Social

Zeci de tineri someri germani trudesc pe bani putini pentru romani

3 euro pe ora – atat castiga germanii pe navele de croaziera romanesti. 

Romania se afla in centrul unui nou scandal, din cauza unei companii care se ocupa de croazierele fluviale. Firma, unde au fost angajati zeci de tineri someri germani , este acuzata ca abuzeaza de acestia punandu-i sa munceasca aproximativ 70 de ore saptamanal si ca ii remunereaza cu doar trei euro pe ora. 

Situatia a fost dezvaluita de unul dintre tineri, care a depus plangere la un Parchetul regional impotriva agentiei de plasare a fortei de munca, relateaza postul de televiziune german ZDF, citat de AFP. Cazul sau nu este unic. Centrele de plasare ale Agentiei germane pentru ocuparea fortei de munca au trimis zeci de someri sa lucreze la compania romaneasca.

Cel putin sase agentii din totalul de 44 cate numara landul Renania de Nord - Westfalia, din vestul Germaniei, au facilitat angajarea lor in serviciile de restaurare ale unei companii romanesti care se ocupa de croaziere pe Dunare (al carei nume nu este insa mentionat).

Agentia pentru ocuparea fortei de munca a declarat ca ancheteaza acest caz. „Cunosc un caz in care contractul de munca (...) prevede plata a 3,4 euro pe ora”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al agentiei din Renania de Nord - Westfalia, Werner Marquis. „Pentru moment, nimeni altcineva nu a depus plangere, dar vom desfasura o ancheta” si vom „analiza cooperarea noastra” cu firma romaneasca, a declarat Marquis, care a recunoscut lacune in activitatea de plasare a fortei de munca in strainate a unor agentii.

El a recunoscut insa ca aceste contracte de munca nu contravin legii romanesti, dar „sunt contrare bunelor moravuri” in Germania.  Nu de aceeasi parere a fost un lider de sindicat care a calificat conditiile de munca de pe vasele de croaziera romanesti drept „comparabile cu sclavia”.

Cu toate acestea, este de remarcat ca guvernul de la Berlin militeaza pentru imigrarea somerilor germani in alte state europene. Mai mult, Germania este singurul stat european care le plateste cheltuielile de transport si de mutare in toate tarile UE si chiar in Australia si Canada, conform IHT.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea