unite) marcheaza ziua in care Aliatii din cel de-al Doilea Razboi Mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punandu-se capat marii conflagratii din istoria continentului european.

Al treilea eveniment, Ziua Europei, se sarbatoreste in fiecare an incepand cu 1950, cand a fost marcata istorica declaratie a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, in vederea eliminarii rivalitatilor seculare dintre cele doua state. De-a lungul vremii, acestui proces de integrare economica s-au alaturat si alte state membre ale UE.

Sursa foto: viatabuzaului.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea