Social

Vrancenii traiesc, in continuare, ca in Evul Mediu

Analizele Institutului de Politici Publice si "Strategia de dezvoltare a judetului Vrancea in perioada 2007-2013" realizata de compania de consultanta LDK Consultants SA in Vrancea arata ca acest judet se afla in coada clasamentului national la capitolul nivel de trai .

Datele releva un adevarat dezastru in domeniul infrastructurii, al nivelului de trai, al lipsei locurilor de munca, al migratiei fortei de munca si al atragerii investitorilor straini. Rata saraciei se situeaza in Vrancea peste media nationala. Astfel,16 comune vrancene au o rata a saraciei intre 57 % - Vizantea Livezi si 85 % - Slobozia Bradului, din totalul populatiei cu domiciliul stabil. In ce priveste infrastructura, din totalul de 1.274,578 km de drumuri judetene si comunale, 927,134 km sunt nemodernizate.

Din cele 331 de sate vrancene, numai 150 beneficiaza de apa potabila, iar de retele de canalizare beneficiaza numai 4 comune din 68, in procent de numai 5,88%, fata de 15,45% cat este media in Regiunea 2 Sud-Est (din care mai fac parte judetele Braila, Constanta, Buzau, Galati si Tulcea) si 13,57% media pe tara. Gradul de urbanizare a localitatilor vrancene este unul dintre cele mai reduse din tara. In privinta ratei migratiei fortei de munca, Vrancea detine de departe locul I pe tara.

Nu mai putin de 70.000 de vranceni, adica 18 % din populatia judetului Vrancea, au plecat la munca in Occident. Potrivit acelorasi date, populatia din 15 comune vrancene, dintr-un total de 68, este dependenta total de munca in agricultura. si la capitolul mortalitatea infantila Vrancea ocupa locul 1 pe tara, cu 15 cazuri la 1.000 de locuitori.

Investitorii straini sau autohtoni de anvergura nu sunt nici ei interesati de Vrancea. Astfel, daca judete precum Timis si Arad ocupa primele doua locuri cu investitii straine de 729 si respectiv 669 de euro pe cap de locuitor, la polul opus, pe ultimele trei locuri, se situeaza Botosani, Gorj si Vrancea, unde investitiile de capital strain au fost de 54, 52 si respectiv 8 euro pe cap de locuitor.
Cele trei judete sunt de peste 15 ani fiefuri ale PSD-ului.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea