Social

#unghii sanatoase #unghii #unghii maini

Zece sfaturi pentru unghii sanatoase

Unghiile sănătoase sunt cartea noastră biologică de vizită. Privindu-le, ştim dacă posesorul este o persoană nervoasă sau calmă, dacă este o persoană îngrijită sau nu, dacă are obiceiul prost al rosului. Putem şti care este starea sa de sănătate deoarece aspectul unghiilor deconspiră funcţia unor organe interne.

Apărătoare de traumatisme

Unghiile mainilor au rol în fineţea mişcărilor şi prindere, iar cele ale picioarelor - în sprijin, şi toate apără degetele de traumatisme. Alcătuite din cheratină, un material dur care se regăseşte şi în firele de păr, unghiile se formează la nivelul matricei unghiale, zona de la bază ascunsă sub lunulă şi acoperită cu pieliţele cunoscute sub numele de cuticulă. Suprafaţa unghială este prinsă de patul unghial şi înconjurată pe trei margini de piele, iar marginea liberă creşte şi se desprinde de degete. În felul acesta sunt înlocuite straturile vechi de cheratină cu altele proaspete.

Ritmul de creştere este diferit la maini faţă de picioare, ultimele formandu-se mai greoi, dar pe ansamblu fenomenul este determinat de varsta şi echilibrul hormonilor şi de starea de sănătate. Unghia normală este de culoare roz pal, lucioasă, netedă, transparentă şi rezistentă. Unghiile trebuie să fie convexe, să aibă o margine liberă compactă care să nu rănească pielea din jur.

Zona nu trebuie să fie colorată, pătată sau mătuită, nu trebuie să fie desprinsă de pe patul unghial mai mult de un milimetru de marginea liberă şi nici nu are voie să fie cu striuri, îngroşată sau sfăramicioasă. Ori de cate ori lama unghială prezintă astfel de modificări înseamnă că s-a îmbolnăvit şi sunt necesare un diagnostic şi un tratament pe măsură.

Măsuri pentru a evita îmbolnăvirea unghiilor

1. Nu folosiţi aceleaşi instrumente de îngrijire unghială pentru maini şi pentru picioare. Aşa cum le spune şi numele, ele sunt instrumente de manichiură sau pedichiură.

2. Nu împrumutaţi propriile instrumente familiei, sau mai bine zis evitaţi folosirea în comun, deoarece ele pot fi infectate cu bacterii sau fungi şi astfel boala se transmite de la unul la altul.

3. La salonul de îngrijire unghială asiguraţi-vă că instrumentele sunt sterilizate, şi nu doar dezinfectate cu alcool sau ultraviolete. La magazinele de consumabile medicale se găsesc soluţii care asigură sterilizarea rapidă a instrumentelor metalice prin simpla imersie a lor timp de 10 minute. Procedura este folosită şi în sălile de operaţii, aşa încat ar trebui impusă şi saloanelor de manichiură-pedichiură. Pentru o mai bună siguranţă, rugaţi ca manopera să fie executată cu instrumentele dvoastră.

4. Asiguraţi-vă că a fost dezinfectată cu ajutorul unui detergent clorinat cuva în care staţi cu mainile sau picioarele la înmuiat.

5. Obiceiul tăierii cuticulelor la manichiuristă este periculos. Dacă din greşeală aceasta răneşte pielea, locul se infectează foarte uşor. În felul acesta, puteţi lua bacterii care să determine inflamarea şi puroierea pielii din jurul unghiei sau puteţi lua negi. Desprinderea pieliţelor de langă unghie deschide o poartă de intrare pentru ciuperci. Pentru cuticule se găsesc soluţii de macerare care, aplicate ca un lac pe marginea unghiei, dau acelaşi efect îngrijit.

6. Dacă aveţi o unghie bolnavă, asiguraţi-vă că aceasta este tăiată şi îngrijită ultima, astfel încat germenii de pe ea să nu le infecteze pe celelalte. Este bine să aveţi propria pilă de unghii de unică folosinţă (pe carton) şi după tratamentul unghiei afectate aceasta să se arunce.

7. După pilire, lama unghială trebuie ştearsă cu alcool medicinal, astfel încat pulberea de cheratină să nu ajungă pe celelalte unghii. Această pulbere poate fi infectată cu ciuperci.

8. Lăsaţi unghiile fără lac, ojă colorată sau unghii false cateva luni pe an ca să aibă timp de refacere .

9. Evitaţi purtatul pantofilor prea stramţi, prea închişi sau făcuţi din materiale sintetice. Ei sunt mediul perfect de înmulţire a ciupercilor. Dacă transpiraţi excesiv, este bine să pudraţi talpa şi degetele de la picioare cu un preparat antimicotic.

10. Pentru orice problemă apărută la unghie sau pe pielea din jurul ei, apelaţi la sfatul medicului dermatolog.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea