Social

#cod portocaliu de ninsori #cod galben de ninsori #viscol #ninsori #romania #zapada

Zapada face ravagii in Romania, la mijlocul lui aprilie! Cod portocaliu de ninsori pana vineri

La mijlocul lui aprilie zapada face ravagii in Romania. Meteorologii au emis un cod portocaliu si un cod galben de ninsori valabile pana vineri dupa-amiaza. Acest val de racire accentuata este produs de un ciclon care traverseaza Romania, determinand ninsori abundente.

ANM a emis un cod portocaliu de ninsori valabil in perioada 20 aprilie, ora 11:00 – 21 aprilie, ora 9:00 pentru mai multe judete ale tarii. In acest interval precipitatiile vor fi insemnate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare in Moldova, ninsori si strat de zapada consistent in zona Carpatilor Orientali si Meridionali, precum si intensificari ale vantului.

In cea mai mare parte a Carpatilor Orientali si Meridionali, precum si in zona joasa a judetelor Suceava, Neamt, Bacau si Vrancea, precum si in judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau va ninge si se va depune strat de zapada consistent. Temporar, vantul va avea intensificari cu viteze de 50...60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depasi 70...80 km/h, viscolind zapada. Se vor cumula cantitati de 30…45 l/mp, informeaza ANM.

ANM a mai emis un cod galben de precipitatii insemnate cantitativ, sub forma de ploi si ninsori valabil in intervalul 20 aprilie, ora 11:00 – 21 aprilie, ora 14:00. in intervalul mentionat in Moldova si Transilvania vor predomina ninsorile, iar in nordul Munteniei si al Dobrogei vor fi precipitatii mixte. La munte va continua sa ninga si se va depune strat de zapada. Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si pe arii restranse 40 l/mp. Vantul va avea intensificari temporare indeosebi in regiunile estice, unde viteza la rafala va atinge 55...65 km/h.

Drumuri blocate, trenuri oprite si porturi inchise, din cauza zapezii

Iarna a pus stapanire pe Romania, iar stratul de zapada le da batai de cap soferilor. Mai multe drumuri din tara sunt inchise iar in judetele Vrancea, Buzau, Dambovita, Brasov, Valcea, Gorj, Cluj, Harghita, Neamt, Prahova si Arges, se circula in conditii de iarna.

In judetul Gorj, drumul Transalpina (DN67C) este inchis.

Si DN18, din judetul Maramures, este blocat. Trafiul in zona a fost oprit dupa ce mai multi copaci au fost doborati de vant pe partea carosabila.

Pe restul drumurilor se actioneaza cu utilaje de deszapezire.

In judetul Harghita, traficul feroviar este oprit intre statiile Sansimion si Baile Tusnad, dupa ce un copac a cazut pe calea ferata din cauza vantului puternic. Si in judetul Hunedoara, circulatia trenurilor pe ruta Petrosani – Simeria a fost blocata in aceasta dimineata, din cauza unui arbore doborat de vant pe calea ferata. Traficul feroviar a fost oprit si intre statiile Banita si Crivadia, potrivit libertatea.ro.

Totodata, din cauza vantului puternic, porturile Constanta Nord, Constanta Sud-Agigea, Midia si Mangalia au fost inchise.

Mai multe localitati au ramas fara curent electric

Viscolul si furtunile au lasat in bezna mii de oameni. Judetele Mures si Vrancea sunt cele mai afectate. Potrivit Mediafax, in judetul Mures, 3.470 de locuitori din localitatile Miercurea Niraj, Icland, Ivanesti, Beu, Tampa, Laureni, Sanisor, Mosuni, Veta, Poienita, Caluseri, Livezeni au ramas fara energie electrica.

In judetul Vrancea, potrivit Agerpres, cel putin 35 de localitati erau nealimentate cu energie electrica, joi dimineata, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Cele 35 de localitati afectate sunt din comunele Slobozia Bradului, Dumitresti, Jitia, Vintileasca, Chiojdeni, Vidra, Racoasa si tifesti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea