Social

#constructie metrou cluj # constructie metrou #metrou cluj #metrou

Zacaminte de sare gasite in Cluj. Contructia metroului, amanata

In 2027 clujenii ar fi putut circula cu metroul. In timpul sapaturilor pentru constructia metroului autoritatile au gasit zacaminte de sare in subteran.

Descoperirea va duce la amanarea proiectului pana la gasirea unei solutii sau a unei rute ocolitoare.

Metroul din Cluj ar trebui sa parcurga in mai putin de 30 de minute tot orasul, pornind din Floresti tot orasul Cluj-Napoca. Numai ca in ceea ce ar urma sa fie statia "Pod Ira", specialistii care au facut masuratori au gasit zacaminte de sare, iar pentru a nu schimba complet proiectul, autoritatile incearca sa gaseasca solutii.

"Expertii, in acest moment analizeaza toate solutiile si va pot asigura ca exista solutii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Luna, acum a ajuns pe Marte, va dati seama ca va putea face un metrou chiar daca intalneste un bulgare de sare in cale", a transmis Emil Boc, primarul orasului Cluj-Napoca, potrivit stirileprotv.ro.

Zacamintele mari de sare din aceasta zona ar putea cauza probleme grave in timp, inclusiv surparea terenului. In plus, costurile pentru continuarea lucrarilor pe traseul initial va fi mult mai mare, fiind dificil sa faci sapaturi in aceste conditii.  

Noile studii cer costuri suplimentare si timp, iar geologii spun ca zacamintele de sare trebuie atent analizate inainte de a decide daca se continua planul sau daca se ia in calcul un alt traseu. Sapaturile in sare sunt extrem de costisitoare si de dificile.

"Problemele apar in prezenta apei. Daca apa ajunge in contact cu corpul de sare se dizolva si golul evolueaza in timp, conducand la caverne care isi pot pierde stabilitatea. La suprafata terenului genereaza tasari si in cazuri extreme prabusiri", a declarat Iulian Popa, lector inginerie geologica.

Sursa foto: bcz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea