Social

#premiera romania #pasari flamingo #flamingo #delta_dunarii #premiera

Zece pasari flamingo au venit, in premiera, in Romania. Acestea au fost vazute in Delta Dunarii

Premiera pentru Romania! 10 pasari flamingo au ajuns in Delta Dunarii. Este cel mai mare numar de pasari flamingo care ajung in Romania, in ultimul secol.  Anuntul a fost facut de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) din Tulcea.

Exemplarele de flamingo au fost vazute sambata, 13 mai, in zona Meleaua Sacalin, iar ARBDD mentioneaza, intr-o postare pe pagina de Facebook, ca specia cuibaritoare in bazinul mediteranean are coloniile cele mai apropiate in Grecia, Turcia sau Muntenegru.

“In data de 13 iunie 2020, a fost observata prezenta unui numar de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus in zona Melea Sacalin.
Prezenta acestora a fost de scurta durata si nu au putut fi monitorizati.
Astfel de observatii au mai fost facute sporadic si in anii anteriori, in zona de coasta a Marii Negre din RBDD, dar nu in numar asa de mare (doar 3-4 exemplare).
Specia este cuibaritoare in Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de Romania in Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).
In Romania pasarea apare foarte rar, in special in sud-estul tarii, in numere mici, prima semnalare aici fiind in anul 1900.
Se remarca faptul ca flamingii prezinta o mobilitate ridicata in afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza pasarilor inelate, indivizi capturati in zona Camargue (Franta) apartineau populatiilor din Estul Marii Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. Totodata, accidental specia poate fi observata chiar si in nordul continentului, in Peninsula Scandinava.
Acesta este grupul cu cel mare numar de indivizi de flamingo observati in Romania in ultimul secol.
In anul 2020 au mai fost facute semnalari ale unor specii rare de pasari pentru RBDD. Astfel in luna martie au fost semnalate exemplare de Cocor pitic(Grus virgo) in zona de nord a rezervatiei si in zona ucraineana a Deltei Dunarii.”, este anuntul postat pe facebook de  ARBDD.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea