Social

Voronin il ameninta cu revocarea pe Chirtoaca

Presedintele Republicii Moldova a cerut locuitorilor Chisinaului sa organizeze un referendum pentru a scapa de primarul liberal.

Liderul comunist de peste Prut nu vrea ca dupa alegerile din 2009 sa ajunga in fruntea tarii politicienii cu simpatii proromanesti, cum este edilul Capitalei, Dorin Chirtoaca.

In cadrul emisiunii „Convorbiri cu presedintele", difuzata de postul de televiziune de limba rusa NIT TV, din Chisinau, Voronin a aruncat sageti spre Primaria Municipiului Chisinau, spunand ca, "daca dupa 2009 i-am pune in fruntea tarii pe politicieni de felul lui Chirtoaca... apoi, Doamne fereste de soarta tarii!".
El i-a indemnat pe locuitorii capitalei Republicii Moldova sa organizeze un referendum ca "sa-l revoce pe Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) din functia de primar ".

"Eu, in calitate de chisnauean, am sa merg la urne si am sa votez ca primarul capitalei sa fie revocat din functie", a spus Voronin referindu-se la eventualitatea unui referendum pe tema increderii in primarul general al Chisinaului.

Politia, retrasa de la primarie


Postul de politie de la intrarea in primarie a fost desfiintat fara o explicatie pertinenta. Pentru moment, paza institutiei este asigurata de cativa angajati ai acesteia, relateaza BBC Romania. "Este clar ca ordinul vine de sus", a declarat Mihai Ghimpu, presedintele Consiliului Municipal Chisinau, adaugand ca problema va fi rezolvata prin incheierea unui alt contract. Adjunctul comisarului general al politiei capitalei a declarat doar ca "nu le ajung politistii pentru patrulare prin oras", in timp ce paza primariei era asigurata de doi politisti, potrivit lui Ghimpu.

Iurie Rosca , laudat

Laudele aduse de Voronin, in limba rusa, la aceeasi emisiune, presedintelui Partidului Popular Crestin-Democrat (PPCD), Iurie Rosca, i-a surprins pe multi dintre votantii acestei formatiuni, a carei deviza pana nu demult a fost unirea Moldovei cu Romania. "Partidele serioase care trebuie votate in 2009 sunt: Partidul Comunist - la stanga - Partidul Democrat al lui Dumitru Diacov - la centru, iar PPCD - la dreapta esichierului politic", a indemnat electorii Voronin.

Romania, atacata din nou

Seful statului moldovean a recunoscut ca s-a plans de Romania, intr-o scrisoare pe care a adresat-o tuturor presedintilor din statele membre ale UE.

In ceea ce priveste Tratatul de frontiera cu Romania, presedintele moldovean a acuzat Romania ca "nu vrea sa semneze, desi a facut acest lucru cu toti vecinii". "Cand vine vorba de Moldova, ni se spune ca a trecut moda tratatelor, ca nu mai este strict necesar", a deplans Voronin lipsa unui tratat de frontiera moldo-roman, adaugand ca i-a facut o oferta presedintelui Traian Basescu ca in document sa nu figureze limba moldoveneasca, ci sa fie scris "limba de stat", dar seful statului roman a refuzat aceasta formulare.

Voronin, pe final de mandat


Anul viitor, liderul comunistilor moldoveni nu va mai avea dreptul sa candideze pentru functia suprema in stat. Constient ca numarul simpatizantilor partidelor proromanesti in Republica Moldova a crescut simtitor dupa aderarea Romaniei la UE, in detrimentul Partidului Comunist, Voronin incearca prin toate mijloacele sa puna bete-n roate acestor formatiuni.

Chirtoaca, inamicul public nr. 1

Anul trecut in vara, a fost considerata o adevarata surpriza victoria candidatului Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, in alegerile locale. La doar 28 de ani, el castiga Primaria Chisinaului, cu 61 la suta din voturi, in fata comunistului Veaceslav Iordan, care a obtinut doar 38 la suta din voturi. De cand a fost instalat in functie, a avut parte numai de sicane din partea guvernantilor comunisti.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea