Social

#frauda #campanie #alegeri #vot

"Votul ilegal inseamna inchisoare", avertizeaza Ministerul de Interne

“Votul ilegal inseamna inchisoare” – astfel suna sloganul campaniei initiate de autoritatile romane impotriva celor care intentioneaza sa fraudeze alegerile. Ministerul Administratiei si Internelor a dat startul acestei campanii de informare pentru a-i atentiona pe cei care vor sa isi vanda votul sau sa isi exercite acest drept de mai multe ori asupra riscurilor la care se supun.

Campania a inceput in 23 octombrie 2009, odata cu inceperea campaniei electorale si se va termina in ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv in 6 decembrie 2009.

Prin aceasta initiativa Ministerul de Interne vrea nu numai sa ii ajute pe cetateni cu informatii corecte asupra efectelor incalcarii Legii electorale, cat si sa se sustraga de la perceptia conform careia alegerile ar fi fraudate cu ajutorul personalului din acest minister.

Potrivit Evenimentul Zilei, pentru prima oara in cursul procesului electoral, in ziua alegerilor, cetatenii vor putea sesiza la 112 evenimentele de natura electorala. In ziua alegerilor, in dispeceratele de urgenta 112 vor fi desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natura electorala, pentru a nu fi afectata capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenta.

Ordonanta de Urgenta 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea si completarea Legii pentru alegerea Presedintelui Romaniei prevede ca actul de impiedicare a exercitarii dreptului la vot se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales iar oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

In plus, persoana care voteaza, fara a avea acest drept; de doua sau mai multe ori, sau prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul un alegator, ori utilizand un act de identitate sau un buletin de vot fals se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea