Social

Voronin intoarce spatele Europei

La Conferinta pentru securitate de la Munchen, liderul de la Chisinau a declarat in rusa ca nu va renunta la trecutul comunist de dragul integrarii. Aflat la Munchen, la Conferinta pentru securitate, Vladimir Voronin a surprins din nou Bucurestiul. El a declarat ca nu va renunta la "limba moldoveneasca si la trecutul comunist de dragul integrarii europene". Afirmatia a fost o replica la o intrebare a ministrului roman de externe, Adrian Cioroianu, care punea problema daca recunoasterea de catre Chisinau a limbii romane si distantarea de trecutul comunist nu ar usura drumul Republicii Moldova catre UE. Potrivit sefului diplo­ma­tiei de la Bucuresti, Voronin a raspuns ca stie ca este vorba despre doua limbi identice, dar a adaugat ca, in opinia sa, limba moldoveneasca a aparut inaintea limbii romane si de aceea va sustine intotdeauna existenta unei limbi moldovenesti. Liderul de la Chisinau a subliniat ca denumirea limbii unui stat este o chestiune care tine exclusiv de poporul acelei tari. El a adus ca argument recensamantul din 2004, cand, a spus el, 84% din cei chestionati s-au declarat moldoveni.

„Moldova, mai batrana decat Romania"

Voronin a adaugat ca peste un an Moldova va implini "650 de ani de existenta, in timp ce Romania, in viziunea sa, are doar 170. De aceea, e absurd sa discutam ce a fost mai intai oul sau gaina". In privinta influentei trecutului comunist asupra eforturilor de aderare a Republicii Moldova la UE, liderul comunistilor de la Chisinau a afirmat ca "aceasta influenta este pozitiva", adaugand ca in perioada sovietica au fost nu numai lucruri negative, ci si multe lucruri bune. "Noua ne este de folos aceasta experienta pozitiva. Nu iti poti renega trecutul, istoria, parintii. Fara cunoasterea si pastrarea trecutului nu poate fi viitor", a subliniat Voronin. Seful statului moldovean a respins aprecierile conform carora Republica Moldova este o tara foarte saraca.

Chisinaul si euroterapia

Vladimir Voronin a vorbit de o "politica a euroterapiei", benefica pentru Republica Moldova, de faptul ca Transnistria a avut de castigat de pe urma apropierii Chisinaului de Uniunea Europeana, propunand pentru acest proces termenul de "reglementare prin euromodernizare". El a prezentat o imagine a Moldovei unificate, care isi pastreaza statutul de tara neutra, care dispune de forte de mentinere a pacii si de acces pe pietele europene si din Comunitatea Statelor Independente ( CSI ). Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea