Social

Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase

Comisarul European responsabil pentru Sanatate Markos Kyprianou a lansat 'Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase', care are ca scop incurajarea alimentatiei sanatoase in randul copiilor, in vederea combaterii ponderii crescande a obezitatii infantile in Europa. Functionari ai UE, bucatari-sefi de elita si elevi din 14 state membre se reunesc pentru demonstratii de gatit sanatos , alimente gustoase si ateliere care promoveaza un mod de viata echilibrat. Comisarul Kyprianou a participat in aceasta dimineata la lectii interactive de gatit, desfasurate la o scoala europeana din Bruxelles, unde 4 bucatari-sefi profesionisti au explicat unui numar de 60 de copii beneficiile unui mod sanatos de alimentatie. Comisarul European pentru Agricultura, dna Mariann Fischer-Boel, a vizitat la randul ei o scoala din Copenhaga, impreuna cu un bucatar-sef de elita danez. Avand in momentul de fata un numar de aproximativ 22 milioane de copii supraponderali sau obezi in UE, obiectivul major este de a insufla copiilor interesul pentru produsele alimentare cu care se hranesc si de a-i sensibiliza cu privire la principiile de baza ale unei alimentatii adecvate. Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase a fost organizata de Comisia Europeana, in cooperare cu Asociatia Europeana a Bucatarilor-Sefi (Euro-toques). Comisarul Kyprianou a declarat 'Este mult mai probabil ca obiceiurile sanatoase practicate de la o varsta frageda sa continue si la varsta maturitatii. Prin intermediul acestui parteneriat cu Euro-Toques, Comisia vizeaza sa promoveze importanta alimentatiei sanatoase in randul copiilor intr-un mod amuzant si interactiv. Incurajand copiii sa se bucure de o alimentatie sanatoasa si de exercitii fizice reprezinta cea mai buna investitie pe care o putem face in viitorul lor.' Obezitatea infantila constituie o problema extrem de ingrijoratoare, numarul copiilor supraponderali sau obezi inregistrand o crestere anuala de 400,000 in Europa. Copiii obezi nu au doar probleme de sanatate, precum diabet si afectiuni ale ficatului, atunci cand sunt mici, dar este mai mult decat probabil ca ei sa se confrunte cu un risc sporit de boli cardiace, cancer, hipertensiune arteriala , accidente vasculare cerebrale si depresii, pe masura ce inainteaza in varsta. Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase face parte dintr-o campanie mai ampla a Comisiei pentru combaterea obezitatii prin incurajarea cetatenilor UE sa opteze pentru o alimentatie echilibrata si mai mult exercitiu fizic. Multe stiluri de viata isi au originea in perioada copilariei. In consecinta, este mult mai probabil ca acei copii care sunt invatati despre importanta unei alimentatii sanatoase si cum sa faca alegeri adecvate in privinta acesteia, vor duce un mod de viata echilibrat ca adulti. Astazi, evenimentele si atelierele organizate in mai multe state membre vor initia sute de copii in ceea ce priveste notiunea de alimentatie sanatoasa, intr-un mod placut si atractiv. Bucatarii-sefi Euro-toques vor gati impreuna cu copiii specialitati nutritive, demonstrand ca alimentatia sanatoasa poate fi si amuzanta, in timp ce functionarii Comisiei vor vorbi copiilor despre importanta unei alimentatii echilibrate si a activitatii fizice. De asemenea, in unele dintre statele membre implicate, vor avea loc conferinte de presa. Ziua Europeana a Gatitului si Alimentatiei Sanatoase are propria pagina de internet, cunoscuta sub numele de EU.Minichefs, la urmatoarea adresa: //eu.mini-chefs.eu. Aceasta pagina de internet pentru copii demonstreaza ca a manca sanatos poate fi si amuzant. Ea pune la dispozitie si un forum la nivel european in ce priveste gatitul si alimentatia sanatoasa, cu retete sanatoase de prima clasa si sfaturi pentru gatit . Pagina de internet este disponibila in 12 limbi si include un joc interactiv de-a gatitul, astfel incat copiii sa poata invata jucandu-se. Alimentatia si obezitatea - Cetatenii Uniunii Europene fac prea putina miscare si consuma prea mult: prea multa energie, prea multe calorii, prea multe grasimi si zahar, si prea multa sare. Principala consecinta este o crestere substantiala si ingrijoratoare a excesului de greutate si a obezitatii pretutindeni in UE. Aceasta tendinta este, in mod special, serioasa in cazul copiilor si adolescentilor. Ea mareste riscul afectiunilor de sanatate si reduce speranta de viata. Costul uman este inacceptabil. Costul financiar si economic este de asemenea ridicat. - Obezitatea provoaca o serie de boli cronice, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer si afectiunile cardiace. Statele membre UE cheltuiesc anual aproape 7% din bugetele nationale alocate sanatatii, pentru boli care pot fi asociate cu obezitatea. La aceste cheltuieli se adauga costurile economice importante provocate de boala, excluderea sociala si moartea prematura. - Prevalenta obezitatii mai mult decat s-a triplat in multe tari europene, incepand cu anii 1980, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Obezitatea infantila este, in mod deosebit, un motiv de ingrijorare. Se estimeaza ca exista in prezent trei milioane de elevi care sunt obezi in Europa iar alti circa 85 000 de copii devin obezi in fiecare an a o cifra care se dovedeste alarmanta. Obezitatea infantila se afla la originea bolilor care se manifesta de regula la adulti, precum diabetul de tip II. - Cresterea obezitatii are o traiectorie paralela cu cea a cresterii populatiei de persoane supraponderale. Se estimeaza ca jumatate din populatia adulta, respectiv un sfert dintre elevi, sunt supraponderali in UE. Tinerii supraponderali au tendinta de a-si conserva excesul de greutate pe parcursul intregii vieti adulte si au toate sansele sa devina mai tarziu obezi. Stilul de viata este factorul determinant al acestor tendinte, care reprezinta o numaratoare inversa ce pune in pericol sustenabilitatea sistemelor de sanatate din UE. In UE-15, cetatenii consumau zilnic in medie cu 300 de calorii mai mult in anul 1999 decat in 1970 . - Studiile arata ca 1 din 3 europeni nu practica deloc o activitate sportiva in timpul liber, iar orice cetatean european petrece in medie mai mult de 5 ore pe zi asezat. Mai mult, 2 din 3 adulti nu practica suficient sport pentru a obtine beneficiile necesare pentru sanatate in urma acestei activitati . Costul economic al lipsei de activitate fizica (derivat din costurile de ingrijire a sanatatii si de pierdere a productivitatii) este estimat la 1,2 miliarde Euro . - Coordonarea la nivel UE are in vedere promovarea schimbului de bune practici si definirea de proiecte comune in ce priveste incurajarea adoptarii unei alimentatii si stil de viata mai sanatoase. Problema fiind foarte complexa, este esentiala coordonarea expertizei acumulate intr-o serie de discipline. - O larga consultare la nivel european cu privire la promovarea stilurilor de viata sanatoase a avut loc la inceputul anului 2006 . Majoritatea celor aproape 300 de contributii primite au pledat in favoarea unei abordari multisectoriale, care sa implice actiuni in domeniul diverselor politici comunitare. O mare parte din contributii au solicitat, de asemenea, acordarea unei atentii deosebite obezitatii infantile, si unei mai bune informari a consumatorilor cu privire la aspectele nutritionale. Anumite masuri concrete au fost deja adoptate odata cu lansarea Platformei de actiune a UE pentru alimentatie, activitate fizica si sanatate in 2005. Aceasta Platforma reuneste industria alimentara, ONG-urile si reprezentanti ai sectorului de publicitate. Participantii la aceasta initiativa au intreprins fiecare actiuni voluntare in vederea combaterii tendintelor de raspandire a obezitatii, precum suspendarea publicitatii facute bauturilor zaharate destinate copiilor, promovarea unei mai bune informari cu privire la alimentele servite in restaurante, reformularea retetelor in vederea diminuarii continutului de sare, zahar si a nivelurilor de grasimi, precum si promovarea activitatilor sportive in scoli. - Pe plan legislativ, prioritatea este in prezent de a asigura etichetarea clara si informativa a alimentelor. Noi reguli menite sa asigure acuratetea indicatiilor privind sanatatea si valoarea nutritionala (precum 'continut redus de grasime', 'continut redus de zahar', etc.) vor intra curand in vigoare. Mai mult, Comisia examineaza in prezent cele mai bune modalitati de a face etichetele de pe produsele alimentare mai usor de inteles de catre consumatori. - In fine, Comisia Europeana finanteaza numeroase proiecte referitoare la obezitate si la modul de alimentatie, prin intermediul Planului de Actiune pentru Sanatate Publica si al programelor-cadru din domeniul cercetarii. De exemplu, ''Reteaua Europeana a Inimii'' (European Heart Network) a primit o asistenta financiara de 1,7 milioane de Euro pentru proiectul sau intitulat ''Obezitatea infantila si bolile cronice asociate'', in timp ce proiectul HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence a Un stil de viata sanatos in Europa datorita alimentatiei pe perioada adolescentei) are in vedere studiul obiceiurilor alimentare si a prevalentei obezitatii in randul tinerilor. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea