Social

#bloc #explozie #conducte gaze

Zeci de mii de blocuri din Romania, bombe cu ceas

Dupa explozia unui bloc cu patru etaje din Bacau, Mihai Mereuta, presedintele Habitat, trage un semn de alarma: "Traim cu bomba in bloc".

Explozia de la Bacau a ranit trei persoane si a distrus cinci apartamente. Incendiul ce a urmat a ajuns pana la etajul 3.

Primarul orasului Bacau, Romeo Stavarache , a explicat ca explozia s-a produs probabil din cauza unei centrale de apartament. Locuitorii spun ca au simtit miros de gaze pe scara blocului de cateva saptamani.

Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, spune ca asemenea tragedii se pot repeta oricand, din cauza conductelor de gaze vechi.

"Traim cu bomba in bloc. La nivelul intregii tari, vorbim de zeci de mii de blocuri, vechi de 40-50 de ani, la care nu s-au schimbat conductele. La zece ani ar trebui facuta o proba de presiune si, unde nu rezista, sa se opreasca gazul. Pot sa va spun ca, in blocurile unde proprietarii si-au montat contoare in pausal , la proba de presiune nicio conducta n-a rezistat. Au fost niste tentative de schimbare a conductelor la nivel national, dar s-a renuntat , ca din astea nu ieseau bani", a declarat Mihai Mereuta, citat de Gandul.info.

Singura modalitate de prevenire a unor incidente similare este schimbarea tevilor si montarea de detectoare de gaze.

"Asociatiile de proprietari ar trebui sa aprobe bugete pentru schimbarea tevilor de gaze si montarea de detectoare, mai ales la bucatariile care au termopane sau unde au fost desfiintate aerisirile. Nemaiavand pe unde iesi gazul, suflul exploziei afecteaza direct structura de rezistenta", a mai spus mereuta. Mereuta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea