Social

Un profesor de chimie din Suceava si-a gasit si o a doua ocupatie, cea de taximetrist , mult mai banoasa decit cea de dascal. Baicu Tivga, sau Mos Molecula - cum i se spune in oras, face de citiva ani taximetrie de noapte, dupa ce in timpul zilei preda la catedra.

Baicu Tivga are 57 de ani si de aproape 15 ani preda chimia la Colegiul Tehnic de Chimie Alimentara din municipiul Suceava. Satul sa-si faca nervi de fiecare data in ziua de salariu, Mos Molecula, cum ii spun elevii sai, s-a decis acum aproape patru ani sa-si rotunjeasca veniturile.

Si nu facind meditatii, asa cum fac cei mai multi dintre colegii sai, ci taximetrie.

Ocazia s-a ivit in momentul in care una dintre fiicele sale, taximetrista, a lipsit citeva luni din localitate. Masina zacea in fata blocului si m-am gindit sa incerc sa fac un ban in plus. Acum, aproape ca nu mai pot sta nici o noapte acasa. Nu ma simt deloc bine daca nu ies pe traseu, spune profesorul de chimie.

Isi aduce elevii de la discoteca

Nu de putine ori, clientii profesorului de chimie sint chiar propriii elevi. De regula, la ore tirzii din noapte, cind tinerii se intorc de la discoteca, nimeresc in masina lui Mos Molecula. Multi dintre elevii mei nu stiau in ce masina se urca si aveau o mare surpriza. Oricum, de cind au inceput sa cunoasca masina mea, o cam ocolesc. Nu stiu de ce, ca doar nu le dau lucrari de control in masina. Vorbim despre orice, numai despre chimie nu vorbim niciodata, spune Baicu.

A candidat la primarie

Profesorul de chimie - taximetrist de noapte este o mica vedeta in oras. In 1996, el si-a incercat norocul si in politica, vizind la alegerile locale functia de primar al municipiului Suceava. Pentru el a fost ca o lucrare de control, o testare, la care nu s-a descurcat rau deloc. Imi amintesc cu placere de acea candidatura. Tin minte ca m-am imprumutat cu bani de la mama mea pentru a-mi face citeva afise. Erau frumoase, mai ales ca eu eram pe ele, ride profesorul de chimie.

La alegerile locale din 1996 au candidat 18 persoane pentru functia de primar al Sucevei, iar Mos Molecula s-a clasat pe un onorant loc 9. Si asta fara a avea aproape nici un ban pentru campania electorala.

Cistiga mai bine din taximetrie

Chiar daca face taximetrie din placere, profesorul de chimie recunoaste ca activitatea este destul de rentabila. El spune ca, daca isi calculeaza venitul lunar din taximetrie, in comparatie cu banii pe care ii ia de la scoala, rezultatul nu este favorabil catedrei. In timp ce de la cancelarie ridica putin peste sapte milioane de lei lunar, la volan face chiar si noua milioane in lunile bune. Mi-am dat seama ca din taximetrie cistig mai multi bani decit ca profesor. Nu mi se pare deloc un lucru normal, mai spune profesorul Tigva.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea