Social

Vremea si vremurile, vinovate de explozia din Craiova

Explozia punctului termic din Craiova a fost cauzata de o fisura a magistralei principale de gaze. Autoritatile se disculpa: retelele sint vechi si nu rezista frigului.

Angajatii de la Distrigaz Sud Craiova au sapat 20 de ore incontinuu pentru a descoperi fisura din conducta de gaze care a provocat joi dezastrul din cartierul Lapus-Arges. Ieri, la prinz, au gasit spartura prin care gazele s-au propagat de-a lungul retelei pina la punctul termic, unde s-a produs explozia. Am stabilit ca este vorba de o ruptura de sudura, care a produs o fisura de 15 centimetri, ceea ce reprezinta un accident tehnic. Conducta fisurata este printre primele date in folosinta in Craiova, de prin anii a?a?a?60. Peste conducta am gasit pietre care, din cauza traficului greu din zona, au produs vibratii conductei. O alta cauza a fisurarii ar fi temepratura foarte scazuta din ultimele zile, care a dus la contractii puternice ale conductei, a declarat Petre Ciocanescu, directorul Distrigaz Sud Craiova.

De vina e reteaua

Chiar daca ancheta pentru stabilirea vinovatului este in plina desfasurare, Ciocanescu a scos din culpa societatea pe care o conduce: In mod normal, verificarile conductelor de gaze se fac o data pe luna, insa noi facem doua verificari pe luna, tocmai pentru a preintimpina astfel de accidente. La ultima verificare, cea de pe 18 ianuarie, nu am inregistrat nici o scurgere de gaz in acea zona. Asta inseamna ca ruptura s-a produs dupa acea data, iar gazul, datorita presiunii mari, a avansat foarte repede.

Pe de alta parte, Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova, are si el o explicatie pentru ceea ce s-a intimplat: Conductele de termoficare, retelele de telefonie si cele de gaz din Craiova se intersecteaza in foarte multe locuri. Nu se respecta normele in vigoare, dar multe dintre retele sint vechi si asa le-am mostenit. Se pare ca in cazul acestei tragedii a fost vorba de un astfel de caz, atunci cind reteaua de gaze este apropiata de cea de telefonie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea