Social

Voiculescu il face pe Copos mafiot temporar

Copos a aplicat simultan strategiile Nastase si DIP. Adica a demisionat din functiile detinute in PC, nu si in guvern. Demisia de partid nu este scrisa. Totusi, colegii l-au rugat sa se razgindeasca.

George Copos a fost vedeta Biroului Permanent al PC de simbata. Vicepremierul a eclipsat pina si subiectul iesirii de la guvernare in momentul in care a anuntat ca demisioneaza din functiile detinute pe linie de partid, facindu-i pe colegii sai sa-l roage sa se razgindeasca. El nu are de gind sa se retraga insa si din Guvern. Voi demisiona din Guvern daca voi fi invinuit pentru activitatea mea din decembrie 2004 pina azi, cind imi exercit functia de membru al Guvernului, a spus el. Vicepremierul a refuzat in mod repetat sa explice de ce nu renunta si la functia din Executiv, pretextind ca nu vrea sa vorbeasca despre aceste lucruri cu sigla partidului in spate.

Nici demisia din PC nu este limpede. Copos a anuntat conducerea de intentia de a demisiona, dar demisia nu este scrisa. Daca el declara ca se considera demisionat, colegii sai din Biroul Politic nu prea sint siguri. Nu era locul si nici momentul pentru aceasta demisie. Vom fi atenti si vom analiza informatiile viitoare si vom lua o decizie, a precizat Sabin Cutas, membru in Comitetul Executiv al PC. Dupa ce s-au mai gindit putin, el si Codrut Seres au declarat ca demisia e un act unilateral si, ca urmare, conducerea partidului nu are altceva de facut decit sa ia act de ea. Dupa care au admis ca deocamdata nu este vorba despre o demisie, ci doar de o intentie, si ca in urmatoarele zile, in functie de informatiile care vor mai aparea, legate de investigatia la care este supus, va lua o decizie daca va semna sau nu un act, daca trimite o scrisoare

Rafuieli cu grupuri de interese

Ministrul a refuzat sa dea detalii la conferinta de presa a partidului. Drept explicatie, el a acuzat ziarul Ziua de faptul ca a dat in editia de simbata o poza a lui cu sigla PC in spate. Pentru ca am fost persoana care de doua ori m-am opus in guvern sa fie cumparare 8% dintre actiunile Petrom, sa fie indreptate catre un grup de interese din care fac parte Realitatea TV, Ziua, 0, 8 si mai stiu eu cine, a explicat Copos.

PC nu iese de la guvernare

Pe linga rolul de demisionar, Copos l-a mai jucat si pe acela de avocat al raminerii la guvernare. Liderii de organizatii au audiat doua pledoarii, una pentru raminerea la putere, cealalta pentru trecerea in opozitie. Copos le-a argumentat ca daca PC iese de la guvernare si Romania rateaza integrarea in UE, celelalte partide vor incerca sa transfere vina asupra conservatorilor. PC va fi facut responsabil pe veci in fata Romaniei, a spus ministrul. El a recurs si la trecutul istoric pe care PC vrea sa si-l insuseasca prin doctrina conservatoare, reamintind ca dupa Primul Razboi Mondial conservatorii au iesit aproape 90 de ani de pe scena politica romaneasca. Puterea politica se cucereste greu. Sansa ajungerii la guvernare este unica. Ineficient gestionata, puterea se pierde pentru perioade de timp greu de anticipat, a avertizat el.

Contraargumentatia i-a apartinut lui Valentin Nicolau, fostul presedinte al TVR, acum, responsabil cu imaginea partidului. Acesta a propus ca iesirea de la guvernare sa se produca in ziua in care UE va anunta data efectiva a aderarii Romaniei la UE, indiferent daca aceasta va fi 1 ianuarie 2007 sau o alta. El a subliniat ca proiectele PC sint ignorate de parteneri, ca Basescu ii trateaza pe conservatori cu dispret . Nicolau a mai spus ca e greu de gasit o noua alianta, asa ca PC trebuie sa intre pe cont propriu in viitorul parlament.

Cei doi puteau sa nu se osteneasca, intrucit filialele venisera cu parerea de acasa. In luarile de cuvint care au urmat, marea majoritate s-a pronuntat pentru raminerea la guvernare, si nu pina la Raportul de tara al UE, ci pina la finalul mandatului. Liderii de filiale au cerut sa si supuna la vot subiectul, dar li s-a spus sa astepte pina la Congres.

Voiculescu il traduce de mafiot

Dan Voiculescu, aflat la Londra, le-a trimis conservatorilor o scrisoare prin care isi exprima sustinerea fata de Copos. Vorbind despre imperiile de carton care s-au construit in Romania dupa 89, presedintele PC si-a incheiat scrisoarea garantind pentru Copos printr-o fraza din care se intelege cu totul altceva. Copos al nostru nu face definitiv parte din aceste mafii!, scrie Voiculescu, incurcind, probabil, sensul cuvintului definitely, care, in engleza inseamna categoric, cu romanescul definitiv.

Prima zi la DNA

Vicepremierul George Copos a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca se va prezenta luni la Departamentul National Anticoruptie. El a precizat ca nu i-au fost aduse la cunostinta invinuirile si ca afacerile desfasurate de grupul ANA au fost legale. Am sa ma prezint singur la DNA, stiu foarte bine ca toate afacerile care au fost facute de holdingul ANA, inainte ca eu sa intru in viata publica , au fost facute la lumina zilei, a explicat George Copos. Acesta sustine ca a aflat din presa ca va fi chemat la DNA si apoi a gasit citatia in cutia de scrisori. Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, ne-a declarat ca in faza premergatoare inceperii urmaririi penale nu a fost necesara audierea lui Copos: Existau suficiente documente si marturii care aratau ce s-a intimplat acolo. (C.H.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea