Social

#vremea ninsori #prognoza meteo #ninsori #vremea

VREMEA Cand scapam de ninsori

Meteorologii avertizeaza ca, de luni seara pana miercuri seara, in tara vor fi ninsori, lapovita si ploi, iar in unele zone se va forma polei. In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi oscilanta, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni.

In noaptea de luni spre marti vremea se va mentine geroasa in nordul, nord-estul si centrul tarii.

Potrivit informarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in noaptea de luni spre marti si in primele ore ale zilei de marti, pe arii relativ extinse in sudul si sud-estul teritoriului va ninge in general slab cantitativ. Pe litoral vor fi posibile si precipitatii mixte si polei.

Din dupa-amiaza zilei de marti, precipitatiile vor fi in extindere treptata, incepand cu regiunile vestice si vor cuprinde cea mai mare parte a tarii. La inceput vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat si in lapovita si ploaie, iar cantitatile de apa vor depasi 15 - 20 l/mp si izolat 30 l/mp, cu precadere in zonele de munte si in sud-vest.

Local se va semnala polei in Banat, Crisana, Oltenia, Transilvania, apoi si in Muntenia, Moldova si posibil in Dobrogea.

In zonele de munte temporar vor predomina ninsorile si se va depune strat nou de zapada, local consistent, in noaptea de marti spre miercuri indeosebi in Carpatii Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, iar miercuri mai ales in zona Carpatilor Meridionali.

Vantul se va intensifica in regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50 - 55 km/h, iar la munte, cu precadere in zona inalta, rafalele vor depasi 70 - 80 km/h, viscolind ninsoarea si spulberand zapada.
 

Prognoza pentru urmatoarele doua saptamani

In Banat, intervalul va debuta cu temperaturi relativ scazute, dar in limite normale pentru mijlocul lunii ianuarie, apoi, desi vor fi unele variatii termice de la o zi la alta, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit. Astfel, in intervalul 17 - 21 ianuarie vor fi maxime de 4 - 9 grade si minime intre -1 si 4 grade, in medie regionala. in perioada 22 - 25 ianuarie temperaturile vor fi in scadere, apropiindu-se de mediile multianuale, cu valori diurne de la doua pana la 4 grade si nocturne de la -4 la -2 grade Celsius. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinta se estimeaza o crestere a temperaturilor peste limitele climatologice ale ultimei decade de ianuarie. Precipitatii in general moderate cantitativ, predominant sub forma de ploaie, se vor semnala in perioada 16 - 17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere si in intervalul 21 - 22 ianuarie 2018.

In Crisana, intervalul celor doua saptamani de prognoza va debuta cu temperaturi relativ scazute, ce se vor situa totusi in jurul celor climatologic specifice pentru mijlocul lunii ianuarie, dupa care intre 17 si 21 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, cu maxime de 3 - 7 grade si minime intre -2 si 2 grade, in medie. Ulterior, intre 22 si 24 ianuarie, va fi o perioada cu temperaturi in scadere, din nou apropiate de cele normale pentru perioada din an, cu o medie regionala a valorilor diurne intre un grad si 3 grade si a celor nocturne de la -6 la -4 grade. Estimarile pentru ultimele zile ale intervalului de referinta indica o incalzire a vremii, din nou cu valori peste norma. Precipitatii mixte, moderate cantitativ se vor semnala in 16 - 17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi, din nou, ridicata in perioada 21 - 23 ianuarie.

In Transilvania, inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasa chiar in dimineata de 16 ianuarie. Apoi, pana in 22 ianuarie, valorile termice, in crestere semnificativa, se vor situa in general peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de la doua la 7 grade si ale minimelor intre -6 si zero grade. Va urma o perioada mai rece in 23 - 24 ianuarie cand vor fi valori medii diurne in jurul a zero grade si nocturne de la -7 la -5 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinta sunt estimate temperaturi din nou in crestere. Precipitatii frecvente, predominant ninsoare, dar trecator si lapovita sau ploaie, se vor semnala in perioada 16 - 17 ianuarie, dar probabilitatea pentru precipitatii va fi, din nou, ridicata intre 21 si 23 ianuarie.

In Maramures, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, geroasa local in dimineata de 16 ianuarie. Ulterior, pana in data de 21 ianuarie, valorile termice in crestere se vor situa peste cele obisnuite ale perioadei din an, cu medii ale maximelor cuprinse intre doua si 6 grade, iar minimele intre -4 si zero grade. Va urma o perioada mai rece intre 22 si 24 ianuarie, cand vor fi valori medii diurne in jurul a zero grade si nocturne intre -7 si -5 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinta sunt estimate temperaturi din nou in crestere. Probabilitatea pentru precipitatii, predominant ninsoare, dar trecator si lapovita sau ploaie, se va mentine relativ ridicata in perioada 16 - 22 ianuarie.

In Moldova, vremea va fi rece la debutul intervalului, geroasa in noaptea de 15 spre 16 ianuarie, dupa care valorile, in crestere semnificativa, vor caracteriza un regim termic peste cel specific perioadei. Astfel, intre 17 si 22 ianuarie, vor fi maxime cuprinse intre doua si 6 grade, precum si minime intre -5 grade si un grad, mediat pe regiune. Va urma un interval scurt (23 - 24 ianuarie) de vreme mai rece, cu medii ale temperaturilor diurne de la zero la doua grade si ale celor nocturne de la -7 la -3 grade, iar pentru ultimele zile estimarile prognostice indica, din nou, o crestere a temperaturilor peste norma caracteristica. in perioada 17 - 18 ianuarie, precipitatii mixte, in general slabe, se vor semnala pe arii relativ extinse. Probabilitatea pentru precipitatii va creste in zilele de 21 si 22 ianuarie.

In Dobrogea, vremea va fi rece la debutul intervalului, cu temperaturi diurne negative si o medie a celor nocturne de -6 grade. Valorile termice vor fi apoi in crestere semnificativa si vor caracteriza, in general, un regim peste cel specific perioadei. in intervalul 17 - 22 ianuarie vor fi maxime intre 4 si 8 grade, si minime de la -2 la 5 grade, mediat pe regiune. Dupa un interval scurt (23 - 24 ianuarie) cu o vreme mai rece, cu medii ale temperaturilor diurne de doua si 4 grade si ale celor nocturne intre -4 si -2 grade, estimarile indica o crestere a temperaturilor peste norma caracteristica ultimei decade de ianuarie. in perioada 17 - 18 ianuarie precipitatii mixte se vor semnala pe arii relativ extinse, iar probabilitatea pentru precipitatii va creste, din nou, in zilele de 22 si 23 ianuarie.

In Muntenia, intervalul celor doua saptamani de prognoza va debuta cu temperaturi scazute, local cu ger in nordul regiunii in dimineata de 16 ianuarie. Apoi, intre 17 si 22 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, cu maxime de 4 - 8 grade si minime intre -3 si doua grade, in medie. in perioada 23 - 25 ianuarie vor fi temperaturi in scadere, mai apropiate de cele climatologic specifice, cu o medie regionala a valorilor diurne intre un grad si 3 grade si a celor nocturne de la -6 la -3 grade. Estimarile pentru ultimele zile ale intervalului de referinta indica o incalzire a vremii, din nou cu valori peste norma. La inceputul intervalului vor fi ninsori slabe (fulguieli) pe spatii restranse, iar in jurul datei de 17 ianuarie precipitatiile (ploaie, lapovita si trecator ninsoare) vor fi frecvente. Probabilitatea pentru precipitatii va fi, din nou, mai ridicata in perioada 21 - 23 ianuarie.

In Oltenia, inceputul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasa local in dimineata de 16 ianuarie in nordul regiunii. Ulterior, temperaturile vor creste semnificativ, iar pana spre sfarsitul perioadei de referinta se vor situa in general peste normele climatologic specifice perioadei. Vor fi medii ale maximelor de la doua la 6 grade si ale minimelor cuprinse intre -4 si zero grade, valori mai mici fiind posibile in perioada 24 - 25 ianuarie. La inceputul intervalului vor fi ninsori slabe, locale, iar in jurul datei de 17 ianuarie precipitatii mixte, moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea pentru precipitatii va fi, din nou, mai ridicata in perioada 21 - 23 ianuarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea