Social

Viscol si vreme rea in Muntenia, Oltenia si Dobrogea

Viscolul si gerul Bobotezei au pus autoritatile pe jar, adaugand noi probleme la cele care dadeau deja batai de cap guvernantilor: inundatii si alunecari de teren. Mai multe localitati din Muntenia, Oltenia si Dobrogea au ramas izolate din cauza troienelor, sau in bezna, ca urmare a ruperii retelelor electrice. Pentru a lua pulsul realitatii, primul-ministru a convocat, ieri, la Palatul Victoria, o videoconferinta cu prefectii.
Cantitatea de precipitatii inregistrata in 24 de ore a fost de 15 litri pe metru patrat, ceea ce corespunde unui strat de zapada de 15-30 de centimetri. De astazi, " precipitatiile se vor diminua, dar vremea continua sa se raceasca, pana la temperaturi de -12 grade Celsius", a avertizat directorul Agentiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. El a prognozat ca in intervalul 12-16 ianuarie vor cadea iar precipitatii insemnate, dupa care urmeaza o incalzire relativa a vremii.
"Avem gheata la mal"
Incalzirea vremii va pune alte probleme autoritatilor. Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor ( INHGA ), Petre Stanciu, a avertizat ca raurile din Arad, Timis, Mehedinti si Dolj trebuie monitorizate permanent, pentru ca exista pericolul producerii de inundatii. In schimb, pe alte cursuri de apa au aparut probleme specifice iernii. "Avem gheata la mal si pod de gheata", a spus Stanciu, dand ca exemplu raurile Mures , Moldova, Suceava, Somes , Dorna si Bistrita. Tariceanu i-a cerut directorului INHGA sa detoneze podurile de gheata, dar acesta a spus ca nu este o solutie foarte buna si, in anumite conditii, s-ar putea inunda casele din aval.
Mantale si Videanu, intr-un glas: No problem!
"Va salut, domnule prim-ministru", si-a inceput raportul din cadrul videoconferintei primarul Capitalei, Adriean Videanu. "Va contra-salut", a raspuns colocvial Tariceanu. Edilul Bucurestiului, ca si prefectul, Mioara Mantale, a considerat ca orasul nu are probleme deosebite create de viscol, circulatia desfasurandu-se "normal in conditii de iarna". El a afirmat ca nici nu a fost nevoie sa foloseasca toate utilajele de care dispune. Atunci, premierul i-a cerut primarului Videanu sa curete de zapada si strazile secundare, care sunt de obicei "uitate", iar bucurestenilor le-a sugerat sa foloseasca mai mult transportul in comun. La finalul dialogului cu primarul si prefectul Bucurestiului, Tariceanu i s-a adresat lui Videanu mai putin protocolar, spunand: "Multumesc mult, draga Adi si doamna prefect".
a?a?ara a inceput sa o ia la vale
Dar cea mai grava problema a autoritatilor o constituie alunecarile de teren. Prefectii mai multor judete au semnalat alunecari de teren care pun in pericol chiar viata. Mai multe familii au fost evacuate si cazate de autoritati pentru ca le-au fost distruse casele sau acestea urmeaza sa se duca la vale odata cu pamantul de sub ele. Situatii foarte grave sunt in judetele Valcea, Buzau, Prahova, Arges, Dolj, Dambovita etc.

Un numar de 40 de localitati din cinci judete, fara energie electrica
Un numar de 40 de localitati din cinci judete au ramas fara energie electrica din cauza viscolului si a zapezii din noaptea de joi spre vineri, informeaza societatea Electrica SA. Astfel, din cauza ninsorilor abundente si a viscolului, in cate o localitate din judetele Bacau, Buzau si Ialomita, in 17 din Tulcea si 20 din Calarasi au fost avariate retelele de distributie a energiei electrice.

Zapada pe trotuar aduce o amenda de pana la 10 milioane de lei
Autoritatile au aruncat pe strazile Capitalei, inca de la primele ore, mai multe tone de substante antiderapante, in mod special clorura de calciu. Numai in sectorul 3 au fost in actiune 90 de utilaje, din care 61 lame pentru indepartat zapada, 16 sararite pentru imprastierea materialului antiderapant si 13 autostropitoare. Pentru combaterea poleiului vor fi folosite 2.000 de tone sare umectata si alte sute de tone de substante. Sute de muncitori au fost si ei mobilizati in toata Capitala. Pentru deszapezire , s-a intervenit atat pe arterele cu transport in comun, cat si pe strazile de legatura, inclusiv accesele la statiile de salvare, spitale, policlinici, fabrici de paine, piete, pompieri, crese, gradinite, scoli, sedii ale politiei si garaje RATB. Autoritatile reamintesc bucurestenilor ca au obligatia sa indeparteze gheata si zapada imediat dupa depunere (nu mai tarziu de 24 de ore) de pe trotuarele si rigolele din jurul imobilelor, curtilor, sediilor sau al altor suprafete de teren pe care le detin si sa le depoziteze astfel incat sa nu incurce circulatia auto si pietonala. In caz contrar, risca amenzi intre 500 si 1000 RON.

Trenurile de Constanta au intarzieri
Toate trenurile care vin sau pleaca din judetul Constanta au intarzieri de mai bine de o ora din cauza vantului foarte puternic, care a dus la restrictii de viteza pe anumite portiuni. Trenurile circula cu restrictii de viteza, de la 140 de kilometri la ora la 50 de kilometri la ora, pe portiunea Fetesti - Ciulnita - Lehliu, care are cativa zeci de kilometri.

Inundatii si alunecari de teren la Cornu
O scoala generala si mai multe gospodarii din comuna Cornu au fost inundate din cauza alunecarilor de teren activate de ploile din ultima perioada. Doua locuinte si doua poduri din aceeasi localitate sunt in pericol de a se prabusi in urma precipitatiilor abundente cazute in ultimele zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea