Social

#sua #iran #diplomatie

Washingtonul isi deschide un oficiu diplomatic la Teheran

In paralel, Departamentul de Stat pregateste un „corp civil de reactie”, pentru reconstructia unor state devastate de conflicte, cum ar putea fi tocmai Iranul.

Desi Administratia Bush nu a renuntat nici o clipa sa anunte ca „solutia militara este pe masa”, pentru a determina Iranul sa inceteze imbogatirea uraniului, Washingtonul isi va deschide un „oficiu diplomatic ” la Teheran.

Pentru prima oara de la Revolutia Islamica din 1979, ce a dus la ruperea relatiilor intre cele doua state, SUA vor avea diplomati in capitala iraniana, fara reluarea legaturilor diplomatice. Printr-un artificiu diplomatic, acest birou american va fi deschis sub tutela Ambasadei Elvetiei, stat neutru prin intermediul caruia au avut loc cele mai multe contacte americano-iraniene in ultimele decenii. O asemenea „sectie de interese speciale” au SUA si in Cuba, alt stat cu relatii tensionate, iar Iranul are un oficiu diplomatic similar la Washington.

Asadar, iranienii nu s-ar putea opune intentiei americane, a reiesit dintr-o declaratie a presedintelui Ahmadinejad, citat de The Guardian: „credem ca dezvoltarea relatiilor intre doua popoare este corecta”. Cu o luna in urma, secretarul de stat al SUA anuntase ca tara sa „vrea sa ajunga la iranieni”.

Aceasta ar insemna ca biroul diplomatic american ar putea emite chiar vize pentru SUA, pe care iranienii nu le pot obtine acum decat de la Dubai. Mai mult, printr-un act de deschidere neasteptat din partea Administratiei Bush (dar demna de prioritatile de politica externa ale lui Barack Obama, dispus sa negocieze cu toti dusmanii Americii), subsecretarul de stat William Burns a fost trimis in Elvetia sa ia cunostinta de raspunsul iranienilor la oferta Marii Britanii, Frantei si Germaniei pentru solutionarea crizei legate de imbogatirea uraniului.

Astfel, iranienilor li se face pe plac, dupa ce s-au plans ca americanii nu negociaza niciodata direct cu ei. Totusi, SUA nu au renuntat nici la metodele deja obisnuite de presare a Teheranului, avand o prezenta militara masiva in Golful Persic si tolerand exercitiile militare si declaratiile razboinice ale Israelului.

In paralel, Departamentul de Stat a pus la punct un neobisnuit „corp civil de reactie”, pentru reconstructia unor state devastate de conflicte, cum ar putea fi tocmai Iranul. Corpul, alcatuit din personal civil permanent (diplomati, ingineri, medici, agronomi etc.), s-ar putea deplasa rapid (in 48-78 de ore) pentru a incepe reconstructia.

Or, cum este prea tarziu ca o asemenea structura sa mai fie de folos in cazul Afganistanului si Irakului,s e ridica intrebarea care ar putea fi urmatoarea tara devastata de un conflict care sa necesite o astfel de interventie rapida.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea